Trebalo je da bude selektor Srbije, Terzić hteo da ga dovede u Zvezdu, sada piše najlepšu fudbalsku bajku

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Srpski trener Ivan Jovanović trenutno piše fudbalsku bajku sa reprezentacijom Grčke, te posle četiri utakmice na klupi helena ima maksimalan učinak u zvaničnim mečevima!

Jovanović je na kormilo Grčke došao nakon neuspeha Gostava Pojeta u baražu za odlazak na EURO 2024. i potpisao je dvogodišnji ugovor, u nameri da Helene vrati na fudbalsku mapu.

Posle četiri meča u Ligi nacija - odlično mu ide! Zabeležio je sva četiri trijumfa, previ je u B diviziji i na korak je da sebi trasira bolji žreb za naredne kvalifikacije za EP, ujedno bude među četiri najbolje koje će se priključiti baražu za odlazak na Svetsko prvenstvo 2026. Naravno, ako tamo ne ode direktno.

Grci su u nedelju veče ponovo dobili Irsku sa 2:0 (isto toliko je bilo i u Dablinu), na startu su tukli Fince, mada se najviše piše o trijumfu nad Engleskom na Vembliju pre nekoliko dana. Istorijskom, jer Heleni nikada nisu dobili Engleze.

Ipak, ako pitate Jovanovića, njemu je najvažnija jedna stvar - poštovanje publike koje je vratio.

- Prva stvar koja mi pada na pamet je prisustvo publike, što je nešto što je pre možda dva meseca bilo samo san za nas. Igramo za njih i u kratkom vremenu smo uspeli da ih dovedemo na stadion. S nestrpljenjem očekujemo dva meča koja su pred nama, sa većim optimizmom. Na ovom nivou, nakon ova četiri pobednička meča, postoji put za nas, što je na početku bilo veliko izazov. Sada sam video odličan tim, zasnovan na svim uslovima igre - rekao je Jovanović i dodao:

Ivan Jovanović Foto: AP/Tanjug

- Još nismo dostigli nivo koji želimo kao tim; nije lako novom treneru da prenese ideje koje želi. Veoma sam zadovoljan svojim igračima, potpuno su se odazvali, čak i sa nekim slabostima koje imamo. Nije bilo lako timu kao što smo mi da pobedi Irsku četiri puta u dve godine. Irska je tim sa tradicijom u fudbalu, nije lako pobediti istu ekipu četiri puta u dve godine, to je bila moja jedina briga.

Jovanović je, bez sumnje, jedna od najboljih srpskih trenera u novijoj istoriji. Nikada u Srbiji nije radio, a pažnju javnosti privukao je vodeći kiparski APOEL s kojim je svojevremeno igrao četvrtfinale Lige šampiona.

Karijeru je počeo u Grčkoj, gde je u dreu Iraklisa 1999. i završio karijeru. Posle APOEL-a radio je od 2013. u UEA, pre nego što se 2021. preselio u Panatinaikos i osvojio Kup.

Godine 2011. proglašen je od strane FSS za najboljeg srpskog trenera, a nekoliko pzuta je figurirao za poziciju selektora Srbije.

ivan jovanović Foto: MN Press

Sa tadašnjim prvim čovekom Saveza Tomislavom Karadžićem razgovarao je na tu temu u novembru 2013. godine. Njih dvojica su zajedno večerali u Dubaiju, a tokom razgovora pominjalo se i mesto selektora. Tada je Jovanović i novinarima rekao da bi voleo jednog dana da bude selektor Orlova, ali...

Figurirao je Jovanović 2017. godine i za prvog trenera Crvene zvezde, malo pre nego što je Vladan Milojević došao. Potom je bio kandidat i kada je Milojević otišao, a na marakanu stigao Dejan Stanković.

- Razgovarao sam i sa Lalatovićem da bude trener, i sa Jovanovićem iz Dubaija, i sa Vladom Milojevićem… Moja obaveza je da razgovaram sa svima, a moje pravo da odaberem pravo rešenje za Zvezdu - rekao je Zvezdan Terzić 2017. godine.

Ivan Jovanović Foto: AP/Tanjug

Selektorsko mesto na klupi Grčke nije prvo u karijeri Jovanovića. Pre pandemije korona virusa postavljen je da vodi UAE, da bi dobio otkaz posle 106 dana, i bez ijednog zvaničnog vođenog meča! Dobio je ugovor na šest meseci, ali su čelnici tamošnjeg saveza odlučili da je previše da ga plaćaju kada se mečevi ne igraju.

Panatinaikosu je posle osam godina suše doneo neki trofej, mada je Zelene jako bolelo to što je u neizvesnoj završnici izgubio trku za titulu. Zanimljivo je i da je u februaru 2023. dobio nagradu za najboljeg trenera prethodne sezone.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos otkrio šta je ključ pobede protiv Fenera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA