Sve o meču Gent - Partizan: Poslednji evropski voz od koga zavisi život celog kluba

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 13

Partizan će sigurno postojati i posle večerašnje utakmice u Belgiji, jer teško da jedan neuspeh može da "ugasi" višedecenijsku "vatru" velikana sa Topčiderskog brda (iako se u poslednjih desetak godina pojedinici trude iz petnih žila), no, ukoliko crno-beli pokleklu u revanšu sa Gentom, pitanje je u kom klupskom "uređenju" će nastaviti da žive i preživljavaju, ko će predvoditi sportski sektor, kako će obezbediti egzistenciju za igrače, trenere, Radnu zajednicu, omladinsku školu. Zato je revanš plej-ofa za Ligu konferencije važan kao hleb nasušni, zato je stručni štab morao da objašnjava igračkom kadru zbog čega je Evropa bitna, zbog čega je ceo klub, u samo 90 preostalih minuta trećeg pokušaja, u njihovim rukama i na njihovim plećima.

Možda zvuči pomalo pregrubo, kataklizmatično, no, to su suve činjenice, jer Partizan nikada u istoriji nije "preskočio" dve sezone u evropskim takmičenjima i zahvaljujući upravo tome je preživeo "pasje vreme", posebno u poslednjih 14 godina, bivajući sebi najveći donator.

Tih preostalih 90 minuta u Belgiji, na koje se "navalio" i beogradski minus od jednog gola, zato su od krucijelnog značaja i važniji su u ovom momentu od bilo kakve titule, trofeja, jer znače svetlo na kraju tunela.

Koliko mogu crno-beli još uvek je teško reći, jer niti je trener Aleksandar Stanojević našao pobedničku formulu ovog tima, niti su igrači prihvatili sve njegove zahteve do kraja. Ali, gledajući mali uzorak beogradskog meča-ima pomaka i to ofanzivnog, gde je Stanojevićev Partizan najviše kuburio, ali nema sreće. Taj mali, no, vrlo značajan faktor koji deli uspeh od neuspeha izdao je crno-bele pre šest dana, pa bi možda tas konačno mogao da pretegne i na tu stranu.

Fudbal Liga konferencija FK Partizan FK Gent Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kada se igra i ko prenosi meč Genta i Partizana?

Druga utakmica plej-ofa Lige konferencije se igra od 18 časova, uz direktan prenos na Areni sport Premium 1, nosiocu TV prava za evropska takmičenja. Ovoga puta duel će čprenositi i Javni servis RTS na svom prvom programu.

Ko sudi utakmicu?

Slovački sudija Filip Glova biće glavni arbitar u revanš meču plej-ofa za plasman u Ligu konferencije između Genta i Partizana, saopšteno je iz Evropske fudbalske unije (UEFA).

Pomagaće mu zemljaci Danijel Polaček i Peter Bednar, a četvrti arbitar je Martin Dohal. U VAR sobi biće Mihal Očenaš i Lukaš Dživjak.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Da se ne lažemo, ovo nije Gent od prethodnih godina, čemu u prilog i slabi rezultati i igra pomenutog tima na početku takmičenja u Belgiji, ali i minulom duelu sa Partizanom. Daleko od toga da belgijski klub nema kvalitet, ali nije to ona klasa kao, recimo, u periodu kada je Stanojević predvodio crno-bele u drugom mandatu. To je tim protiv koga može da se igra, koji "niti smrdi, niti miriše" i koji očito nema poverenja u sopstvene mogućnosti čim je odložio prvenstveni meč sa Serkl Brižom zbog Partizana.

Fudbal Liga konferencija FK Partizan FK Gent Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sa druge strane, crno-beli su takođe odložili prvenstveni duel, verovatno iz manje-više ostih razloga, Partizan se traži, čas dobije nekakve obrise tima koji Stanojević želi, pa se onda vrati korak ili dva unazad. Ako je suditi po beogradskom duelu sa Gentom, Partizan je napravio određeni ofanzivni pomak u igri, promašio je niz dobrih prilika i bio u većem delu meča ravnopravan takmac sa Belgijancima. Bilo bi dobro da na tim krilima revanš "legne" još bolje, ali i da taj fakor sreće pogleda crno-bele. Ako je neki drugi nisu potrošili u ime tima...

Šta kažu kladionice?

Po bukmejkerima - Gent je apsolutni favorit protiv Partizana. Kvota na pobedu domaćina iznosi samo 1,50, remi se vrednuje sa 4,50, a uspeh crno-belih sa čak 6,60.

Reč trenera

Vauter Vranken (Gent)

- Kvalifikacija je naš glavni cilj, sobodno to nazovite glavnim ciljem. Do 6. septembra, kada se zatvara tržište transfera, ovo je najvažnija stvar na dnevnom redu. Moraćemo da budemo vrhunski da bismo napredovali. Čujemo da i u Partizanu da i dalje veruju u prolaz i to je u redu. Ali, igramo na svom terenu i idemo na pobedu, jer mi nismo tim koji želi da čuva rezultat i igra na nerešeno.

Fudbal Liga konferencija FK Partizan FK Gent Foto: Mileta Mirčetić

Aleksandar Stanojević (Partizan)

- Imamo jasnu sliku kako hoćemo da igramo, imamo problem sa Saldanjom, on je u situaciji u kojoj se ne zna kako će biti, šta će biti, postoji dilema. Inače znamo jasno ako on igra ili ne. Imam jasnu ideju kako ćemo ući u utakmicu i kako ćemo je završavati u odnosu na situaciju. Imamo jasan plan načina igre, samo čekamo da vidimo ko će biti spreman. Psihički su svi spremni, imali smo dosta sastanaka koliko je ovo važno za klub, za navijače, državu, nas same.

Očekivani sastavi

Gent (4-2-3-1): Roef , Gambor, Mitrović, Torunariga, Braun, Kums, Delorge, Gandelman, Surdez, Fadiga - Gudjonsen.

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović, Medina, Marković, Mujakić, Jurčević, Arijaga, Kovač, Severina, Kalulu, Zahid, Saldanja.

(Telegraf.rs)

Video: Stanojević: Znamo koliko nam je potrebna Evropa, verujem da možemo da je izborimo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizani Tirana

    28. avgust 2024 | 13:13

    Uvek uz tebe imenjace nas

  • Dobro

    28. avgust 2024 | 13:12

    Hajde da vidimo I to cudo iako cuda nece biti. Propustiti dva voza pa juriti da se stigne treci, zadnji. Od toga nema nista. Moramo priznati da doticemo dno, da smo po igrackom kvalitetu u ravni sa klubovima nizeg ranga kod nas, a da ne govorimo u Evropi. I svi cute. Nigde ni sekretara, ni direktora, ni predsednika niti bilo koga iz kluba. Cekaju cudo nevidjeno. Ne razumem ni vas ni Stanojevica, nismo zasluzili da nas pobedi Lugano, nismo zasluzili da nas pobedi Genk, Imali smo strasne sanse. Ko broji sanse I ko je kriv sto ih nismo iskoristili?

  • JO

    28. avgust 2024 | 12:35

    Vratite nam Duljaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA