Znate li koji tim je trenutno drugi u LŠ: Priča o Piratima koji su na dva sata zaseli na vrh evropskog fudbala

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ko je ovog jutra pogledao tabelu Lige šampiona mogao je u vrhu da vidi ime Stad Brest 29. Klub iz Bretanje je nakon istorijske treće pozicije u Ligi 1 u prošloj sezoni po prvi put izašao na evro-scenu i to ni manje ni više nego u elitno takmičenje.

Tamo ih je dočekao novi ligaški sistem sa 36 klubova i to nije bio problem za njih. Šturm je pao u prvom kolu u duelu u kom su bili favoriti 2:1, ali je revanš doneo nešto skroz novo. Gostovanje Salcburgu i čini se nestvarnih 4:0 za francuski klub.

To je bilo dovoljno da na polovini druge runde budu jedan od tri kluba sa maksimalnim učinkom, nešto što je mogao biti samo pusti san pre dvadeset godina, koji nije dolazio u misli ni najluđeg navijača Bresta.

Vratićemo se najpre u 1991. godinu, period koji svi žele da zaborave pošto su svi rezultati tokom sezone izbrisani nakon invazije navijača na teren i sukoba tokom velikog derbija protiv Gengama, pa je strasti smirivao čak i David Žinola, tada igrač popularnih Pirata. Usled dugovanja Brest je ubrzo i banrkotirao i tek se 2004. godine vratio u drugi rang.

Zvezda tog povratničkog tima bio je ni manje ni više do Frank Fiberi, a ulazak u najvišu diviziju iziskivao je još nekoliko godina truda i znoja i to je usledilo tek 2012. Nisu naredne sezone bile berićetne za njih, ali je makar konstantan status u prve dve divizije garantovao stabilnost, do istorijskog uspeha 2023/24.

Kao ekipa sa najmanje iskustva u prvom rangu trenutno i sa ne toliko stabilnim finansijama uspevaju da se probiju u moru velikih rivala. Kada smo već kod njih, vrlo je zanimljivo što oni trenutno LŠ igraju na zdanju Gengama, ljutog protivnika koji ih je maltene te 1991. gurnuo u ponor.

"Fransis Le-Ble" ne ispunjava uslove UEFA, pa je najbliže rešenje bio "Ruduru". Tako je ironično dom njihovog ogromnog suparnika sada i svedok najvećih visina u istoriji kluba bez zvaničnog pehara, za sada.

Bez velikih zvezda oni će gurati dalje koliko mogu, najpre makar do opstanka u ligi, ako ne i novom podvigu, dok je u LŠ nokaut faza sada realnost. Jedna činjenica ipak stoji - makar na dva sata u utorak je ovaj klub bio na krovu Evrope i to im niko ne može oduzeti! U međuvremenu ih je Borusija sustigla zbog gol-razlike.

(Telegraf.rs)

Video: Glazerova žena uzbuđena pred spektakl u Milanu, uzviknula jednu reč na srpskom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA