Da li znate Portugalce koji su igrali u Zvezdi? Jedan preminuo, drugog Delije vole, a trećeg bi da zaborave

 
S. L.
S. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ekipa Crvene zvezde u okviru prvog kola Lige šampiona igra protiv Benfike na Marakani u četvrtak, 19. septembra s početkom od 18 časova i 45 minuta. Ovo će biti i prvi duel ove dve ekipe nakon punih 40 godina. Te 1984. godine su obe ekipe slavile po jednom.

Nije više put spajao ova dva tima jednostavno, nisu se pronalazili iako su i jedna i druga ekipa igrale u Evropi prečesto. Jedina poveznica između klubova su ostali igrači iz zemalja koji su igrali u suprotnim timovima, tačnije, Srbi u Benfici, te Portugalci u Zvezdi.

Nije Zvezda imala previše Portugalaca u svojim redovima, čak tri, a pitanje je - da li se možete setite sve trojice?

Jedan je ostao miljenik Delija, drugi je nažalost preminuo, a trećeg bi verovatno svi navijači Zvezde želeli da zaborave što pri, dok vam Telegraf donosi i listu o kojim Portugalcima se tu radi.

Hugo Vieira, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Hugo Vieira - miljenik Delija

Najbolje je početi od onog koji je ostao u najlepšem mogućem sećanju navijačima Zvezde, pogotovo jer je u klubu proveo godinu i po dana, pre nego što je otišao put Japana i potpisao za Jokohamu.

Hugo Vieira je stigao u klub 2015. godine, a navijači su ga već zavoleli 12. septembra kada je postigao dva gola protiv Partizana u večitom derbiju, od čega je jedan i od najlepših golova ikada viđenih u derbiju.

Nije stao tu Vieira, postizao je golove kao na traci, a ispostaviće se da mu je Zvezda i klub u kom i jeste najviše golova dao, ukoliko se izuzme Santa Maria u kojoj je proveo dve sezone.

On je tokom svoje karijere igrao i za Benfiku, zbog čega se i oglasio pred ovaj meč.

Izuzev Zvezde, Benfike, Santa Marije, igrao je još za Bordo, Eštoril, Sporting Hihon, Žil Visente, Bragu, Torpedo iz Moskve, Jokohamu, Sivaspor, Hokaido, Krajovu i Hibernians.

Lukas - Iz Zvezde se povukao zbog problema sa srcem, a sedam godina kasnije i preminuo

Drugi na ovoj listi Portugalaca koji su igrali u Zvezdi je Žoao Nuno Silva Kardoso iliti jednostavno - Lukas, koji je nastupio za Zvezdu tek 13 puta, pre nego što je odlučio da ode u penziju 2008. godine.

Lukas je stigao u Crvenu zvezdu kao vleiko pojačanje te 2007. godine, nakon što je pre toga igrao za Akademiku i Boavistu. Došao je u Beograd i potpisao je ugovor na tri godine, a odigrao je svih 10 utakmica u Evropi te sezone.

Igrao je i u 13 utakmica u prvenstvu Srbije, a jedini gol je bio protiv Borca na Marakani. Njegova poslednja utakmica u Zvezdi je bila u decembru 2007. godine, što će se ispostaviti i kao njegova poslednja u životu.

Nedugo nakon toga je otkriveno da ima problema sa srcem, zbog čega je 17. marta 2008. godine otišao u penziju.

Nažalost, Lukas je preminuo 26. maja 2015. godine, sa samo 35 godina i to od posledica srčanog udara.

Lukas, Zvezda Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Tomane - Čovek koG bi svi da zaborave

Teško je da se Tomane može nazvati promašajem, ali je i još teže da se može nazvati pogotkom Crvene zvezde, jer je došao u trenucima kada je za potencijalno pojačanje figurirao i Mehdi Taremi.

Taremi je sada u Interu iz Milana, inače šampionu Italije dok se Tomane vratio u domovinu nakon epizoda u Turskoj, te Apoelu iz Nikozije, što i dovoljno govori o tome koliko je Zvezda pogrešila zapravo u ovom slučaju.

Međutim, nije Tomane imao uopšte lošu statistiku tokom svog perioda u Zvezdi. On je odigrao za klub sa Marakane 32 utakmice, postigao je osam golova i imao je pet asistencija tokom svog boravka u Beogradu.

Ipak, Tomane je ostao na listi nevoljenih zbog penaala koji je promašio u utakmici sa Olimpijakosom u okviru Lige šampiona. Tada se Zvezda borila za treće mesto sa klubom iz Grčke, a Tomane je imao priliku da sa penala dovede crveno-bele u vođstvo, ali je ta lopta ostala na prečki, gde su ostali i snovi o evropskom proleću.

Tomane, FK Crvena zvezda, Novak Simović Foto: MN Press

(Telegraf.rs)

Video: Vladan Milojević emotivno doživeo pobedu Zvezde: Pomenuo Boru Đorđevića i poslao jaku poruku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA