Fudbaleri se udružili protiv FIFA-e: Spremaju tužbu koja će potpuno promeniti fudbal

 
S. P.
S. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Međunarodna unija fudbalera, FIFpro, podnela je zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji protiv FIFA zbog sve većeg broja utakmica, što, prema njima, ugrožava zdravlje igrača.

Žalba naglašava da prenatrpani kalendar krši evropske zakone o konkurenciji i ozbiljno narušava radne uslove fudbalera, koji su suočeni sa prekomernim fizičkim naporom i nedovoljnim vremenom za oporavak.

Rodri, zvezda Mančester sitija i reprezentacije Španije, otvoreno je kritikovao FIFA zbog iscrpljujućeg rasporeda pre nego što je zadobio tešku povredu koja ga je izbacila iz igre na nekoliko meseci.

FIFpro je takođe oštro kritikovao proširenje Svetskog klupskog prvenstva, koje će 2025. godine uključivati 32 tima, a 2026. čak 46 ekipa, što dodatno opterećuje igrače.

Predsednik FIFpro Evrope, Dejvid Terijer, istakao je da FIFA ignoriše glasove fudbalera, koji su temelj cele industrije, i optužio organizaciju da im ugrožava zdravlje u potrazi za dodatnom zaradom.

- FIFA odbija da sasluša igrače i sarađuje sa fudbalerima čiji je rad osnova čitave industrije kojom se svi bavimo – stvaranjem omiljenog oblika zabave za evropsko, ali i svetsko tržište. FIFA ih ugrožava jer izlaže njihova tela teško, ako i ikako, izdrživom naporu. Mi smo saslušali igrače, dugo već dobijamo iste primedbe – primorani su da igraju previše i nemaju dovoljno vremena za adekvatan oporavak. Zato su mnogi odlučili da pred najnaporniju od svih sezona dosad govore u javnosti - dosta znači dosta - rekao je Terijer.

FIFA se još uvek nije oglasila povodom ove tužbe, koja bi mogla značajno promeniti tok svetskog fudbala.

(Telegraf.rs)

Video: Stojković pred Španiju: Isto kao u Beogradu? Može i drugačije...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA