Kad "tradizione di famiglia" ne znači skoro ništa: Evo zašto je vajld karta trebala baš Partizanu

 
 ≫ 
  • 19

Dan nakon što je Evroliga dodelila vajld kartu Zenitu iz Sankt Peterburga Partizanu ostaje da žali za većom zaradom koja mu je potrebna kao hleb nasušni

Srpski klub će bar još jednu sezonu morati da sačeka na povratak u evropsku košarkašku elitu kojoj poslednjih godina pripada samo po zaostavštini prošlih vremena, a navijači u našoj zemlji će još pričekati na večiti derbi u Evroligi.

Partizan je poslednji put ovo takmičenje igrao u sezoni 2013/2014 i tada su im društvo pravili i crveno-beli sa Malog Kalemegdana. Pošto je EL tada igrana po grupama, a ne po ligaškom sistemu, Zvezda i Partizan nisu mogli da se međusobno sastanu.

Crno-beli su u narednoj borbi za Evroligu, na proleće 2014. godine poraženi onom čuvenom trojkom Nolana Smita i od tada nisu videli Evroligu. Polufinale sa Cedevitom je bilo najbolja prilika i pet godina kasnije, možda je baš ta trojka koštala klub i više od jednog poraza.

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Ekonomija je jasna, Evrokup i FIBA Liga šampiona klubovima donose slične zarade, s tim što je Evrokup malo prestižnije takmičenje i za nijansu isplativije.

Jedino finalista Lige šampiona (400.000 evra) i šampion (1.000.000 evra) uspeju da u proseku zarade više od učesnika Evrokupa (400.000 pobednik, 250.000 evra finalista) u kom se zarade po timu svedu u proseku na oko 166.000 evra.

Liga šampiona prosečno donosi 162.500 evra. Dok je ukupan nagradni fond Evrokupa četiri miliona evra, a Lige šampiona 5,2 miliona, ni jedno ni drugo ne mogu da se porede sa Evroligom.

Koktel KK Partizan Predsednik Partizana Ostoja Mijailović na koktelu kluba, Foto: Nikola Tomić

Da bi se lako razumelo zašto je i Partizanu svih ovih godina bilo potrebno da igra EL dovoljno je da se navede jedan podatak: do sada je na 16 evroligaških timova se međusobno deli 30 ili više miliona evra po sezoni. Liga je u međuvremenu proširena za još dva mesta, ali je računica jasna.

Šampion EL recimo inkasira oko četiri miliona evra, a ekipe pobedama tokom ligaškog dela podebljavaju svoj račun i svaka je teška po nekoliko desetina hiljada evra. Prolazak u plejof je ista priča, gde su pobede prethodnih sezona bile još skuplje i išle do 70.000 evra.

Samo TV prava u Evroligi vrede više od čitave prosečne zarade u Evrokupu i Ligi šampiona (zavisi od kluba) jer se kreću od nekoliko stotina hiljada evra, pa do nekoliko miliona (Makabi je recimo imao tri miliona samo od TV prava).

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Naši klubovi objektivno ne mogu da računaju na mnogo velike prihode zbog okruženja, platežne moći društva i širine tržišta. Partizan bi, shodno trenutnom raspoloženju navijača koji su se u poslednjih godinu dana vratili u na utakmice, ubirao sasvim pristojne prihode kada bi igrao EL.

Dodajmo tome da će narednu sezonu odigrati u Areni i da u njoj neće čekati CSKA, Real ili Barselonu, već Aseko, Trento, Oldenburg, Promiteas i Ulm.

Biće tu i timova poput Galatasraja, Unikahe i Darušafake, svi nedavni učesnici Evrolige, ali i dalje nije isto takmičenje, niti donosi istu količinu novca.

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Zato je između ostalog vajld karta bila bitna srpskom klubu. Kad se pogledaju reakcije čelnika Partizana Ostoje Mijailovića, nekako je prethodnih nedelja i delovalo kao da je priča o dobijanju specijalne pozivnice više "podgrevanje navijača" nego realnost.

To je samo potvrđeno u četvrtak kada je Evroliga specijalnu pozivnicu dala Zenitu, jer je Evroligi kao kompaniji prioritet zarada i tu "tradizione di famiglia" ne znači baš mnogo.

Druga strana medalje je što crno-beli već pet godina nisu ozbiljan konkurent Crvenoj zvezdi u domaćim okvirima (ako se izuzme Kup Radivoja Koraća) dok u regionalnoj ligi, nisu uspevali da se nose ni sa nekim drugim ekipama i nisu bili previše blizu titule.

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Od spomenute 2014. vicešampion Srbije je u konstantnoj fazi reizgradnje i finansijskih problema, zbog čega će se malo ko od zvučnijih evropskih imena da se otisne put srpske prestonice da bi zaigrao kod Andree Trinkijerija.

Tačno je i da nema mnogo smisla da sa košarkaški bogatog Balkana i regije od tridesetak miliona ljudi samo jedan tim ide u EL, ali ako je novac taj koji odlučuje, onda takva odluka ne čudi.

Pred Partizanom će stoga i narednih sezona biti težak put, naročito ako se uzme promena troškova zbog selidbe u Arenu. Predsednik kluba je poručio da se sledeće godine "puca ka eliti", ali je pitanje koliko će prvo finansijski, a onda i kadrovski to Partizan moći da ostvari u vrzinom kolu nedostatka rezultata i para.

Bilo kako bilo, crno-beli su već stavljeni među timove za novu sezonu Evrokupa i uz njih će tamo igrati:

Monako, Aseko, Budućnost, Cedevita, Darušafaka, Huventud, Trento, Oldenburg, Galatasaraj, Breša Leonesa, Limož, Lokomotiva Kubanj, Makabi Rišon, Andora, Nanter, Promiteas, Ulm, Ritas, Virtus Bolonja, Tofaš, Venecija, Unikaha i Uniks.

Od klubova u Evroligi će igrati: Barselona, Real Madrid, Valensija, Baskonija, Olimpijakos, Panatinikos, Bajern, Asvel, Makabi, Žalgiris, CSKA, Himki, Zenit, Crvena zvezda, Milano, Alba, Anadolu Efes, Fenerbahče.

VIDEO - Zvezdin Amerikanac pobegao Jankoviću i pogodio u poslednjoj sekundi

(M.LJ)

Video: Izjava Strahinje Pavlovića posle meča Srbija - Švajcarska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili

    28. jun 2019 | 16:24

    Partizan novu Evroligu nije igrao nikad igrao je onu po grupama a to nije isto.

  • Др

    28. jun 2019 | 16:20

    Јбт, ови и даље кмече.....

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    28. jun 2019 | 15:23

    Од Нолана Смита, остала им ита😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA