Zvezda je u avionu za Bode imala čoveka kog su Norvežani dobro zapamtili: Dao im 2 gola za 2 minuta!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 10

Crveno-beli su devet puta u istoriji igrali protiv norveških timova, dok je sadašnji direktor Mitar Mrkela pre 38 godina razbio Rozenborg

Fudbaleri Crvene zvezde doputovali su negde oko 13 časova u Norvešku, gde će u utorak od 21.00 igrati prvi meč plej-ofa Lige šampiona protiv tamošnjeg šampiona Bode Glimta.

Nije Zvezda tokom svoje bogate istorije igrala mnogo mečeva protiv norveških klubova - svega devet! Sada, malo zbog volje žreba, a malo više zbog kvaliteta Bode Glimta, crveno-beli gostuju u Norveškoj posle 19 godina i pokušaće da se domognu Lige šampiona.

Zvezda je na tlu pomenute zemlje poslednji put igrala u sezoni 2005/06, kada je rival u grupnoj fazi Liga UEFA bio Tromse. Domaćim je slavio sa 3:1, uz jednu od najslabijih utakmica srpskog kluba te sezone. Jedini gol delo je Nikole Žigića.

Na kraju, to je i jedini poraz srpskog šampiona u Norveškoj gledajući istoriju, jer je onaj drugi u tih devet susreta viđen nešto ranije protiv Rozenborga na Marakani.

Igrala je Zvezda protiv Rozenborga i davne sezone 1986/87. Tada je u timu bio sadašnji sportski direktor Mitar Mrkela kog su Norvežani dobro zapamtili, jer im je dao tri gola u dva meča.

Zvezda je u Trondjahmu slavila sa 3:0, Mrkela je bio strelac u 12. minutu, dok je u Beogradu bilo 4:1 za crveno-bele.

Uz Mrkeline golove u 20. i 22. minutu. Zanimljivo, preostale ( dva na strani, dva kod kuce) spakovao je Borislav Bora Cvetković.

Prvi duel u Evropi protiv nekog kluba iz Norveške Zvezda je odigrala davne sezone 1980/81 u sklopu KEŠ-a. Rival je bio Viking i srpski tim je kod kuće slavio sa 4:1, a na strani 3:2.

Onda je Lilestrem u sezoni 1982/83 (KPK) primio tri gola na Marakani (3:0), dok je u revanšu Zvezda bila još ubedljivija - 4:0.

Zatim su usledili ti susreti protiv Rosenborga. Prvi dvomeč kada je Mrkela bio igrač, zatim onaj u sezoni 2003/04 kada je norveški tim slavio rezultatom 1:0 - nakon što smo u Trondhajmu videli meč bez golova.

Zanimljivo, Zvezda je tada u Trondhajmu imala neverovatnu priliku da postigne gol i otvori sebi vrata nastavka takmičenja, ali lopta posle šuta Sanibala Orahovca nije htela u mrežu.

- Ja sam tu loptu video u golu. Sedam dana pred utakmicu trenirao sam sa prvim timom i očekivao sam da ću da igram. Tako sam razmišljao, da ću biti u 11. Međutim, Muslin se odlučio za Bojana Đorđića. Sećam se da je na tom meču bilo neko loše vreme, neka kiša, hladno i da sam se čak dva puta zagrevao. I na kraju me je Muslin ubacio u drugom poluvremenu. Imao sam tu šansu i namestio sam Žigiću da sam izađe pred golmana.

- To je sve što je Zvezda napravila u Norveškoj na utakmici, to su te dve šanse. Možda sam mogao drugačije da reagujem, sad je kasno, ali mislim da sam sve igrački uradio kako treba. Jednostavno, lopta nije htela u gol. Revanš je bio i te kako bolan za mene, to moram da ispričam. Mene je Muslin uigravao među 11. Očekivao sam da ću da igram, ali pred utakmicu, kada je Muslin napravio sastav, mene nije bilo u njemu. Ja sam se, iskreno, začudio, jer sam 10 dana uigravan. Posle toga vidim da me nema ni na klupi, ni među 18. Ne znam iz kog razloga, nisam ga pitao nikada. Samo je rekao "Orahovac se ne skida." To nikada neću zaboraviti, mnogo mi je bilo teško. Jer, tih 14 dana se samo pričalo o mojoj šansi i šansi koju je Žigić imao. Odigrali smo dobar meč tamo, čak je Muslin rekao da je sve tamo bilo u redu, polako, da se spremamo za revanš. I onda me nema ni među 18... Ne bi se ništa promenilo ni da sam pitao - rekao je Orahovac pre nekoliko godina za Telegraf.

Na kraju, od ukupno devet utakmica kokliko je Zvezda igrala protiv timova iz Norveške, crveno-beli su slavili šest puta. Uz dva poraza i gol razliku 22:8.

(Telegraf.rs)

Video: Elšnik obradovao decu na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA