Teška bruka srpskog fudbala: I dalje smo najgori u Evropi ove sezone, iza Lihtenštajna, San Marina, Andore...

 
S. T.
S. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 31

Srpski klupski fudbal je u krizi, možda i najvećoj u poslednjih desetak godina. Novi porazi tokom ove sedmice koje su upisali Crvena zvezda, Partizan i TSC nisu pomogli da ni u kom smislu napredujemo po UEFA koeficijentu, tako da ostaje zabeležen podatak da je naša zemlja i dalje najgora tekuće sezone po tom parametru u celoj Evropi!

Ako isključimo Rusiju, koja je na koeficijentu 0,000 zbog suspenzije, Srbija je sakupila najmanje bodova od svih ostalih federacija, a ne može se nikako reći da je naša zemlja odigrala mali broj mečeva, s obzirom na to da su već iz svih takmičenja eliminisani Radnički 1923 iz Kragujevca i Vojvodina, dok je blizu te sudbine i beogradski Partizan.

Zvezda i TSC imaju obezbeđenu grupnu fazu na jesen i ostaje da se vidi samo u kojim takmičenjima. Ako se ne desi veliki preokret, TSC će nastupati u Ligi konferencija, dok će sa druge strane ekipa Zvezde pokušati da savlada Bode Glimt i u revanšu i da se domogne Lige šampiona. U suprotnom je čeka Liga Evrope.

Za sada, stanje je takvo da je Srbija zbirno sakupila samo 0,500 poena za koeficijent. Sve u svemu, Radnički 1923 je svojom pobedom kod kuće nad Mornarom doneo 1,000 bodova, što je uradila i Vojvodina trijumfom nad Mariborom, dok je Partizan zaradio 0,500 bodova. TSC i Zvezda za sada nisu doprineli koeficijentu, ali treba istaći da su se tek i priključili karavanu.

Kada se dakle sve sabere, srpski klubovi su sakupili 2,500 koeficijentnih bodova, što se deli sa brojem učesnika i dolazi do brojke od 0,500.

Koeficijenti, UEFA Foto: Wikipedia / Printscreen

To nas stavlja na najgore, poslednje mesto u Evropi. Pomislili biste da zemlje poput San Marina, Andore, Malte ili Lihtenštajna imaju slabiji koeficijent, ali i svi oni uspeli su da nadmaše našu zemlju.

Srbija slabija od evropskih "malaca" - Lihtenštajna, Malte, Luksemburga, Malte, Gibraltara...

Tako je Lihtenštajn takođe uspeo da osvoji 0,500 bodova uz pomoć svog jedinog predstavnika Vaduca, ali je ispred Srbija baš iz tog razloga, zato što ima čak četiri predstavnika manje u Evropi, a samim tim i toliko šansi manje da dođe do bodova.

Nisu se proslavili ni naši susedi iz Severne Makedonije, koji su treći "od pozadi" sa sakupljenih 0,666 koeficijentnih bodova, do koliko je došao i San Marino. Severna Irska iznenađujuće nije blistala pošto je ostala na svega 0,750 bodova, a Andora je na 0,833 poena i to je poslednja zemlja koja je ostala ispod jednog koeficijentnog poena.

Čak je i Malta uspela da stigne do ukupno 1,000 bodova, Finska, Litvanija, Albanija, Luksemburg i Gruzija su osvojile 1,250 bodova, Vels i Belorusija su objedinile 1,375 poena, Farska ostrva i iznenađujuće Gibraltar su stigli čak do 1,500 bodova.

FK Jurgorden, Đurgarden Foto: KALLE PARKKINEN / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

Švedska najprijatnije iznenađenje, a dominiraju i Jermeni

Već podosta ispred su Izrael, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Estonija koje su zaokružile 1,625 poena, a trenutno najbolje zemlje na ovoj listi su Portugal sa 4,300 poena i verovali ili ne, Švedska sa 4,000 bodova!

Švedski klubovi su zaista prava senzacija i svi su uspeli da se domognu završnih faza u evropskim kvalifikacijama. Malme je u plej-ofu Lige šampiona (izgubio prvi meč od Sparte Prag sa 0:2), Elfsborg je u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu Evrope (pobedio prvi meč protiv Molde sa 1:0), Jurgorden i Heken su u završnom koraku na putu ka Ligi konferencija (Jurgorden pobedio Maribor sa 1:0, Heken izgubio od Hajdenhajma sa 1:2), tako da je potpuno realno da ova zemlja ima čak tri predstavnika ove sezone u takmičenjima.

Slede Nemačka i Italija sa 3,875 i 3,812 bodova, što treba uzeti sa rezervom, jer mnogo njihovih klubova igra grupnu fazu, a onda sledi još jedno vrlo prijatno iznenađenje - Jermenija! Klubovi iz ove zemlje su ostvarili koeficijent od 3,625 bodova i deluje da će imati predstavnike ove sezone u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Oba kluba su blizu da se domognu Lige konferencija, pa je tako Noa u prvom meču srušila slovački Ružomberok sa 3:0, dok je Pjunik pobedio slovenačko Celje sa 1:0.

(Telegraf.rs)

Video: Stanojevića obuzele emocije na konferenciji: "Ne interesuje me gde si, uđi u golmana, pojedi loptu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    23. avgust 2024 | 10:40

    Kada se ulozeni novac bude ulozio i rasporedio gde treba sa pravim ljudima na celo saveza i klubova,docice do boljitka u srpskom fudbalu...do tada srpskim fudbalom"vladace"krimimal,mafija i anarhija sa ovim stanjem i rezultatima

  • Gile PFC

    23. avgust 2024 | 11:34

    Prvo ću početi od kluba za koga navijam i koga volim. Ovaj dvojac koji vodi Partizan sedi i dalje u svojim foteljama. Briga ih i za bojkot navijača, i za nagomilane dugove, i za loše, katastrofalne rezultate..., a ne bi mogli tako bahato da nemaju jaka ledja, to svi znamo. Nisu oni došli tako što su ih izabrale legende kluba ili navijači, svi znamo ko ih je doveo. Partizan je klinički mrtav i od njega je glupo bilo šta očekivati. Prvo, treba kao u Grčkoj razbiti monopol jednog kluba, sa stranim sudijama na terenu i u VAR sobi. Zatim ovo ruglo sa nekim smešnim filijalama od lige, neki IMT koga vode vodje navijača. Neki kao novi OFK Beograd koji postao drugi tim Zvezde. More nekih klubova koje vode lokalni politički funkcioneri i koji se diskretno sklone kada treba. Jedan klub kome je dato sve. Mi sad glumimo neko regularno prvenstvo, stavljamo hibridnu travu. Za koga? Naša liga je postala besmisleno trošenja vremena. Zvezdu proglašavati šampionom, od drugog do šestog mesta izvlačiti kuglice, TSC, Voša, Partizan, Čukarički, Kragujevac. Tu smo gde nam je mesto, to je to. Čekamo reprezentaciju da pokaže da li nam je mesto u toj A ligi nacija.

  • Bas vas briga

    23. avgust 2024 | 10:33

    Sad ce to Bajden I ona kamarila u Pazovi da ispeglaju, a sad ce I novi stadion I onda tesko Linkestajnu, Andori I neootkrivenim ostrvima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA