Oštra kontra Katara Nemačkoj: "Brinete o ljudskim pravima, a nismo vam problem kada dobijate energente"

 
 ≫ 
  • 9

Sa najvišeg mesta u Kataru stigla je jasna i glasna poruka zemlji koja najjače optužuje zemlju domaćina Mundijala za kršenje ljudskih prava

Ministar spoljnih poslova Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani izjavio je da ga "nerviraju dvostruki aršini" zvanične Nemačke zbog kritika koje konstantno stižu iz te evropske zemlje po pitanju ljudskih prava u državi organizatoru Mundijala.

Poslednja "strela" ka Kataru ispaljena je sa najviše pozicije, od Ministarke unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer, koja je rekla da bi pitanja ljudskih prava u zemlji koja konkuriše za organizaciju Svetskog prvenstva, ubuduće morala da budu važan faktor u razmatranju dodele domaćinstva. Evidentno je mislila na Katar, što je izazvalo i dosad najoštrije reakcije vrha te države.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara je prošlog meseca čak pozvalo nemačkog ambasadora u toj zemlji zbog komentara ministarke Fezer, a Al-Tani je za frankfurtski "Allgemeine Zeitung" dodatno pojasnio stav Katara na ovu temu.

- Kao prvo, nemački narod je dezinformisan od strane svojih političara, a kao drugo, vlada Nemačke nema problem sa nama kada treba da potpisuje razne energetske sporazume ili kada je reč o našim investicijama - poručio je Šeik Al-Tani, prenose strani mediji.

- Nerviraju nas dvostruki standardi - rekao je, dodavši da je Katar suočen sa sistematskom kampanjom koja se vodi praktično od momenta kada je dobio domaćinstvo Mundijala pre 12 godina.

Imao je Al-Tani još štošta da kaže Nemcima.

- Ironično je kada se ovakav ton čuje u evropskim zemljama koje sebe nazivaju liberalnim demokratijama. Zvuči veoma arogantno, direktno i veoma rasistički - poručio je.

Al-Tani je takođe nazvao suvišnim i bespotrebnim apel Fezerove "da se obezbede bezbednosne garancije za ugrožene manjine kao preduslov da ona dođe u Katar", i uzvratio da bi nemački političari trebalo više da se fokusiraju na zločine iz mržnje koji se dešavaju unutar granica njihove zemlje.

Valja opet podsetiti da je Katar na udaru brojnih država i međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog podatka da je u toj zemlji poginulo, nezvanično, 6.500 radnika tokom izgradnje mundijakse infrastrukture tokom 10 godina, što se krilo od javnosti. Kada je to obelodanjeno (engleski Gardijan prvi objavio najobimniji tekst sa izjavama svedoka radnika) uragan kritika se sručio na ovu zemlju koja od tada, osim što se sprema da ugosti svetski fudbalski krem, mora i da se bori sa ovim krajnje ozbiljnim optužbama.

(Telegraf.rs)

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    8. novembar 2022 | 09:36

    Nemci vodili dva svetska rata, nacisti i rasisti, oni da kritikuju nekog za ljudska prava smešno je. Bravo Al-Tani, skresao si im istinu u brk!

  • KKK

    8. novembar 2022 | 08:57

    Svaka cast sejku, zacepio je usta nacistima da ne laju mnogo.!BRAVO ZA KATAR.!

  • nibrS

    8. novembar 2022 | 08:11

    E to je to licemjerstvo zapadne demonkratije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA