Ovo je stadion na kome će Zvezda igrati plej-of LŠ: Uverite se zašto će uskoro biti “bivši”

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Aspmira" stadion je jedan od onih kojima polako ističe rok trajanja

Ako gledamo noviju istoriju evropskih utakmica Crvene zvezde, stadion na kom će u utorak veče igrati prvo meč plej-ofa Lige šampiona protiv Bode Glimta definitivno spada u onu kategoriju "siromašnijih" i manjih u odnosu na ono na šta su crveno-beli navikli proteklih godina.

"Aspmira" stadion je jedan od onih kojima polako ističe rok trajanja, danas nešto više od 8.000 gledalaca, dok mu je rekord onaj iz 1975. godine kada je na meću Kupa Norveške duel protiv Vikinga posmatralo 12.189 navijača.

Prvobitno je otvoren davne 1966. godine,da bi u međuvremenu dva puta renoviran (1980. i 2008.). Ima četiri tribine: modernu tribinu sa sedištima i krovom na jugu, sa 15 luksuznih loža, otvorene tribine sa sedištima na istoku i zapadu i dve tribine na severu. Na severu se nalazi starija uzdignuta tribina sa krovom pozadi i nova (izgrađena 2022) otvorena tribina sa sedištima ispred. Pre nego što je ova nova tribina izgrađena, prostor ispred stare tribine bio je stajalište koje je moglo da primi oko 2000 ljudi, ali nije ispunjavao UEFA standarde bezbednosti za međunarodne utakmice. Stadion ima reflektore i veštačku travu sa grejačima.

Pomenuti stadion je u sezoni 2021/22 dobio "zeleno svetlo" od strane UEFA za takmičenja u grupnoj fazi, mada je i to donekle usiljeno s obzirom na to da im je tadašnja situacija sa COVID 19 pandemijom pomogla da se "provuku."

Otuda i ne čudi što su u klubu odlučili da je vreme da se sagradi novi stadion, onaj koji će primati između osam i 10 hiljada gledalaca i imati sve ono što "Aspmira" nema.

Biće višenamenski i pored fudbala uključivaće fitnes centar, terene za tenis, za padel, rukomet, odbojku na pesku, skvoš, klizališta, trkačke staze...Takođe, biće to i moderan tržni centar koji će imati sportske prodavnice, vrtiće, dom za stare, restorane, pifnice, poslovne kancelarije...

Pored toga, klub razmatra koncept značajnog smanjenja potrošnje energije i snabdevanja, kao i ponovne upotrebe građevinskih i završnih materijala. Planira se i ugradnja sistema pirolize, koji će proizvoditi energiju za stadion. Takođe, norveški klub će uvoziti i sagorevati otpadne muljeve iz komunalnih postrojenja u pokušaju da postane energetski samodovoljan. Očekuje se da će sve ovo omogućiti stadionu da dobije titulu najzelenijeg stadiona na svetu.

Inače, ideja je bila da se stadion završi u jesen 2024. godine, jer je Bode Evropska prestonica kulture.

(Telegraf.rs)

Video: Bruno Duarte lepim pogotkom vraća prednost Crvenoj zvezdi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realni zvezdas

    20. avgust 2024 | 00:33

    Bolji je nego nase ruglo i rupcaga "Marakana"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA