Evo kako je Zvezda prolazila u plej-ofu u Evropi u 21. veku: Najveća nada je Vladan Milojević

 
S. J.
S. J.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 2

Imaju crveno-beli niz u grupnim fazama evropskih takmičenja, još od sezone 2017/18, od toga su čak tri učešća u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde od 21.00 u Norveškoj gostuju ekipi Bode Glimta, u okviru prvog meča plej-ofa za Ligu šampiona.

Izabranici Vladana Milojevića prema analizama bukmejkera nisu favoriti u ovom susretu, ali je bliska prošlost svakako na strani crveno-belih, bar kada je reč o učešću u evropskim takmičenjima i plej-ofu.

Imaju crveno-beli niz u grupnim fazama evropskih takmičenja, još od sezone 2017/18, od toga su čak tri učešća u Ligi šampiona.

Zvezda do dolaska Vladana Milojevića nije igrala Ligu šampiona, a povremeno je igrala Kup UEFA, a kada je on "renoviran" u Ligu Evrope bila je učesnik 2005. godine, ali se tada igralo po drugačijem sistemu, a ne "svako sa svakim" u grupi po dva puta.

Liga šampiona kao san protiv Dinamo Kijeva, Leverkuzena, PSV-a, Milana i Rendžersa

Zvezda je 2000. godine ispala od Dinama iz Kijeva zbog "gola u gostima", posle remija 0:0 u Ukrajini i 1:1 u Beogradu u poslednjoj prepreci za Ligu šampiona. Godinu dana kasnije poslednja prepreka bio je Bajer Leverkuzen, koji je bio nepremostiva prepreka (0:0 u Beogradu, 3:0 u Leverkuzenu).

Zvezda je na leto 2002. godine Zvezda je igrala kvalifikacije za Kup UEFA i bila je ubedljiva, 3:0 u Beogradu i 2:0 u Kazahstanu.

Godinu dana kasnije je takođe u poslednjoj prepreci za Kup UEFA je prošla dalje sa 5:0 u Beogradu i 3:2 u Kišinjevu protiv moldavskog Nistrua.

Crveno-beli su 2004. ponovo napali Ligu šampiona, a ovoga puta je poslednja prepreka bio PSV Ajndhoven. Zvezda je slavila u Beogradu sa 3:2 u prvoj utakmici, ali je potom poražena sa 5:0 u revanšu.

Na Marakani su 2005. godine došli do grupnog takmičenja u renoviranom Kupu UEFA, ge su eliminisali Bragu u poslednjoj prepreci posle 0:0 na Marakani i 1:1 u Bragi.

U sezoni 2006/07 je poslednja prepreka za Ligu šampiona bio Milan, ali su crveno-beli oba puta poraženi, 2:1 na Marakani i 1:0 u Milanu.

Godinu dana kasnije je Rendžers bio nepremostiva poslednja prepreka ka Ligi šampiona (0:1 u Glazgovu, 0:0 u Beogradu)

Bolna ispadanja - Slavija, Ren, Bordo, Sasuolo...

Što se skorije istorije tiče, Zvezda ima odlične godine iza sebe, kako što se srpskog fudbala tiče, tako i kada je reč o igranju u evropskim takmičenjima.

Prvi put je klub iz Ljutice Bogdana igrao u ovom veku igrao u plej-ofu u sezoni 2009/10, i to za plasman u grupnu fazu Lige Evrope, protiv Slavije iz Praga. Tada su crveno-beli iz Beograda izgubili u gostima sa 3:0, dok su na Marakani slavili sa 2:1, što nije bilo dovoljno za prolaz dalje.

Dve sezone kasnije, usledio je i okršaj sa francuskim Renom, koji je tada bio preveliki zalogaj za Zvezdu. U dvomeču sa Francuzima, crveno-beli su postigli svega jedan pogodak, i to u porazu na Marakani sa 2:1, dok su u Francuskoj izgubili sa 4:0.

Boban Bajković Foto: MN Press

A onda, Bordo... Sa gorkim ukusom se Zvezdini navijači prisećaju ovog dvomeča, u kojem su crveno-beli tragično, u poslednjim minutima ispustili plasman u Ligu Evrope. Nakon prvog meča u Beogradu, koji je završen bez pobednika i golova, u Francuskoj je viđena prava ludnica. U 90. minutu, Zvezda je posle gola Mikića imala prolaz dalje, s obzirom na više golova u gostima, a onda je usledio pravi "ledeni tuš". Maksimović je već u narednom minutu loše reagovao pred svojim golom, a Bajković je skrivio penal, što su Francuzi uspeli da kazne, i prođu dalje sa 3:2.

Nakon toga, usledile su i nešto slabije godine u Evropi, i porazi od timova poput Černomoreca iz Odese i Kairata, da bi se potom situacija koliko, toliko poravila. U sezoni 2016/17, crveno-beli su igrali u plej-ofu za Ligu Evrope, ali ni tada nisu imali sreće.

Protivnik je bio italijanski Sasuolo, a crveno-beli su u prvom meču izgubili sa 3:0 u gostima, da bi na Marakani uspeli da izbegnu poraz, i odigraju 1:1, ali to nije bilo dovoljno.

A onda je usledila istorija...

"Era" Vladana Milojevića i Kangin gol sa pola terena

Kada biste nekoga ko navija za Zvezdu pitali koja mu je omiljena utakmica u novijoj istoriji, velika je verovatnoća da odgovor bude Krasnodar na Marakani.

Baš taj meč bio je prekretnica za crveno-bele što se Evrope tiče. Ovaj sada već istorijski dvomeč odigran je u sezoni 2017/18, a u prvom susretu, Zvezda je gostovala u Rusiji, i pretrpela poraz sa 3:2.

Ipak, sve je i dalje bilo u igri, što se na kraju i videlo u revanšu. Slavili su crveno-beli sa 2:1 na stadionu "Rajko Mitić", a meč je obeležio "projektil" Gelora Kange na startu drugog poluvremena, sa gotovo 40 metara udaljenosti. Tada je Zvezda ušla u grupnu fazu Lige Evrope, gde je kasnije bila smeštena sa Arsenalom, BATE-om, i Kelnom. Zanimljivo, tada je trener Zvezde bio Vladan Milojević.

FK Crvena zvezda - FK Krasnodar, Gelor Kanga Foto: A. Nalbantjan

Već naredne sezone, usledio je novi korak napred, a navijači aktuelnog šampiona Srbije, sa osmehom se sećaju dvomeča sa Salcburgom u plej-ofu za Ligu šampiona. Nakon 0:0 na stadionu "Rajko Mitić", viđen je epski revanš u Austriji. Gubila je Zvezda sa 2:0, a onda - "blickrig". U 65. i 66. minutu, Zvezda je uspela dva puta da zatrese mrežu rivala, a kako je i meč završen sa 2:2 na kraju, ekipa Vladana Milojevića je ušla u grupnu fazu Lige šampiona.

Slično je bilo i naredne godine, kada su crveno-beli nakon luadčke penal serije u Kopenhagenu, u plej-ofu za najelitnije takmičenje igrali protiv Jang bojsa. Bilo je 2:2 u Bernu, posle golova Miloša Degeneka i Matea Garsije, da bi potom u Beogradu, Aleksa Vukanović bio heroj crveno-belih, donevši konačnih 1:1 i grupnu fazu Lige šampiona. Samim tim, Vladan Milojević je imao učinak 3/3, kada je reč o plej-ofu za evropska takmičenja.

Tri vezane Lige Evrope

Nakon dve vezane sezone učešća u grupnoj fazi Lige šampiona, i odlaska Vladana Milojevića sa klupe crveno-belih, Zvezda je pod komandnom palicom Dejana Stankovića igrala u plej-ofu za Ligu Evrope.

Bilo je to u sezoni 2020/21, kada su crveno-beli igrali protiv jermenskog Ararata. S obzirom da je u jeku bila pandemija koronavirusa, igrao se samo jedan meč, i to u gostima. Tada su crveno-beli slavili sa 2:1, pogocima Kataija i Falćinelija, te prošli u grupnu fazu.

Ni naredne godine Zvezda nije mogla do Lige šampiona, s obzirom da su u trećem kolu kvalifikacija izgubili od Šerifa sa ukupnih 2:1, te su u plej-ofu za Ligu Evrope igrali protiv rumunskog Kluža.

Milan Pavkov Foto: Marko Jovanović

Prilično ubedljivo delovala je Zvezda tada, i posle 4:0 u Beogradu i 2:1 u gostima, prošli su u grupnu fazu drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja.

A onda - Makabi Haifa... U sezoni 2022/23, šampion Srbije došao je pod komandom Dejana Stankovića došao do plej-ofa za Ligu šampiona. Ipak, nisu se baš proslavili u tom dvomeču crveno-beli, pošto su u gostima izgubili sa 3:2, da bi du Beogradu, imali 2:1, a onda kiksnuli, primili gol, i sa 2:2 u Beogradu ispali u grupnu fazu Lige Evrope.

Sezonu nakon toga, odnosne, prethodne godine, Zvezda je igrala direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, s obzirom na to da je kao šampion imala plasman, a sada je ponovo došla prilika za plasman u elitu.

Ključ - Vladan Milojević

Najveći adut crveno-belih u dvomeču sa Bodeom, mogao bi da bude upravo trener, Vladan Milojević, koji i te kako zna u plej-ofu.

Pokazalo se to savršeno u njegovom prvom mandatu na Marakani, kada je sa učinkom tri od tri u plej-ofu, ispisao nove stranice Zvezdine istorije.

Vladan Milojević Foto: MN Press/Marko Metlaš

Zanimljivo, kada je Zvezda elitu tražila kroz kvalifikacije u ovom veku, upravo je samo sa Milojevićem uspevala da uđe u grupu, i to dve godine zaredom.

Ruku na srce, uvek su to bile dramatične utakmice, sa mnogo neizvesnosti, ali je rezultat uvek bio isti - prolazak Zvezde.

Ostaje nam da vidimo da li će to biti slučaj i u dvomeču sa Bodeom, ali jasno je da srpski šampion i te kako ima dobru priliku.

Zvezdin učinak u plej-ofu evropskih takmičenja u 21. veku:

2009/10: za LE: Slavija Prag (2:1 na Marakani, 3:0 poraz u gostima)

2011/12: Ren za LE (1:2 poraz na Marakani, 4:0 poraz u gostima)

2012/13: Bordo za LE (0:0 na Marakani, 3:2 poraz u gostima)

2016/17: Sasuolo za LE (na Marakani 1:1, u gostima poraz 3:0)

2017/18: Krasnodar za LE (na Marakani 2:1, u gostima poraz 3:2)

2018/19: Salcburg za LŠ (0:0 na Marakani, 2:2 u gostima)

2019/20: Jang bojs za LŠ (1:1 na Marakani, 2:2 u gostima)

2020/21: Ararat za LE (2:1 pobeda u gostima)

2021/22: Kluž za LE (na Marakani 4:0, u gostima 2:1 pobeda)

2022/23: Makabi Haifa (2:2 na Marakani, 3:2 poraz u gostima)

(Telegraf.rs)

Video: Fenomenalan gol Čukaričkog za smanjivanje razlike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA