"Ova fotka pokazuje ko će biti domaćin Mundijala 2030": Infantino na udaru zbog družbe sa moćnim arapinom

 
 ≫ 
  • 0

Predsednik FIFA baš ne bira društvo

Senzacionalan trijumf fudbalera Saudijske Arabije nad Argentinom u prvom kolu na Mundijal u Kataru posebno je obradovao vladara ove moćne bliskoistočne države Mohameda Bin Salmana, vladajućeg princa i Premijera zemlje, čoveka koji je narodnski rečeno "bog i batina" u domaćim okvirima, ali je i izuzetno uticajna figura na svetskom nivou.

Bin Salman je inače bio jedan od gostiju u VIP loži tokom ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva, sedeo je u društvu predsednika FIFA Đanija Infantina, koji je se upravo zbog toga, zbog ćaskanja sa ovim moćnikom, našao na udaru navijača i medija širom sveta. Etiketa "kontroverzan" Bin Salmanu je prišivena u danima kada je svet o njemu brujao kao direktnom nalogodavcu brutalnog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašodžija u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nesrećni Kašodži je ubijen pa raskomadan u ambasadi Saudijske Arabije 2017. godine i za taj brutalan zločin osuđena je nekolicina ljudi iz redova bezbednosnih krugova Saudijske kraljevske porodice, ali ne i Bin Salman. Američka obaveštajna služba (CIA) je došla do podataka da je saudijski princ bio nalogodavac ubistva ali se njegova umešanost i krivica nikad nije mogla dokazati. Pogađate i zbog čega.

Bin Salman je pre godinu dana privukao pažnju i šire sportske javnosti posle preuzimanja Premijerligaša Njukasla, no ni taj njegov potez nije mogao proći bez kontroverzi jer je upravo zbog slučaja Kašodži, ali i zbog kršenja TV prava od strane saudijskih emitera u njegovom vlasništvu, na štetu katarske TV kuće BeinSport, bio na udaru medija i javnosti u Engleskoj. Ali ni tu nije bilo prepreka za njega, postao je vlasnik Svraka posle čega su, polako, sa protokom vremena, počele da budu sve tiše priče o njegovom mračnom delovanju i potezima koje vuče.

Predsednik FIFA Đani Infantino Gianni Infantino Saudijska Arabija princ Mohammed bin Salman MBS Katar fudbal Svetsko prvenstvo Foto: Profimedia/AFP/Giuseppe CACACE

Infantinu nije prvi put da je viđen u društvu vladara Saudijske Arabije, dvojica visokih funkcionera su drugovala i u Moskvi na Mundijalu 2018. godine, ali i nekoliko puta posle toga - poslednji put na boks meču za titulu prvaka sveta između Entonija Džošue i Oleksandra Usika održanog upravo u  Saudijskoj Arabiji.

Bliskost sa Bin Salmanom definitivno nije najmudriji potez Infantina u momentu kada već ima dovoljno toga opterećujućeg da podnese kao prvi čovek organizacije ogrezle u korupciji. Makar je to bila prethodna garnitura na čelu sa Sepom Blaterom, osramoćena i rasformirana posle serije skandala.

Rehabilitacija Svetske fudbalske organizacije sa ovakvim potezima teško će moći da se postigne u javnosti i otud uragan kritika za Infantina zbog održavanja bliskih veza sa Saudijcem. Mnogi njihov susret vide i kao jasan signal da će Saudijska Arabija biti najjači kandidat za organizaciju Mundijala 2030. godine. Slično kao i Katar, i ova, daleko prostranija i moćnija država, želi promociju i otvaranje ka svetu kroz sport, a ne postoji bolji način za to od domaćinstva najvećeg fudbalskog događaja.

- Mohamed bin Salman drugi put zaredom sedi pored Đanija Infantina na prvom meču Svetskog prvenstva - primetio je poznati novinar Lori Vitvel, aludirajući da su ova dvojica sedela jedan do drugog i na otvaranju prethodnog Mundijala kada su snage odmerile reprezentacije Saudijske Arabije i Rusije.

- U 2018. Rusija je igrala protiv Saudijske Arabije. Sada, ovo može biti znak u kom pravcu duva vetar ka Svetskom prvenstvu 2030? - kaže Vitvel.

Novinarka "Skaj njuza" Melisa Redi rekla je da će se o fotografiji Bin Salmana i Infantina sa ceremonije otvaranja Mundijala pričati "izvan fudbala" i "možda će se pričati za nekoliko godina".

- To je poučno iz nekoliko razloga. Prvo, Saudijska Arabija želi kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva 2030. sa Grčkom i Egiptom. Oni to očajnički žele - objasnila je ona.

- Drugi razlog je blokada Zaliva, koja je okončana tek prošle godine u januaru - aludirala je na prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije sa Katarom i blokade za avione i brodove iz svog prostora zbog navodne veze Katara sa terorozmom. Ta blokada završena je tek u januaru ove godine.

Povodom fotografija Bin Salmana i Infantina oglasio se i britanski novinar indijskog porekla Mehdi Hasan:

- Mohamed Bin Salman koji sedi u loži pored katarskog emira na ceremoniji otvaranja podseća na to koliko je besmislen i destruktivan bio četvorogodišnji bojkot Katara predvođen Saudijskom Arabijom. Svi su sada ponovo prijatelji, baš na vreme za Svetsko prvenstvo! - poentirao je ovaj novinar.

Predsednik FIFA Đani Infantino Gianni Infantino Saudijska Arabija princ Mohammed bin Salman MBS Katar fudbal Svetsko prvenstvo Foto: Profimedia/AFP/Kirill KUDRYAVTSEV

(Telegraf.rs)

Video: Gostujuća tribina na stadionu Luj II pred meč Monako - Zvezda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA