Umro prvi "obojeni" košarkaš u NBA: Iako je posle 3 utakmice dobio otkaz, upisao se u istoriju

 
 ≫ 
  • 0

Vat Misaka preminuo u 95. godini

Amerikanac japanskog porekla Vataru "Vat" Misaka preminuo je u 95. godini, objavili su američki mediji. Istorijski, u pitanju je jedan od najvažijih ljudi u NBA ligi jer je reč o prvom "obojenom" igraču koji je zaigrao u najjačoj ligi na svetu!

Bilo je to 1947. godine, u prvoj NBA sezoni, kada su ga draftovali Njujork Niksi - i to se desilo tri godine pre nego što je prvi Afroamerikanac zaigrao u ligi (Erl Lojd, Vašington Kepitolsi).

Misaka je dete japanskih imigranata, ozbiljnu košarku igrao je za svoj Juta Univerzitet sa kojim je osvojio dve državne titule u nekadašnjem "Medison Skver Gardenu" u Njujorku, pa su ga Niksi, zaintrigirani njegovim talentom, regurotvali i dali mu šansu da se pokaže i među najboljim igračima lige.

vat misaka Vat Misaka, košarkaš koji je u samo tri utakmice u karijeri obeležio istoriju NBA lige ; Foto: youtube/CU360

Ipak, Misaka je otpušten posle samo tri utakmice, uz obrazloženje Niksa da je prenizak sa svojih 173 cm, iako su ga pred debi u najavi prvog meča opisali kao "senzacionalnog odbrambenog igrača".

Posle trenutka slave, Misaka gotovo da je nestao sa radara.

Decenije su prošle, a o njemu se praktično ništa nije znalo, sve dok u jednom momentu nije prepoznata njegova istorijski veoma važna uloga u najjačoj ligi sveta kao prvog igrača koji se pojavio u igri među stoprocentno "belim" akterima lige.

Misaka, ipak, nije bio prvi "obojeni" igrač profesionalnog sporta u Americi, pošto je samo mesec dana pre njega bejzbol igrač Džeki Robinson zaigrao za Bruklin Dožerse i ušao u istoriju.

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA