Analiza Nikoslava Bjegovića pred meča sa Švajcarcima: “Džaka im je alfa i omega, evo gde je šansa Srbije”

 
M. R.
M. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Vera u sebe, pozitivna atmosfera i podrška sa tribina mogu Orlove da vode do pobede u važnom meču sa Švajcarskom, poručuje bivši fudbaler Crvene Zvezde Nikoslav Bjegović. Sajdžije su dobro poznata ekipa srpskoj reprezentaciji i tu treba tražiti šansu, poručuje Bjegović u intervjuu za Telegraf.

U trećem kolu grupe A4 kvalifikacija za Ligu nacija igraju Srbija – Švajcarska, dok se za tri dana naša reprezentacija susreće sa reprezentacijom Španije- evropskim prvakom. Posle dva odigrana kola reprezentacija Srbije se nalazi na trećem mestu sa 1 osvojenim bodom, dok je reprezentacija Švajcarske na poslednjem mestu sa 0 bodova a reprezentacija Španije zauzima drugo mesto sa 4 osvojena boda.

Ne zaboravimo da nam u goste dolazi ekipa koja se visoko kotira u svetu fudbala i koja je 15. na FIFA rang listi, od 2006.god učesnik je svetskih prvenstava. Na poslednjem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, u borbi za polufinale susreli su se sa Engleskom, i nakon nerešenog ishoda penali su odlučili u korist Engleske. Na dva velika takmičenja, odigrana u Moskvi i Kataru, bili smo u grupi sa Švajcarskom i oba puta smo bili poraženi.

Da li je došlo vreme za naplatu i da li je reprezentacija Švajcarske u krizi nakon dve odigrane utakmice?

- Treća sreća i to na našem terenu... Izostanak Šaćirija i golmana Zomera je velika šansa za nas, naročito izostanak Šaćirija koji nas je oba puta namučio i bio strelac. Radi se o jednoj uigranoj, organizovanoj, čvstoj ekipi. Dobro su predvođeni selektorom Muratom Jakinom, koja na svakom delu terena zna šta radi počevši od golmana, pretpostavljam Gregora Kobela (Borusija Dortmung) preko Manuela Akandžija(Mancester City), Granita Džake (Bajern Leverkuzen) do brzih, snažnih špiceva Embolo (Monako) i Amduni (Barnli). Reprezentacija Švajcarske sastavljena je od igrača sa afričkog kontinenta kao i od igrača sa prostora bivše Jugoslavije, uz nekog i domaćeg igrača.

Izostanak Granita Džake osetio se protiv Španije na domaćem terenu u Ženevi?

- Granit Džaka je alfa i omega reprezentacije, znalac, pokretač svih njihovih akcija, ali ne zaboravimo ujedno i konfliktna osoba spremna na svaku provokaciju.

Granit Džaka - Švajcarska Foto: Grant Hubbs / imago sportfotodienst / Profimedia

Jedno vreme proveli ste u Švajcarskoj, igrajući za FC Lucern i upoznali ste njihov mentalitet?

- Germanska škola sa dosta rada u polju, trčanja sa i bez lopte, veoma puno se radi na fizičkoj spremi, ako ih nešto krasi to je disciplina u igri kao i van igre. Ako pogledamo tabelu, nakon dve odigrane utakmice nema mnogo prostora za kalkulaciju, i jednima i drugima je pobeda neophodna za dalji tok raspleta u grupi, jer svi žele da se domognu prve dve pozicije i plasmana u cetvrt finale. Pogledavši sastave obe ekipe vidimo da obe strane imaju kadrovske probleme, a Srbija i dalje traži sebe nakon neuspeha na Evropskom prvenstvu. Poljuljani međusobni odnosi na relaciji selektor igrači, podmlađivanje ekipe, nemamo startnih idelanih 11, unutar FSS trenutna situacija nije na zavidnom nivou. U ovom trenutku možemo reći da je reprezentacije Švajcarske uigranija, iskusnija, imaju sistem kao i idealnih 11, za razliku od nas. Ja sam i dalje optimista sa dozom realizma i čvrsto verujem u pozitivan ishod koji bi nam doneo 3 boda. Što se tiče vašeg pitanja da li je Švajcarska u krizi nakon dve odigrane utakmice, svakako da jesu, ali bih voleo da budu u još većoj krizi nakon odigrane utakmice sa nama.

Igra se u Leskovcu, da li je to na neki način prednost?

- Nemam ništa protiv, jedan predivan kompleks, koji će ljudi sa juga Srbije ispuniti do poslednjeg mesta i biti velika podrška našim reprezentativcima. Verujem da ćemo se bolje snaći na hibridnoj travi od Švajcaraca. Biće to praznik fudbala i siguran sam da će naši igrači dati sve od sebe kako bi obradovali publiku na terenu kao i gledaoce pored malih ekrana.

Povratak Aleksandra Mitrovića?

- Uvek dobro došao, neko ko zna da se izbori za šansu, jak, sjajan na prekidu i igri glavom. Samo da mu poželimo sreću u realizaciji.

Fudbal Evropsko fudbalsko prvenstvo EURO 2024 Danska Srbija Foto: Tanjug/AP

Ako Švajcarska povede biće teško preokrenuti rezultat

- Slažem se u potpunosti, zašto ne bismo okrenuli pitanje i počeli sa pretpostavkom da ćemo mi povesti u meču.

Gde vidite šansu Srbije?

- Možda se gol izrodi iz neke gužve u šesnaestercu, možda ruka koja će iznuditi jedanaesterac. Pokazali su slabost Švajcarci kod kuće protiv Španije i mislim da bi kontranapadi mogli biti dobitna kombinacija.

Šta mislite o taktici selektora Stojkovića?

- Mislim da će primeniti taktiku kao protiv Španije u Beogradu, zatvoreno sa 3 štopera od pozadi i čekati svoju šansu iz kontra napada. Uzdati se u prodornost Birmančevića.

Trening fudbalske reprezentacije Srbije pred Švajcarsku Foto: Tanjug/AP

Ko može od igrača da se nametne selektoru Stojkoviću i da zablista?

- Voleo bih da šansu dobije mali Maksimović iz FK Crvena zvezda koji je na mene ostavio najbolji utisak protiv Intera u Milanu u Ligi šampiona.

Protiv Španije u Beogradu dan u oči utakmice gostovali ste u emisiji kada ste samouvereno prognozirali nerešeni ishod utakmice.

- Ova utakmica će biti jako teška...

Šta poželeti našoj prezentaciji pred utakmicu sa Švajcarskom?

- Obe ekipe su svesne značaja utakmice i ići će na pobedu, jer znaju da im nerešeno a kamoli poraz ne ide u korist. Malo više vere u sebe, pozitivna atmosfera u ekipi je primarna, podršku sa tribina će imati, i uz sve to optimizam mora biti prisutan. Želim im uspeh koji će se reflektovati radosću na njihovim licima.

(Telegraf,rs)

Video: Koja je tajna Piksijeve crvene fascikle?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA