Sve što treba da znate o novoj Ligi šampiona: Zvezda igra u dosad neviđenom formatu

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Srbija će po šesti put imati predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona, pošto je Crvena zvezda do tog uspeha uspela da dođe po četvrti put nakon pobede u revanš meču plej-ofa nad Bodeom (2:0, ukupno 3:2). Četvrti put će crveno-beli imati priliku da se okušaju protiv najboljih ekipa, a to će učiniti u do sada neviđenom formatu.

Sva tri evropska takmičenja, ne samo LŠ, funkcionisaće po istom principu. U takozvanoj ligaškoj fazi, kako sada nosi naziv glavni deo takmičenja, učestvovaće ukupno 36 klubova podeljenih ukupno u četiri šešira sa po devet ekipa (u LK šest šešira po šest ekipa, svaki tim igra šest mečeva).

Svaki tim će u prvoj fazi igrati po osam mečeva sa po dva rivala iz svakog šešira, pa čak i sopstvenog, tako da Crvena zvezda može igrati potencijalno protiv svakog od preostalih 35 timova. Već smo pisali koji klubovi su se plasirali u ovaj deo takmičenja i mogu biti potencijalni protivnici srpskom, a žreb je na programu u četvrtak.

Kada je u pitanju rangiranje, svih 36 klubova čine jedinstvenu tabelu na osnovu rezultata iz svojih osam okršaja i renking se pravi na osnovu broja bodova i gol razlike kao dva glavna parametra, a zatim u slučaju da su navedeni parametri ujednačeni slede broj datih golova, broj datih golova u gostima. broj pobeda itd.

Direktan plasman u osminu finala obezebdiće najboljih osam ekipa, dok će se sastavi od 9. do 24. pozicije u plej-of rundi u dvomečima razigravati za prolazak među šesnaest. Novina je ta što nema ispadanja u Ligu Evrope, što je u bivšem formatu sa 32 kluba sledovalo trećeplasiranim ekipama u svojim grupama.

Kasniji format je identičan i do finala se igra po principu dvomeča, a meč za pehar odigraće se na "Alijanc Areni" u Minhenu 31. maja 2025. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Bajaga i zlatni vaterpolisti došli da navijaju za Zvezdu na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6+4+3=2

    28. avgust 2024 | 23:44

    Jedan od retkih klubova koji je osvojio pehar Šampiona Evrope BEZ IZGUBLJENE UTAKMICE a još je manje klubova koji su pord toga i Svetski Šampioni 1991.

  • mirko

    28. avgust 2024 | 23:56

    Daj te Dinamo da se igramo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA