Sve o meču Srbija - Švajcarska: Koji su sastavi, ko sudi, zašto se menjaju kvote i Džaka kao "tempirana bomba"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 8

Fudbalska reprezentacija Srbije igra važan meč Lige nacija protiv Švajcarske na svom terenu, gde pobedom može da ostane u igri za dalji plasman, dok porazom gotovo sigurno ostajemo bez ikakvih šansi da se nađemo na završnom turniru.

Telegraf vam donosi najzanimljivije činjenice pred ovaj meč, kako biste bili upoznati sa svim detaljima pre meča.

Gde i kad se igra i gde je TV prenos?

FK Dubočica, stadion Leskovac Foto: FK Čukarički

Meč se igra u Leskovcu od 20.45 na stadionu Dubočica. TV prenos je obezbeđen na RTS 1 i Arena sport premium 1. Takođe, možete ga pratiti tekstualno i na Telegrafu, koji ima svoje izveštače u Leskovcu.

Ko sudi?

Simone Soca Foto: Giuliano Marchisciano/IPA Sport / IPA / Profimedia

Uefa je poverenje za ovaj meč dala italijanskom arbitru Simoneu Soci. On je jedan od najboljih arbitara iz Italije, koji sudi u Seriji A, Ligi šampiona i najvišim takmičenjima pod okriljem UEFA za nacionalne timove. Ovo je prvi put da sudi Srbiji, a za ovu utakmicu pomoćnici će mu biti Đovani Bacini i Davide Imperijale, takođe iz Italije. Za VAR su takođe zaduženi Italijani, glavni arbitar je Luka Paireto, a pomoćnik Mihael Fabri.

Očekivani sastavi

Glavni adut Dragana Stojkovića u napadu biće Aleksandar Mitrović, koji se vratio u tim nakon što je propustio prošlo okupljanje. Očekuje se i debi "Zvezdinog Mesija" - Andrije Maksimovića, dok bi izostanak Ivana Ilića trebalo da pokrije Nemanja Maksimović, a ostatak tima bi trebalo da bude sličan onom koji je odigrao sjajan meč protiv Španije pre mesec dana.

Reprezentacija Srbije, sastav novi Ilustracija: Telegraf Foto: FSS

Što se tiče Švajcaraca, očekuje se sledeći sastav:

Kobel - Elvedi, Akanđi, Rodrigez - Vidmer, Frojler, Džaka, Ebišer - Amduni, Endoje, Embolo

Zdravstveni bilten

Srbija je oslabljena i za ovaj kvalifikacioni "prozor", jer zbog različitih razloga nema nekoliko nosilaca - Dušana Vlahovića, Sergeja Milinković Savića, Andrije Živkovića, Ivana Ilića, Vanje Milinković Savića... Ipak, igrači koji su sada na raspolaganju Stojkoviću su spremni, što je i on potvrdio na konferenciji za medije.

Glavni aduti na terenu?

Srbija - Švajcarska, Konferencija Srbije Foto: Nikola Tomić

Nema sumnje da će kod Srbije glavni adut biti Aleksandar Mitrović, koji je u životnoj formi u Al Hilalu, a navijači se nadaju da će u tom ritmu nastaviti i u Leskovcu u dresu reprezentacije. On je na 11 mečeva ove sezone dao 14 golova i imao dve asistencije, što je fenomenalna statistika. 

Kod Švajcaraca će sasvim sigurno glavni adut biti Granit Džaka, što je istakao i Dragan Stojković, koji veruje da neće biti provokacija na obe strane, kao što je to bilo u prošlosti na poslednja dva duela.

Džaka će biti "tempirana bomba". Poznat je kao igrač kratkog fitilja, koji je posebno inspirisan za duele sa Srbijom, jer je poreklom sa Kosova i Metohije, te često propagira i nepostojeću državu. Ukoliko bude izbačen iz takta na prozivke sa tribina, to može da bude opasnost za Švajcarce, a sa druge strane, ukoliko mu to bude dodatni motiv, to bi mogao da bude problem za Srbiju.

Istorijat duela

Granit Džaka, Đerdan Šaćiri, Fudbalska reprezentacija Švajcarske, Rusija 2018 Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Poslednja dva meča Srbije i Švajcarske dogodila su se na Svetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru bila su puna tenzije i na ivici tuče, zbog provokacija od strane igrača koji su albanskog porekla, a koji su predstavljali Švajcarsku. Tu su prednjačili Đerdan Šaćiri i Granit Džaka, koji su bili kobni po Srbiju u oba ta duela, a zatim su provocirali na nacionalnoj osnovi.

Oba puta je Švajcarska pobedila i izbacila Srbiju sa Svetskog prvenstva. Prvi meč obeležila je i kontroverzna odluka Feliksa Briha kada nije svirao penal nad Aleksandrom Mitrovićem, kada su ga dva igrača vukla u kaznenom prostoru, zbog toga će sasvim sigurno i Mitrović biti posebno motivisan za ovaj meč.

Šta kažu kladionice?

Trening fudbalske reprezentacije Srbije pred Švajcarsku Foto: Tanjug/AP

Bukmejkeri ni sami ne znaju koga da označe kao favorita u ovom meču. Prethodno je to bila Srbija, sa minimalno većom kvotom u odnosu na Švajcarce, a sada kvota pada na goste, koji su blagi favoriti sa kvotom 2,85. Kvota za pobedu Srbije je 2,95, a za remi 3,05. Ipak, očigledno je da će i kvote varirati do samog početka meča.

Reč trenera

Dragan Stojković:

Srbija - Švajcarska, Konferencija Srbije Foto: Nikola Tomić

- Kada reprezentacija igra, svaka utakmica je važna, važan je i pristup i stil igre kakav prikažete, svi ti elementi, na kraju krajeva i taj rezultat, bez obziira na to što je ovo Liga nacija, jer igramo sa ekipama koje su u vrhu evropskog fudbala. Meč sa Švajcarskom je u tom rangu. Oni poseduju individualni i kolektivni kvalitet, 20 godina u kontinuitetu igraju na najvažnijim takmičenjima. Grupa koja je dugi niz godina zajedno, poznajemo se dobro, tu ne verujem da će biti nekih iznenađenja, nema tajni. Zbog svih stvari očekujem tešku i borbenu utakmicu, a naš imperativ je da pokušamo da pobedimo, kao i na svakoj utakmici. Svaka pobeda podiže samopouzdanje i vraća osmeh i raspoloženje kod navijača, javnosti, medija i kod nas.

- Što se tiče Džake, mislim da je jedan od najboljih veznih igrača u Evropi. Nadam se da neće biti provokacija, i rekao sam igračima da se fokusiraju na igru. Verujem da će biti fer plej i da neće biti provokacija. Ono što me brine kod Džake je to što je odličan igrač, alfa i omega njihovog tima. Ako ga neutrališemo, naše šanse za dobar rezultat su veće. Granit Džaka može biti jedan od problema kada je igra u pitanju, ali druge stvari ne treba potencirati jer za takve stvari nema mesta niti potrebe da se o tome priča.

Murat Jakin:

Murat Jakin, Konferencija Švajcarske pred meč sa Srbijom Foto: Nikola Tomić

- Srećni smo da smo ovde, ekipa je spremna, poznate su mi ekipe, bio sam u prošlosti prisutan kada su se igrale ove utakmice sa Srbijom, bile su lude utakmice, mogu da kažem, radujemo se ovoj utakmici, odlično smo trenirali i želimo tri boda. Rezultati u naše poslednje dve utakmice su teški za objašnjavanje, imali smo mnogo prepreka, ali sada želimo da se fokusiramo na naše jake stvari da ostvarimo dobar rezultat.

- Mi imamo nameru da se borimo svakako. Ne možemo tek tako da nadoknadimo igrače koji su nam otišli, imamo i povrede, ima dosta prepreka, ali mogu da računam na sve koji su ovde, i na sve igrače, delimično je to tačno oko prekretnice, ali mogli smo da treniramo i dosta imam poverenja u momke i mislim da će biti dobro, u poslednje vreme nam mnogo toga nije išlo na ruku, ali i Srbija će se boriti sigurno.

(Telegraf.rs)

Video: Piksi: Džaka je odličan igrač, nema potrebe za bilo kakavnom vrstom provokacije nas ali i njih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    12. oktobar 2024 | 13:10

    Milinkovic Savic moze da nosi drva, pocinje sezona od novembra. Sto se reprezentacije tice tu je visak....

  • Gane

    12. oktobar 2024 | 12:06

    Mogli su i manji stadion izabrati, napred Švajcarska 🇨🇭

  • Bu

    12. oktobar 2024 | 11:39

    Ajde bre vec ste nas spremili da izgubilo,oslabljeni te ovo te ono....Kiksi,kiksnes li i ovu utakmicu idi molim te i ne vracaj se vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA