Superkompjuter 10.000 puta simulirao Zvezdu u Ligi šampiona: Rezultat je poražavajuć...

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 24

Pred svaku sezonu Lige šampiona, brojne analize predviđaju ishod takmičenja, a tako je i ovog puta pošto je superkompjuter izneo svoj rezultat, u kojem je iznose mišljenje i za Crvenu zvezdu

Naime, sve je spremno za početak nove sezone u kojoj će 36 klubova, među kojima su i crveno-beli, pokušati da se izbore za što više pobeda i nađu se u završnici i borbi za trofej. Ova sezona donosi promene u formatu takmičenja, sa produženjem grupne faze na osam mečeva, što dodatno komplikuje put ka nokaut fazi.

Sa velikim ambicijama i snažnim protivnicima, svaki bod će biti od presudne važnosti u borbi za prolaz dalje. Rivali "crveno-belima" će biti Barselona, Benfika, PSV, Štutgart, Inter, Milan, Jang Bojs i Monako.

Shodno pravilima i promenama, superkompjuter je simulirao takmičenje za sezonu 2024-25, i to, 10.000 puta i potvrdio svoje procente  pre početka turnira.

Favoriti

Najnovije simulacije Opta superkompjutera otkrivaju koji su timovi najbliži osvajanju trofeja. Mančester Siti prednjači s najvećim šansama od 25.3 odsto zahvaljujući svojoj moćnoj ekipi pod vodstvom Pepa Gvardiole. Real Madrid je drugi favorit sa 18.2odsto šansi, ojačan dolaskom Kilijana Embapea, što dodatno povećava njihove izglede za titulu.

Inter Milan dolazi na treće mesto sa 10.9 odsto šansi, nakon što su prošle sezone osvojili Serie A i stigli do finala Lige šampiona. U grupi sa šansama između 4.1 odsto i 6.3 odsto nalaze se Arsenal, Barselona, Bajer Leverkusen, Bajern Minhen, Liverpul i PSŽ

KK Mančester siti pehar Lige šampiona Foto: Tanjug/AP

Ko bi mogao da iznenadi

Prema analizama Opta superkompjutera, timovi van prvih devet mesta u Ligi šampiona bi iznenadili ako bi osvojili titulu. Međutim, Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, RB Lajpcig i Sporting imaju bolje šanse od jedan prema pedeset za osvajanje takmičenja.

Atalanta i Juventus su viđeni kao verovatni učesnici osmine finala. Dortmund, Atletiklo i Atalanta su sa šansama od 41,5%, 31,2% i 30,7% da završe među prvih osam.

Dušan Vlahović Foto: Tanjug / AP

Atletiko ima 30,5 odsto šanse da dođe do četvrtfinala, dok Dortmund ima 35,4% odstošanse. Ipak, Dortmundova šansa da ponovo stigne do finala iznosi samo 5,7 odsto. Ostali timovi u takmičenju imaju šanse ispod 1% za osvajanje turnira.

Aston Vila, iako iz Premijer lige, rangirana je u sredini u odnosu na Sporting, Monalo, PSV i Benficu. Imaju 11,3 odsto šanse da se kvalifikuju među prvih osam i 53,9 odsto šanse da završe između devetog i 24. mesta.

Seltik je imao sreće sa žrebom, jer su im protivnici najlakši među svih 36 timova, sa prosečnom ocenom od 87,4. Imaju predviđene 9,7 poena i 57,2% šanse da završe među prvih 24 tima.

Milan, sedmostruki šampion, moraće da iznenadi da bi napravio uticaj, sa samo 44,7 odsto šansi za prolazak u osminu finala.

FK Milan Foto: Tanjug.rs/AP

Superkompjuter i Crvena zvezda

U prošlim sezonama, Crvena zvezda je pokazivala srčanost i borbenost, ali čini se da će im ovaj put biti potrebno čudo da se probiju dalje od grupne faze. Simulacije su ukazale na to da će Zvezda najverovatnije završiti u donjih 12 ekipa, što znači da će biti eliminisana iz evropskih takmičenja već na kraju grupne faze.

Nažalost, Crvena zvezda je jedan od četiri tima koji nisu osvojili titulu niti u jednoj od 10.000 simulacija takmičenja superkompjutera. Superkompjuter je pokazao da Zvezda u 99.99% simulacija nije uspela da se domogne finala, a šanse za osvajanje trofeja su gotovo nepostojeće. Naime, tim iz Beograda je u velikoj meri predviđen da završi u donjem delu tabele, s minimalnim izgledima za prolazak u knockout fazu. Uz njih, tu su još, Slovan Bratislava Šahtar Donjeck i Jang Bojs

Izraženo u procentima, Crvena zvezda je na 33 mestu sa 6.2 odsto šansi da se nađe u najboljih 16 ekipa, ima 1 odsto šanse da dođe do četvrtfinala, 0.1 odsto šanse da uđe u polufinale i nema šanse da se domogne finala i osvoji takmičenje. 

Fudbal Liga šampiona FK Crvena Zvezda FK Bodo Glimt Foto: Mileta Mirčetić

Takođe, tri druga tima – Brest, Šturm Graz i Salcburg imaju  samo 0,01 odsto šansi da osvoje Ligu šampiona.

Ipak, trebalo bi napomenuti i to da cifre umeju da prevare, i da je statistika jedno, a krajnji rezultat nešto sasvim drugo. Uostalom, pobeda Zvezde nad Liverpulom srušila je sve prognoze i potpuno demantovala superkompjuter, pa je želja navijača da se nešto slično i sada ponovi.

FK Crvena zvezda, Fk LIverpul, Milan Pavkov Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, Crvena zvezda igra prvi meč u Ligi šampiona protiv Benfike ovog četvrtka od 18.45. 

Ishod meča možete prognozirati ovde: 

Pogledajte kompletnu analizu superkompjutera:

(Telegraf.rs)

Video: "Hvala vam": Trener Benfike stigao u Srbiju, pa poslao šmekersku poruku pred meč sa Zvezdom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Činjenice

    16. septembar 2024 | 17:02

    Pa nije potreban kompjuter za to... Svakako Zvezda iz godine u godine napreduje i povećava šanse da se nadje u nokaut fazi LŠ. Mnogi timovi poput PSG su uložili milijarde evra i nemaju titulu Evropskog Šampiona i nisu deo malobrojnih koji imaju tu titulu, ali ni Svetsku. Zvezda je deo tog kluba Evropskih i Svetskih klupskih šampiona i to je nepobitna činjenica.

  • miro

    16. septembar 2024 | 14:50

    Idemo u boj junaci pa kako nam bude.70% ljudi u Srbiji se nada najboljem.🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻👍😂

  • Joba

    16. septembar 2024 | 16:30

    Aj mi da igramo ligu sampiona ..pa kako budee.dusman nek gledaju😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA