Fudbal Liga šampiona FK Crvena Zvezda FK Bodo Glimt, Zvezdan Terzić Foto: Mileta Mirčetić

Zvezdan Terzić: "Benfika je bolja, ali ne pobeđuje uvek bolji! Domaća liga je ispod nivoa Crvene zvezde"

 
 
 ≫ 
  • 2

Činjenice

  • Zvezda počinje Ligu šampiona u četvrtak, 19. septembra od 18 časova i 45 minuta.
  • U susret ovom meču i generalni direktor kluba gostuje u emisiji Oko
  • Lajv možete pratiti ovde
Najnovije
18:57

"Pozivam navijače da dođu i budu svedoci istorije"

Cilj je da bude u 24 mesta

- Zvezda zbog istorije, tradicije i kvaliteta tima s velikim ambicijama. Ostavili smo za poslednji dan pred utakmiu, karata još ima, pozivam sve navjiače da dođu na blagajnu i da budu svedoci istorije.

18:56

"Ova utakmica je najvažnija za nas"

Inter, Milan, šta očekujete?

- Prva utakmica je najbitnija, ali kad gledam širu sliku, ova utakmica je najbitnija jer je važno da uzmemo tri boda jer se matematičkom formom da osam bodova znači plasman dalje. Kako doći do tih osam bodova, jako je bilo važno da pobedimo i uzmemo bod. S obzirom na to da poslednju utakmicu igramo tamo i da tražimo bodove, uveren sam da smo bolji od Jang Bojsa i da tu treba da tražimo šansu. Ako uzmemo ovde tri i tamo tri, to je četrili ili šest bodova, a u ovih šest utakmica da tražimo još bdoova da dođemo do osam ili devet.

18:55

"Benfika je bolja, ali ne pobeđuje uvek bolji"

O Benfiki, tu su Otamendi, Di Maria, tu je Kokču, Pavlidis je tu...

- Da budemo iskreni, sigureno da Benfika u ovom trenutku ima bolji tim od Zvezde, ali moramo da budemo svesni i sportisti u duši, ne pobeđuje uvek bolji. Nama je cilj da damo sto posto mogućnosti na talasu podrške svojih navijača, da prevaziđemo svoje mogućnosti. Da očekujemo lošiji dan Benfike, sigurno će biti spektakl, kažem, Zvezda nikad nije imala bolji tim. Mnogi kažu od Barija 1991. godine do danas, imamo šta da ponudimo, siguran sam da će navijači biti zadovoljni.

18:52

"Želim da verujem da možemo da pobedimo"

Utakmica sa Benfikom, simbolički, kao pre 40 godina, hoće li sličn obiti i sutra

- Pa... Želim da verujem da možemo da pobedimo, to je osnova, sećam se te utakmice '84 godine kad je Rajko Janjanin dao tri gola, bio sam na stadionu. Videćemo, okej, vi novinari, navijači volite da povlačite paralele, da budite emociju kod navijača. To je istorija koja mora da se poštuje, organizovaćemo sutra da veliki broj igrača dođe, da odšetaju i dobiju aplauz. Ali drugačija su vremena sada u odnosu na tada. Mi smo fokusirani da damo maksimum sutra, ne smemo da pretimo, ali moramo da damo maksimum, imamo dobar tim, fenomenalnog trenera.

18:50

"Jako je teško balansirati..."

- Jako je teško, mi smo u Zvezdi stalno u raskoraku, ja želim da Crvena zvezda ima zdrave finansije, da ima dobre poslovne knjige, to nas pritiska i UEFA zbog finansijskog fer pleja i zbog navijača, medija, koji žele da svake sezone ulažete i više nego što imate. Svi klubovi rade to i svi klubovi polsuju sa minusom. Klubovi nisu tu da bi pravil idobit koji se deli akcionarima. Klubovi su osnovani da zabavljaju narod i nikad se neće suditi na osnovu toga kakve su poslovne knjige, nego da li smo šampioni ili ne. Da uvek taj narod ode zadovoljan sa stadiona, to je suština, teško je napraviti balans. Imati finansije i da narod bude zadoovljan. Nama treba 65 miliona evra da bi imali ove rezultate.

- Mi smo napravili 92 miliona evra, dešavalo se i ranije da i kad nismo imali toliko, pogotovo u vreme korona kad smo poslovani sa minusom, ostali smo bez ulaznica, Lige šampiona. Evropski market je skroz stao, transfera nije bilo tri godine i Zvezda je poslovala sa minusom. Ne može se gledati kalendarska ili takmičarska godina. Što se tiče finansija i biznis modela, sportskog dela.

18:48

"Benfika je u minusu, portugalski fudbal je daleko iznad"

Kad će Zvezda kao Benfika da prodaje igrače?

- Dobro, portugalski fudbaleri su najbolji produkt u Evropi, najbolje prodaju svi i Porto, Sporting, Benfika. Portugalski fudbal je na mnogo višem nivou od srpskog, ali ne zaboravite da Benfika posluje sa ogromnom minusom, a Rui Košti se drma fotelja, bez obzira na velike prodaje, oni su u minusu.

967 miliona evra zaradila od prodaje

- Jeste, a opet su u minusu. Ako žele da imaju uspeh imaju troškove i rashode. Mi prodamo igrača za 42 miliona evra, sad ćemo mi s tim da rešimo nešto? Moraš da reinvestirša, jer ko će da igra? Ako se ne reinvestira, jedeš sopstvenu supstancu, meni je cilj da Zvezda prodaje igrače za velike iznoose, da od toga živimo i jedan deo se mora reinvestirati da Zvezda ima kvalitetniji tim nego prethodne godine. Da svake godine se pokazuje rast Zvezde po svim paramterima i finansijski i ovako.

18:46

"Zvezda ima armiju navijača, ali nam ne donose novac"

Zvezda ima armiju navijača, ali treba videti koliko nam donosi. Ne donosi nam. Naši glavni izvori prihoda su prihodi od UEFA i transferi, drugi imaju TV prava, ulaznice, mi to nemamo. Mi jedva pokrivamo troškove, a treći su sponzori. Zvezda je porasla kao klub, grudi dresa mnogo više vrede nego pre 10 godina.

18:45

"Radnički je mogao kao Zvezda, ali su ispali u prvom kolu"

- Ukupan prihod, naši prihodi su jasni, transparetni, ove godine smo prihodovali 40 miliona od igrača i prihodovali smo 20 miliona od UEFA bonusa. Crvena zvezda je mnogo investirala u prethodnom periodu, bio sam svestan da je biznis mnogo drugačiji, treba da rizikujete. Dobar rezultat je generator prihoda, meni je trebalo da mi veruju i da mi daju vreme. Sami, pametnom politikom, ja bih voleo da našim putem krenu i drugi. Radnički Kragujevac je imao ove godine šansu kao kad je Zvezda imala 2017. godine. Krenuli smo od prvog kola, prošli smo sve. Prvi put se desilo to da krene od 1. kola i dođe. Onda je Zvezda opet krenula od prve runde i morali smo taj put da prođemo, pa se prvi put desilo u istoriji da klub krene od 1. kola i dođe do Lige šampiona.

- Zvezda je pomerala granice posebno pametnom sportskom publikom, mogli su to i Radnički i Vojvodina, samo što oni ispadaju u prvoj rundi. Krenuli smo od nule, klub je bio u stečaju.

18:42

"Budžet Zvezde je 65 miliona evra"

- Ja bih voleo da sve najbolje srpsko bude u Crvenoj zvezdi. Mi često uzmemo spisak reprezentacije gledamo ko bi dobro došao u Zvezdi, ko? Često pitaju prijatelji, sinovi, pitam ko je bolji da igra Zvezda ili reprezentacija Srbije. Voleo bih da ima više reprezentativca, ali nama su najskuplji domaći igrači, one koje mi želimo da dovedemo. Luka Jović i Filip Kostić, vidite im plate. To Zvezda ne može. Najveća plata koju Zvezda može da da je 1.250.000 evra, to je gornja granica. To je godišnja plata za najplaćenijeg igrača. Dovodićemo sve bolje i bolje igrače, polako.

- Uskoro će Zvezda moći da plaća po 2 ili 2 i po miliona. Ovakvo takmičenje morate da ulažete, ja sam ovde 11-u sezonu, kad pomislite kako Zvezda izgleda nekad. Kad sam došao 2014. imali smo 8.000.000 evra i to smo vraćali za dugove.

Budžet danas?

- Nama je potrebno 65.000.000 evra godišnje. Zaradili smo 92.000.000 evra.

18:40

"Drkušić je Srbin iz Slovenije, njemu je Zvezda bila dečački san"

Drkušić odigrao sjajno EURO, jedan od fudbalera

- On je Srbin rođen u Sloveniji, dečačka želja je bila da dođe u Zvezdu, kao i svakog srpskog dečaka koji navija za Zvezdu, znamo da preko 70 odsto ljudi navija za Zvezdu, iskoristili smo momenat, ja ih često peckam, zakačim ih i kažem da je igrao svuda i nije obukao dres Zvezde i nije izašao na Marakanu, to im nedostaje u CV-ju i da unucima prepričavaju događaje sa Marakane. Srpskim igračima je lakše da razumeju veličinu Zvezde, lakše ih je ubediti.

18:39

"Domaća liga je daleko ispod Zvezde, hvala državi na stadionima"

Da li je teško dovesti dobre igrače?

- Mnogo je teško, Marin je zadužen za razgovor i kad dođemo do konsenzusa, uključujem se i ja. Mnogo je tšeko, oni Zvezdu ne gledaju samo kroz prizmu Lige šampiona, već i kroz prizmu domaće lige, gde je infrastruktura veoma loša. Gde osim sedam ili osam klubova, ima jako nekvalitetnih timova i nekvalitetan fudbal se igra. Nadam se da će Fudbalski savez Srbije i država izgradnjom novih stadiona i pogotovo što je država odradila hibridne terene, to je tek jedan korak. Treba menjati i sistem takmičenja. Treba menjati i sistem, ali polako. Jeste, jako je teško ubediti igrače, Zvezda nije samo Liga šampiona sa kvaltietom, budžetom, Zvezda je i naša domaća liga koja je nažalost ostala daleko, daleko ispod Crvene zvezde.

18:37

"Hvang je ispao korektan, hvala mu"

Hvang i klauzula, zašto je otišao?

- Meni je lično jako žao što je otišao, međutim, njega smo doveli prošlog leta zbog sukoba sa Olimpijakosom. Gledamo te odnose u nekim klubovima, iskoristili smo nesporazume sa Olimpijakosom, a njegov uslov je bio da ne bi došao u situaciji, da mora da se stavi izlazna klauzula od 7.000.000 evra. Nije iskoristio to, ja ne želim da dođem ako se ne dogovorite na 8.000.000, želim da mu se zahvalim za sve što je uradio za Zvezdu.

18:35

"Krunić ima bolji CV nego Hvang, to je činjenica"

Bio je kod Murinja Rade Krunić, može li biti kao Hvang?

- Ako ćemo da gledamo samo CV, Rade Krunić ima mnogo jači CV od Hvanga. Njega smo zavoleli i prihvatili sa razlogom, navijači su ga proglasili za najboljeg igrača, on je defanzviniji od Hvanga i to nam je potrebno. Da dobijemo stabilnost i čvrstinu ispred štoperskog tandema, Rade Krunić je nešto najbolje. Kad se pojavio promil šanse zbog njegovog sukoba sa Murinjom, on nije imao u planu to. Nije hteo da uvede svežu krv, mi smo strpljivo u tajnosti radili i išli smo na kartu srpsta kod Radeta Krunića, tu kartu zvezdaštva i napravili smo sjajan potez.

- Dovođenjem Silasa i Krunića je bila takva euforija i da zbog Radonjića da Zvezda odavno nije uspešno privela prelazni rok ovak bolje.

18:33

"Igrač kao Silas nikad nije bio u Zvezdi"

Pojačanja, Silas, koliko je jak Štutgart, on je igrao četiri ili pet godina, imao je 30 utakmica i osam golova. Po rejtingu bi mogao da bude jedan od najboljih igrača koji je došao ovde.

- U nekim normalnim, redovnim okolnostima, igrač tog kalibra nikad ne bi došao u Zvezdu. Iskoristili smo momenat sukoba sa trenerom, prelazni rok se završio i mogao je u Srbiji ili Turskoj. Ispregovarali smo dobro, predočili smo mu sve prednosti Crvene zvezde i osetio je neko poverenje kod nas i prelomio da hoće. Silas je dva puta bio najbolji mladi igrač Bundeslige, imao je ponude. Igrač kao što je Silas nikad nije došao u Zvezdu. Osim njega stvarno imamo kvalitetan tim, doveli smo Radeta Krunića koji ima 300 utakmica u Seriji A, bio je u Milanu. Taktički pametan igrač, prava šestica.

- Svi igrači koji će izdržati, sutra svi reprezentativci svojih zemalja, igrači koji imaju iskustvo ogromno, puni samopouzdanja i uz pomoć Marakane, nećemo imati probleme.

18:31

"Mi se pitamo, napašćemo Benfiku"

Je l vas toga strah?

- U ovom formatu ima četiri kluba više, neki su iskoristili svoju šansu. Mnogi navijači žale što nismo dobili nekog drugačijeg iz četvrtog šešira, ali mislim da ako ćemo igrati Ligu šampiona ne smemo nikog da se plašimo, bez obzira na veliki respekt koji osećamo i pokazujemo, odigraćemo hrabro i visoko ćemo ih napasti. Potrebno je dosta sreće, Milan je poveo, pa izgubio. Trebaće sreće, ali mi se pitamo. Koliko mi budemo kvalitetni i koncentrisani i hrabri, tako će biti.

18:30

"Zvezda može mnogo više"

Ni njima nije bilo jasno, nova era?

- Jeste, meni je drago bez obzira na težinu protivnika. Dobili smo šampione i vice-šampione, Nemačke, Francuske, Italije, stvarno će uživati svi navijači i pravo je vreme da se izmerimo koliko možemo. Mislim da za ovo vreme mogu da govodim da Zvezda nije imala bolji i kvalitetniji tim. Treba biti oprezan uz uvažavanje velikih klubova, ali mislim da Zvezda može više nego prethodnih sezona.

18:30

"Malo me strah kad sam video..."

Da li ste posebno obraćali pažnju na protivnike?

- Malo me strah kad sam video Štutgart kako je odigrao usred Madrida, nadigrao je Real. Po svim parametrima je bio iznad Reala i taj broj šansi što je napravio, to je da se dobro zamislimo. Nije slučajno bio vice-šampion Nemačke, pokazali su da su hrabri, ofanzivni. Imali smo posebna fokus na toj utakmici. Naši protivnici su stvarno veliki klubovi, veliki timovi.

18:29

"Ovo će biti spektakl"

Tek sad sa ove distance vidimo koliko je bio prost onaj prethodni sistem Lige šampiona, koji se zvao tako, a sad vidimo da je ovo prava Liga šampiona. Pravi se tabela od 36 klubova, malo je bilo nejasno, kao i mnogima. Kako će izgledati, ko s kim igra. Do samog žreba su nas zapitkivali je l ovo grupa ili nije. Nisu mogli da shvate da ako igramo mi protiv nekih, da drugi ne. Jeste sistem bio komplikovan za shvatiti, ovo je spektakularno takmičenje, format. Ovo je prava liga, pomalo me strah kad sam video kad je počelo.

18:24

Dobro došli u novi lajv blog - pratićemo Zvezdana Terzića i njegovo gostovanje

Pozdrav svima, ovde ćemo pratiti gostovanje Zvezdana Terzića u emisiji Oko

Video: Emotivne reči Vladana Milojevića: "Ne plašimo se nikog, veliki smo klub..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВ

    18. septembar 2024 | 19:45

    Da, pogotovo sa zvezdanaestercima i crvedaćima protivniku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA