Počeo karijeru kao vezista, a sada sa 16 godina stao na gol Arsenala, i ušao u istoriju: Ko je Džek Porter?

 
S. J.
S. J.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Noć koja će zauvek ostati urezana u sećanju mladog Džeka Portera – 16-godišnjeg golmana koji je debitovao za prvi tim Arsenala protiv Boltona u trećem kolu Karabao Kupa.

U atmosferi gde su Arsenalovi rekordi padali jedan za drugim, svaki njegov odbranjen šut i precizno dodavanje izazivali su ovacije na stadionu Emirejts. Povrede golmana Davida Raje i Tomija Setforda, kao i činjenica da je Neto bio zauzet u drugom takmičenju, otvorile su vrata ovom mladom čuvaru mreže.

Iako se mogla primetiti nervoza, što je prirodno za mladog igrača u ovakvom trenutku, Porter je odgovorio zadatku. Najveći trenutak njegovog debija bio je na samom kraju utakmice kada je suvereno uhvatio korner i time ulepšao trijumf svog tima.

Za one koji poznaju ovog tinejdžera iz Čelmsforda, njegov uspon nije iznenađenje. Od kada je prvi put stao na gol, njegovi talenti postali su očigledni.

Porterov put do Arsenala počeo je neobičnim spletom okolnosti. Naime, Arsenal ga je skautirao samo četiri meseca nakon što je prvi put stao na gol sa 11 godina. Do tada, Porter je bio frustrirani vezni igrač u klubu Gidea Park Rangers, istom onom gde je svoje prve fudbalske korake napravio legendarni Toni Adams.

Džek Porter Foto: Tanjug/AP

Treneri su odmah uočili njegov potencijal, a posebnu pažnju na njega skrenuo je David Simen, bivši golman Arsenala, koji je redovno posećivao akademiju Hale End. Ipak, najveću preporuku Porter je dobio od trenera golmana prvog tima, Inakija Kane, koji je šefu stručnog štaba Mikelu Arteti jasno stavio do znanja da je mladi Porter spreman za prvi tim.

Porterov debi postao je još značajniji kada se uzme u obzir da je postao najmlađi igrač u istoriji Arsenala koji je započeo utakmicu prvog tima, sa samo 16 godina i 72 dana. Takođe, oborio je 55 godina star rekord Malkolma Vebstera, postavši najmlađi golman u istoriji kluba.

Ali, Porter nije stao na tome. Nedavno je postao i najmlađi golman u istoriji Lige šampiona koji se našao na klupi, tokom utakmice protiv Atalante.

Njegova priča počinje u Romfordu, gde je igrao za Gidea Park Rangers, klub koji je bankrotirao 2014. godine, ali su ga tri trenera — Danijel Peterik, Pol Feri i Din Smit — oživela 2017. godine kako bi mladim igračima pružili priliku da se bave fudbalom. Porter je tada bio vezni igrač u drugom klubu, ali je ubrzo izgubio interesovanje za tu poziciju.

Majka mladog Portera, Lois, pozvala je Peterika, svog starog poznanika, i pitala ga da li bi njen sin mogao da trenira sa njegovim timom i isproba svoje sposobnosti kao golman.

Već na prvom treningu, Porter je impresionirao. Iako nikada ranije nije branio, njegovi potezi na golu bili su daleko iznad proseka za jednog 11-godišnjaka.

Njegov razvoj ubrzao je specijalizovani trener golmana, Toni Taker, koji mu je pružio individualne treninge. Taker ističe da je Porter od prvog trenutka pokazao neverovatnu sposobnost da brzo uči i primenjuje nova znanja.

Džek Porter Foto: Tanjug/AP

Porter je imao urođeni golmanski osećaj, bio je visok za svoje godine, ali ono što ga je činilo posebnim bila je njegova samouverenost i želja da uvek bude najbolji,“ kaže Taker.

Porter je debitovao kao golman 31. avgusta 2019. godine, u utakmici protiv razvojne ekipe Vest Hema. Samo četiri meseca kasnije, Arsenal ga je pozvao na probu, koja se produžila zbog pandemije, ali je na kraju potpisao za Arsenalov tim do 12 godina krajem 2020.

Sa samo 14 godina, Porter je počeo da trenira sa prvim timom, a sada, kao 16-godišnjak, već ima nekoliko rekorda iza sebe. Njegovi nastupi za reprezentaciju Engleske do 16 i 17 godina samo dodatno potvrđuju njegov potencijal.

Porter je pre dva meseca potpisao stipendijski ugovor sa Arsenalom i sada trenira sa prvim timom. Njegov bivši trener, Danijel Peterik, ne krije ponos:

„Sve što je postigao, zaslužio je svojim trudom. Porter je uvek trenirao, bez obzira na vremenske uslove, uvek je imao tu vatru u sebi. Ovo nije rezultat sreće, već mukotrpnog rada.“

Džek Porter je primer kako radna etika i prirodni talent mogu da vas katapultiraju među zvezde, a sa samo 16 godina, pred njim je blistava karijera.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte napad na fudbalera Arsenala: Bejzbol palicom hteo da ga prebije i pokrade, pa pobegao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA