Puna Marakana ima veliku moć: Evo kada je sve Zvezda uspela da prođe dalje posle poraza u prvom meču

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 6

Mnogi se sećaju ovih mečeva

Neretko su fudbaleri Crvene zvezde nakon negativnog rezultata u gostima, nošeni fantastičnom atmosferom i punom Marakanom u revanšu dominirali i nastavili evropski put.

Kroz istoriju su crveno-beli mnogo puta doživeli ovakvu situaciju, a prva od mnogih je vezana za 1970. godinu i susret sa Ujpeštom, u prvom kolu Kupa evropskih šampiona. Nakon poraza od 0:2 u gostima, klub iz Ljutice Bogdana je na punom stadionu pobedio mađarski klub sa ubedljivih 4:0, a golove su postizali Zoran Filipović (2), Stevan Ostojić i Dragan Džajić po jedanput.

Već naredne sezone identičan sled događaja viđen je u duelu protiv Karl Cajsa. Nemački tim je došao sa golom prednosti na Marakanu (3:2), ali je u revanšu poražen sa četiri gola u mreži. Ponovo su akteri bili Stevan Ostojić i Zoran Filipović, koji su se upisali u listu strelaca, dok su precizni bili još Milan Đorić i Stanislav Karasi.

Na sledeći ovakav dvomeč se čekalo tri godine, a onda je na red došao grčki PAOK. Nakon minimalnog trijumfa crno-belih u Atini, fudbaleri Crvene zvezde su pokazali pravu reakciju, te krajnje rutinski slavili u drugoj utakmici. Vladimir Petrović Pižon je poništio pogodak rivala iz prve utakmice, dok je Dušan Savić u produžetku bio nemilosrdan i postavio konačan ishod susreta - 2:0.

Sezona 1974/75 bila je kobna za veliki Real Madrid. Španski tim je na Santiago Bernabeu slavio sa 2:0, a onda je poražen na Marakani. Dragan Džajić je 100.000 navijača Crvene zvezde bacio u trans u 36. minutu utakmice, dok je Vladmir Petrović Pižon u 55. minutu u potpunosti vratio crveno-bele u susret. Usledili su penali, a nakon odbrane Ognjena Petrovića Santijani na stadionu je počelo veliko slavlje.

U prvom kolu UEFA Kupa za sezonu 1976/77, crveno-beli su u uvodnoj utakmici poraženi od Lokomotive Plovdiv – 1:2. Međutim, u revanšu je viđena apsolutna dominacija i pobeda rezultatom 4:1. Iako su Bugari poveli u Beogradu, izabranici Gojka Zeca su se brzo konsolidovali i preokrenuli rezultat. Zoran Filipović je bio dvostruki strelac, dok su po jednom gol pogađali Vladislav Bogićević i Srboljub Stamenković.

Dve sezone kasnije je viđen jedan od najvećih preokreta u istoriji. Dinamo iz Berlina je u glavnom gradu Nemačke ubedljivo savladao crveno-bele rezultatom 5:2. Ipak, Zvezdini igrači se nisu predali te su identičnim rezultatom kao protiv Lokomotive, Dinamo ispratili sa četiri gola u mreži. Zdravko Borovnica je bio igrač utakmice sa dva postignuta pogotka, a u listu strelaca su se takođe upisali Dušan Savić i Miloš Šestić.

Žreb je 1980. godine odveo crveno-bele u Švajcarsku i dvomeč sa Baselom. Slavio je rival minimalnom pobedom, ali je revanš na Marakani ponovo pokazao da je ona neosvojiva tvrđava. Samo 17 minuta je bilo dovoljno timu sa Marakane, a strelci su bili Srebrnko Repčić i Rajko Janjanin.

Već naredne godine je češki Banik trijumfovao rezultatom 3:1. Ipak, Zvezda je slavila sa ubedljivih 3:0, a kobni po goste su bili Milko Đurovski, Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Dugo se nisu suočavali igrači Crvene zvezde sa ovakvim ishodom, sve do sezone 1996/97 i čuvenog dvomeča sa Kajzerslauternom. Nemci su zabeležili trijumf od 1:0, dok su u revanšu ubedljivom pobedom savldali nemačkog velikana. Pred krcatom Marakanom duel je obeležio tada perspektivni Dejan Stanković sa dva gola. Nakon njega pogađali su još Zoran Njeguš i Miodrag Pantelić.

Finski Helsinki je u Beograd 1997. godine došao sa zalihom od gola prednosti stvorenog kod kuće, ali su fudbaleri Crvene zvezde nošeni hukom sa tribina Marakane lako izašli na kraj sa rivalom i trijumfovali sa 3:0. Ponovo je koban po evropskog rivala bio Dejan Stanković sa dva postignuta gola, dok se još jednom u listu strelaca upisao Zoran Njeguš.

Navijači Zvezde su na naredno uzbuđenje ovakvog tipa čekale sve do 2009. godine, kada je mesto u istoriji Crvene zvezde pronašao Dejan Lekić. Dinamo Tbilisi je rutinski pobedio u prvom meču (2:0), a nakon autogola pomenutog napadača, činilo se da je sve palo u vodu. Ipak, odužila se Zvezdina devetka, te het-trikom trasirala put crveno-belima do narednog kola. Pored njega, mrežu su pogađali Kadu i Slavko Perović.

Novijim generacijama je sigurno ostala u sećanju utakmica protiv Krasnodara, koja je crveno-bele vratila u grupnu fazu evropskih takmičenja. Porazili su izabranici Vladana Milojevića u Rusiji rezultatom 3:2, dok su u Beogradu pogotkom Nemanje Radonjića stvorili pozitivan rezultat. A onda, raketni šut Gelora Kange početkom drugog poluvremena za delirijum i opšte slavlje prepune Marakane i pogodak koji je klub vratio tamo gde pripada.

Poslednji ovakav susret je zabeležen 2021. godine kada je Kairat savladao izabranike Dejana Stankovića, da bi potom u revanšu fudbaleri Crvene zvezde bili nemilosrdni i ubedljivo slavili sa 5:0. Dvostruki strelac je bio Aleksandar Katai, a pogađali su još i Luj Dioni, Filipo Falko i Mirko Ivanić.

Fudbaleri Crvene zvezde 28. avgusta igraju najbitniji meč u sezoni, a tiče se plasmana u Ligu šampiona. Podsećanja radi, izabranici Vladana Milojevića u u prvoj utakmici u Norveškoj poraženi od Bode Glimta sa 2:1.

(Telegraf.rs)

Video: Stefan Mitrović odgovorio na pitanje novinara o Crvenoj zvezdi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дуца

    22. avgust 2024 | 11:17

    Јесте.Била су то времена славља и радости али су тада играли Џаја,Дуле Савић,Филе,Пижон,Деки... А сада ови који играју неби били достојни ни лопте иза гола да враћају овим легендама....Но и поред свега верујем у пролаз у ЛШ.

  • majda

    22. avgust 2024 | 11:15

    trazite da se kazni partizan i svi problemi u tirani su rijeseni.

  • Pinokio

    22. avgust 2024 | 18:05

    Ako Zvezda bude igrala na Marakani kao u Norveskoj kukavicki i tipa strpljivo i polako nema od LS nista ,,Milojevic igra kukavicki i mislim d smo svoju sansu prokockali u Norveskoj gdje smo smo im mogli dati 2 ili tri gola da se nismo branili sa 10 igraca,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA