Srbija ima brutalnu ekipu za Mundobasket: Sa Jokićem u timu otimamo zlato Amerikancima?

 
 ≫ 
  • 77

Ako ne bude povreda i odustajanja Orlovi će biti među glavnim konkurentima za medalju na SP u Kini, a moguće je da budu i jedini koji budu mogli da pruže otpor Drim timu

Košarkaši Srbije, srebrni sa olimpijskih igara u Riju, zvanični viceprvaci sveta, Evrope, uspeli su da se teškom mukom, posle pobede nad Izraelom, domognu Kine i Svetskog prvenstva koje se ove godine održava i na kojem, uprkos mučnim kvalifikacijama,  sanjaju finale sa američkim Drim timom.

Zbog sukoba Evrolige i FIBA, kao i zgusnutog rasporeda u NBA, brojni košarkaši nisu mogli da nastupe, pa se sastav ekipe menjao iz kola u kolo. Selektor Đorđević je radio "sa onim što je imao" i krpio selekciju igračima iz različitih liga, a kako uvek kaže, sa najboljim što Srbija ima u momentu.

Milutinov zakucava Izraelce; Foto: MN Press

Tako je, na primer, Ilija Đoković iz čačanskog Borca, koji se takmiči u KLS pokrivao poziciju pleja, uz Stefana Pena (Alba), i Stefana Pota (FMP), uz njih, tu su bili Aleksa Avramović (Vareze), Tepić, Paunić, Jelovac, Birčević, Raduljica, koji je dolazio iz Kine i svi ostali - podjednako zaslužni za teško izboren plasman nacionalne selekcije za planetarnu smotru najboljih.

Na desetine košarkaša nastupilo je za nacionalnu selekciju i svaki pojedinačno zaslužuje poštovanje i pohvale, jer da je bilo drugačije, uz sujetu, neodazivanje, i nezalaganje, srpska košarka bi upala u "kanal" iz kojeg bi se teško izvukla. Na sledeća takmičenja, Olimpijske igre, i EP, morali bismo preko kvalifikacija, sa ko zna kojim sastavom, ko zna kojim selektorom i sa verovatno enormno smanjenim motivom za bilo kakav ozbiljniji rezultat.

Ilija Đoković u kvalifikacionom meču sa Grcima; Foto: kss.rs

Na svu sreću, to se nije dogodilo. Preko dva poraza od Nemačke, trojke u poslednjoj sekundi za pobedu protiv Austrije, šoka od Estonije i drhtanja pred Izrael - preživeli smo.

Kako je i sam selektor istakao, rezultat je najbitniji, a veliko hvala i od navijača i od stručnog štaba "skrajnutim košarkašima" kao i onima poput Paunića, Tepića, Gagića koji su bez trunke sujete posle nekoliko godina ponovo obukli nacionalni dres svesni da će se u konkurenciji Tea, Bogdana, Bjelice, Jokića, Marjanovića, teško naći među putnicima za Kinu.

VIDEO: Tepić o kvalifikacijama i pozivu Đorđevića: Nisam se dvoumio ni sekund

Naravno, kako nismo doživeli sudbinu Slovenaca i Hrvata koji će prvenstvo gledati na TV-u, a kao deo nacije koja živi košarku, kvalifikacije odmah zaboravljamo i ostavljamo stručnjacima da reše probleme (ne)atraktivnosti, (ne)odazivanja i (ne)odgovornosti i okrećemo se Kini sa najvećim mogućim ambicijama. Sa razlogom.

Od kako je Duda Ivković 2008. okupio Orlove sa kojima je kroz kvalifikacije osvojio medalju na EP 2009, sedam godina mraka i tugovanja za vremenom Indijanapolisa je prošlo. Jedan po jedan košarkaš sticao je neophodno iskustvo, lige u kojima naši nastupaju postajale su sve jače, a odazivanje timu i kult reprezentacije se, uz par izuzetaka vratio. Svakako, na mnogo veći nivo nego u periodu od 2003. do 2007. Ipak, san o zlatu je ostao, a prva prilika  je već ove godine.

VIDEO: Greg Popović o Srbiji i vožnji sa Paspaljem

Glavna prepreka na tom putu će biti "večiti rival" Amerikanci, na čelu sa selektorom Gregom Popovićem, koji će sigurno okupiti košarkaške "vanzemaljce" među kojima vrlo lako, ako ništa ono zbog poštovanja, pored Karija, Irvinga, Hardena, može da se nađe i prva zvezda Lebron Džejms.

Raduljica zakucava u finalu Igara protiv SAD; Foto: Guliver/Elsa/Getty Images
Zagrljaj Raduljice i Jokića; Foto: Marko Todorović

Naravno, Orlovi bi koplja mogli da ukrste i sa Španijom, Litvanijom, Francuskom, koji su uvek među favoritima, a koji doduše, ne bi bili velika muka za kompletnu Srbiju kojoj se nadamo.

Pod pretpostavkom da naši reprezentativci budu zdravi i orni za nastupe u nacionalnom dresu, sastav tma bi bio takav da bi najveće muke, kao što je Milutinov i rekao posle Izraela, imao selektor Saša Đorđević.

VIDEO: Milutinov: Kada nas sve u kompletu bude video, Sale će na leto biti na mukama..

I zaista, u idealnom slučaju, koji se mesecima unazad i najavljuje, Sale će na raspolaganju imati barem 20 izuzetno kvalitenih košarkaša koji ozbiljno konkurišu za Kinu, od kojih bi prvih 12 moglo da se nađe među ovim košarkašima:

Među plejmejkerima situacija je možda i najjasnija. Teodosić, kao kapiten, Micić koji je u odličnoj formi i Stefan Jović glavni su kandidati.

Na poziciji 2, Bogdan Bogdanović se ne dovodi u pitanje, dok će Nedović morati da izađe na kraj sa povredama koje ga muče i dodatno popravi formu ukoliko želi na spisak.

Teodosić i Bogdanović biće uzdanice Đorđevića sa bekovskih pozicija; Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Najveća gužva je na krilnoj poziciji gde će verovatni izbor biti između Kalinića, Milosavljevića, Gudurića, Simonovića i Lučića, a sa tom razlikom da poslednja dvojica mogu i na četvorku , po potrebi.

Nemanja Bjelica, manje-više, potvrdio je svoj dolazak na prvenstvo, i on će biti verovatno prvo opcija na toj poziciji, uz eventualno Jokića, kojeg bi Đorđević mogao da "spusti" i kombinuje sa Marjanovićem na petici. Sa druge strane, Jelovac je odigrao odlično u kvalifikacijama, ali je, zbog žestoke konkurencije, verovatna opcija selektora samo u slučaju neželjene povrede.

Za sada, Srbija ima paklenu centarsku liniju sa Jokićem, Marjanovićem, Raduljicom i Milutinovim, a u slučaju da svi krenu na prvenstvo, verovatno je da bi samo Amerikanci mogli da im pariraju ceo meč u kontinuitetu.

Naravno, ovo su idealni uslovi, a kako do prvenstva ima još nekoliko meseci, pasoš bi mogli da "viziraju" i, kapiten sa prošlog EP, Milan Mačvan, u slučaju potpunog oporavka od povrede, ali i Kuzmić, Avramović, Dangubić.

Pozdrav košarkaša Srbije posle meča sa Izraelom; Foto: MN Press

Bilo kako bilo, vremena ima, i za popravljanje forme i za "zbijanje redova". Upitnika, faktora i nagađanja je naravno mnogo, a ono što je sigurno, navijači veruju u Saleta i Orlove i priželjkuju konačno kompletan sastav.

Ostaje da Marjanović na vreme potpiše novi ugovor, koji ističe na kraju sezone, i odazove se Saletu, da se Jokićeva želja pretvori u dozvolu Denvera, da se izbegnu povrede i da se tako dođe na prozivku. A onda Sale, sa srećom u izboru. Do medalje.

Glavni kandidati za put u Kini (u idealnim uslovima)

Plejmejkeri: Teodosić, Micić, Jović

Bekovi: Bogdanović, Nedović, Milosavljević

Krila: Kalinić, Lučič, Gudurić, Simonović

Krilni centri: Bjelica, Jelovac, Mačvan

Centri: Jokić, Marjanović, Raduljica, Milutinov

Pošto mesta ima samo za 12 košarkaša, u komentaru možete da napišete koje biste igrače vodili na Mundobasket da ste na mestu selektora.

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

(S.G.)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buka

    25. februar 2019 | 16:16

    Mi bi sa Jokicem u timu igrali protiv amerikanaca koji imaju 12 igraca pribliznih i boljih od njega. Znaci mrka kapa. Nista od zlata. Nas treba da brine druga stvar. Do pre 10-ak godina bi tim sastavljen od igraca iz domace lige razbio onu Estoniju a danas nemamo niti jednog kvalitetnog domaceg igraca u domacem prvenstvu. Pitanje je gde ide srpska kosarka i sta posle sadasnjih reprezentativaca? Po meni, vrlo brzo necemo biti zemlja kosarke ako se nesto drasticno ne promeni.

  • Nagrada

    25. februar 2019 | 18:49

    Treba sve košarkaše koji su igrali u kvalifikacijama a možda neće biti u timu za SP obavezno nagraditi. Hvala njima za sve što su svojom željom i velikim naporom omogućili da Srbija - zemlja košarke - bude na SP u Kini.

  • Đes mala

    25. februar 2019 | 15:17

    1. Teo, Jovic, Micic 2. Bogdanovic, Milosavljevic 3. Kalinic, Lucic 4. Bjelica, Jelovac 5. Jokic, Milutinov, Bobi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA