"Sine, dođi, zove te Maldini": Novi "Orao" otkrio neverovatnu priču o pozivu koji mu je promenio život

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Novopečeni reprezentativac Srbije, Jan Karlo Simić, dao je intervju za sajt Fudbalskog saveza Srbije, gde je pričao o pozivu u tabor Orlova kao ostvarenju sna, ali o svojoj karijeri i priči, koja je interesantna.

Simić je otkrio kada je upoznao selektora Dragana Stojkovića i istakao je da je zahvalan na poverenju.

- Imao sam priliku da upoznam selektora Stojkovića u Torinu, još dok sam bio član Milana, kada smo igrali protiv Juventusa. Biti ovde je ostvarenje sna, ne mogu da verujem da sam u društvu ovih momaka, profesionalaca, zvezda evropskog fudbala. Veoma sam zahvalan na ukazanom poverenju i spreman sam da dam sve od sebe - Jan Karlo Simić.

- Istog trenutka kada je dobio poziv za A tim, preko Instagrama je ostavio jednu emotivnu poruku, pokazao koliko mu znači dres državnog tima. A bolji trenutak za izazov ne postoji od duela sa aktuelnim prvakom Evrope, Španijom, odnosno kasnije Danskom.

Osvrnuo se Simić na Špance, koji su prvaci Evrope i trenutno možda i najmoćniji tim sveta, kojem će se Srbija suprotstaviti na Marakani 5. septembra.

Niko Vilijams, Lamin Jamal Foto: Mikolaj Barbanell/SOPA Images/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Španija je top tim, najbolja reprezentacija Evrope. Mislim, ipak, da ako mi budemo na svom maksimumu, možemo da igramo protiv svake selekcije. Bez straha, sa verom u sebe i svoje mogućnosti. Španija je veliki tim, pokazala je to na Prvenstvu Evrope gde su nadigrali praktično svakog rivala. Imaju fantastične pojedince, pokupili su sve individualne nagrade na tom šampionatu. Protiv Jamala sam igrao tokom priprema u Americi, a meni se mnogo sviđa i Niko Vilijams. Generalno, na svim pozicijama su jaki, sve su to top igrači vrhunske klase - ističe Jan Karlo.

Simić će biti uzdanica u reprezentaciji narednu deceniju, zajedno sa Kostom Nedeljkovićem i nada se da će uspeti da se domognu i Svetskog prvenstva 2026. godine.

Jan Karlo Simić, Kosta Nedeljković Foto: FSS

- San svakog igrača je da igra Svetsko ili Evropsko prvenstvo, za Nedeljkovića i mene bi to bilo prvo. To je cilj saveza, selektora, nas igrača, verujem da možemo to ostvariti - rekao je Simić, koji se osvrnuo i na Evrpsko prvenstvo u mladoj reprezentaciji 2022. godine, kada su Orlići bili na pragu finala.

- Iskreno, to su mi do sada najlepši dani u profesionalnom fudbalu, nezaboravnih mesec dana na terenu i van njega, sa fantastičnom grupom momaka. Bili smo kao porodica, ostali smo svi u kontaktu bez obzira što su nas klupske karijere odvele na različite strane. Svi smo braća, a ja lično mnogo sam naučio u tom vremenu nekog našeg sazrevanja. Ne samo fudbalskog, nego ljudskog. Kao grupa smo bili veoma dobri, a osećaj koji imam verujem da dele i svi ostali igrači.

Zanimljivu anegdotu je ispričao o dolasku u Milan, gde ga je pozvao lično čovek koji mu je idol.

Frančesko Flaki Foto: Profimedia/PACO SERINELLI/AFP

- Da, Paolo Maldini je igrač koga sam obožavao, gledao milion puta na jutjubu. Bio sam u teratani kada mi je otac rekao, sine zove te Maldini, hoće da te dovede u Milan. Nisam mogao da verujem, čujem mu glas, pita me da li bi došao u Milan…Rekao mi je posle, zabavljaj se na terenu, strast je ključni faktor svakog uspeha. Ja mislim da je radna etika najvažnija, koliko daješ od sebe, kakav ti je mentalitet, karakter. Ako daješ maksimum, stižeš do cilja. I rad sa Abateom u Milanu mi je mnogo pomogao, odigrao je mnogo utakmica u Seriji A kao defanzivac, njegovi saveti su mnogo značili da napredujem u Primaveri, uđem kasnije u prvi tim. I njemu sam zahvalan za sve.

Debi za Milan je bio protiv Monce, nema mnogo igrača koji su debitovali golom za roso-nere.

- Bio sam treći ili četvrti u istoriji kluba kome se to posrećilo. Naježim se i sada kada pomislim na taj trenutak. Možda je to najlepši dan u mom životu, rezultat nekog velikog rada, odricanja. Tada su uz mene bili i sestra, roditelji, porodica. Slavili smo 3:0 a meni su od tada za taj gol postavili pitanje milion puta, u Italiji, Belgiji…nestvaran osećaj, samo mogu da se zahvalim na ukazanoj šansi od strane trenera Piolija. Igrao sam posle i protiv Napolija, Salernitane…

Jan Karlo Simić - FK Milan Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Belgija i Anderleht su ipak sleeća stanica, a razlog veoma jednostavan za mladog igrača.

- Želim kontinuitet, želim punu minutažu, zbog sam tražio promenu i mislim da je Anderleht pravi izbor. Igramo i Ligu Evrope, belgijska liga je veoma dobra, kvalitetna i za mladog igrača top adresa. Dobro smo počeli, nemamo poraz, a kao ekipa još rastemo jer imamo mnogo novih igrača, sve to treba da se uklopi. Protiv Dinama iz Minska za plasman u Ligu Evrope zabeležio sam i asistenciju, ali moj zadatak je prevashodno defanziva.

I pored toga trudi se da ugrozi i protivnički gol, odlično igra glavom, služi se obema nogama, a pitanje je gde vidi neke mane, na čemu treba da radi.

- Baš su me to pitali u razgovoru za belgijsku televiziju. Teško je dati odgovor, jer svaki mladi, talentovani igrač ima kvaliteta, ali mora da radi na svim segmentima. Mogu ja biti dobar u duelu jedan na jedan ili prilikom dugih lopti, ali sve zahteva stalno usavršavanje, naporan rad. Mislim da svaki mladi igrač mora mnogo radi na taktičkim stvarima, mi defanzivci na postavljanju, izlascima, duelima, agresivnosti. Mnogo toga dolazi i sa iskustvom, minutima provedenim na terenu.

Otkrio je i da mu je otac pričao o Piksiju.

- Jeste, jeste. Kad sam mu rekao da smo razgovarali u Torinu, nije mogao da veruje. Još kad sam mu pokazao slike…

Na kraju o imenu Jan Karlo…

- Iskreno ne znam, rođen sam u Nemačkoj, mislim da su roditelji dali to internacionalno ime jer su verovali u moju budućnost, a ona je eto baš internacionalna, Nemačka, Italija, Belgija…Lako za seo svet, Jan Karlo. Kako da me zovu u Srbiji? Samo Karlo – zaključio je mladi as Anderlehta i novi reprezentativac Orlova, Jan Karlo Simić.

(Telegraf.rs)

Video: Trener AEK-a Dragan Šakota o meču sa Partizanom, grčkom prvenstvu, Obradoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA