Zvezda je pre 10 godina protiv Partizana uradila istu stvar kao sada u 174. večitom derbiju, ali...

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Crvena zvezda danas i ona od pre 10 godina - razlika je kao nebo i zemlja! Od kluba koji je 2014. godine bio bez struje, istovremeno izbačen iz Evrope jer nije imao da plati današnju "crkavicu", crveno-beli su došli do statusa dominantnog tima u regionu i onog koji, sada već, konstantno igra Ligu šampiona!

Međutim, ima nešto slično između te Zvezde iz 2014. i ove iz 2024. Tiče se večitog derbija protiv Partizana i poteza koji su tadašnji trener Nenad Lalatović i Vladan Milojević uradili. Prvi se kockao i nije uspeo, drugi jeste i dobio je višestruko.

Naime, Zvezda je u oktobru 2014. godine gostovala u Humskoj u okviru 147. večitog derbija, a Lalatović je pred utakmicu šokirao sastavom i od prvog minuta je ubacio debitanta Luku Jovića koji je imao samo 16 godina, devet meseci i 25 dana. Jović je na taj načn postao najmlađi učesnik derbija i malo je falilo da izraste u heroja.

Imao je sadašnji igrač Milana dve neverovatne šanse u prvom poluvremenu, pri rezultatu 0:0, ali je na kraju postao tragičar Zvezde koja je poražena sa 1:0. Dakle, taj potez Lalatovića se u rezultatskom smislu nije isplatio.

- Izuzetno mi je teško posle derbija i činjenice da sam promašio dve ozbiljne prilike koje bi mom timu donele pobedu da sam ih realizovao, ipak to je fudbal i mi moramo da idemo dalje. Dobio sam podršku starijih igrača, trenera Lalatovića i kompletnog kluba. Hvala im na tome i siguran sam da ću ''naplatiti'' sve što sam promašio. Bilo mi je jako teško kada sam video da lopta ide preko gola, ali i u Lukačeve ruke nakon mog šuta. Ja takve prilike ne promašujem, ali se sada i to desilo. Nadam se da se neće ponoviti - rekao je Jović još pre 10 godina za Telegraf.

S druge strane, Milojević je u ponedeljak veče iznenadio kada je u startnu postavu za 174. večiti derbi ubacio Andriju Maksimovića, momka koji ima 17 godina i tri meseca.

Ovaj mu je vratio tako što je bio najbolji na terenu i učestvovao je kod sve tri gola. Kod prvog je propustio loptu za Elšnika, nakon čega je Zvezda dobila penal. Kod drugog je direktno asistirao Silasu dok je kod trećeh sjajnim pasom ponovo izbacio Slovenca koji je nedugo zatim dodao Šerifu za 3:0.

FK Partizan - FK Crvena Zvezda, 174. derbi Foto: Mileta Mirčetić

- Mali Mesi je talentovano dete. On nije dobio šansu jer ima 17 godina, ja to nisam ni znao. Dobio je šansu zaslugama, radom, ponašanjem u Grafičaru. Ovo je njegova nagrada, ali i poruka za druge igrače, da znaju kako to ide kad igrate u velikom klubu - rekao je Milojević o Maksimoviću na konferenciji.

Jović je posle bio i žrtva nemaštine na Marakani, morao je da ode kako bi se klub spasio, što je u intervjuu za Telegraf potrvdio i generalni direktor kluba Zvezdan Terzić.

- Znate kako kažu pametni ljudi, svaki događaj sa druge vremenske distance ima potpuno drugačiju dimenziju. Mi sada gledamo Luku Jovića kao igrača Real Madrida. A da sagledamo Luku Jovića u 2014. godini kao jednog bucmastog dečaka od 16, 5 godina koji pojede po 25 čokolada i sakrije one papire ispod kreveta i ne voli trenira. I jako je upitna njegova perspektiva. Na drugoj strane, nije prva opcija bio kod trenera. Ne radi defanzivu i tako dalje, sad da ne pričamo o filozofijama trenera. I treća stvar, mi smo dobili, imamo taj dopis, čuvamo ga, od FIFA. Ako ne platite 840.000 evra do 15. novembra 2014. kaženjava se Crvena zvezda sa minus devet bodova. Ima novi rok od 30 dana da isplati 840.000. Ako ne uplati ni u tom roku, mora se seli u niži rang takmičenja. Odluka FIFA.

Luka Jović Foto: MN Press

- Zvezda u tom momentu, ne da nema dinara na računu, već je račun u blokadi. Gde god da zagrebemo, svi nas oduvaju. Niko neće da nam da jedan dinar. I šta mi sad treba da radimo? FIFA u tom momentu još nije ukinula TPO (Third Part Ownership) i jedino što smo mogli, nekom ko veruje, da prodamo procente i buduća prava na igrača. I tako smo prodali 20 odsto, 30 odsto Luku Jovića, te procente. Prodavali smo 30 odsto kad su trebale pare za život za ovakve situacije. Tako je Zvezda izbegla ogromne probleme koje bi smo dobili. Da smo bili u ovoj situaciji, pa naravno da ne bismo prodavali nego bi čekali - rekao je Terzić za Jovića.

Maksimović, opet, tek treba da se dokaže u crveno-belom dresu i zasija, a nema sumnje da će već od sledećeg kola dobijati sve veću minutažu. Pitanje je da li će se uopšte vraćati u Grafičar, gde igra na dvojnu registraciju.

(Telegraf.rs)

Video: IMA GREŠKU - Momenti koji su obeležili 174. večiti derbi a nisu mogli da se vide na televiziji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    24. septembar 2024 | 14:47

    Znači kao košarci. I u fudbalskom FMP 1…2.... Al ' šta ćeš. Može im se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA