Partizan se muči, ali pobeđuje: Marković i Jovanović dovoljni za borbene Pančevce

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Gosti u smiraju propustili priliku da unesu dramu pošto je golman Jovanović odbranio jedanaesterac Grgiću

Možda u Evropi bride obrazi, jer taj nivo fudbala ne trpi individualne greške, neiuigranost, niti nedostatak fizičke moći, ali je zato domaće takmičenja za Partizan još uvek donekle stvar rutine. O tome svedoči i treća pobeda od početka Superlige, ovoga puta nad Železničarom iz Pančeva - 2:0, koji je savladan golovima Svetozara Markovića i Đorđa Jovanovića u prvom delu utakmice.

Pošto su u prva dva kola savladali Napretak, istina uz mnogo muka, potom i rutinirali Jedinstvo na Ubu, crno-beli su u laganom ritmu, u bukvalnom smilsu tih reči, odagnali svaku dilemu o pobedniku i protiv Železničara već posle 45 minuta.

Da li su igrali dobro, ubedljivo, lepršavo? Nisu, daleko od toga, već su naprosto kažnjavali propuste slabijeg tima i na papiru i činjenično i sa dva gola u prvom delu skratili i svoje i muke ono malo navijača na stadionu u Himskoj, koji su takođe na mahove bodrili, ali češće posmatrali kao u pozorištu.

Bilo je to poluvreme "u drugoj brzini", bez previše promene ritma, bez agresivnosti i konkretnosti na kojima Stanojević insistira, sa oscilacijama kojih Partizan očito ne može da se oslobodi.

Sreća po crno-bele je samo činjenica da su na vreme postigli prvi gol, već u 13. minutu, kada je posle kornera Bibarsa Natha kapiten Svetozar Marković pogodio glavom i donekle skinuo okove - 1:0.

No, daleko od toga da je domaćin posle vođstva proigrao. Štaviše, gosti iz Pančeva su dobrih 20-tak minuta bili konkretniji tim na terenu, imali su loptu u posedu i to na polovini crno-belih, primoravajući ih da se brane, da panično ispucavaju lopte i greše, vraćajući posed Železničaru.

Tu minus fazu Partizana obeležila je spora igra, nedostatak rešenja u organizaciji napada, "more" pasova unazad, propusti u defanzivi, na oba boka i dobre prilike za izabranike Marka Savića, koji nisu imali znanja i sreće da ih iskoriste.

FK Partizan - FK Železničar Foto: MN Press/ Nebojša Paraušić

Mitrović u dva navrata, Romanić koji se izvukao čuvarima posle jednog od kornera, te prečka Branislava Kneževića, posle centaršuta Nikole Jovanovića, probudili su i navijače na zapadnoj i istočnoj tribini, koji su prvo negodovali na sporu, bezidejnu i pomalo uplašenu igru, da bi onda stali uz tim i pružili podršku.

Kada se učinilo da meč može da igra i tri dana, a da Partizan nema moć da postigne još gol i "odlepi" se na bezbednu distancu, crno-beli su demantovali neverne Tome.

Bio je 38. minut, posle soloprodora i pokušaja Trifunovića, koji je blokiran, lopta se odbila na levi bok odakle ju je Antić vratio u kazneni prostor, a Đorđže Jovanović sjajno, sa čuvarom na leđima, poslao u sam ugao - 2:0.

U završnici poluvremena Partizan je delovao malo konkretnije na polovini protivnika, ali sve je to bilo stihijski, bez žustrine, rešenja u poslednjoj trećini, koja ineče karakterišu Stanojevićev trenerski stil. Na kraju je ipak stigao aplauz sa tribina, jer, na kraju krajeva - rezultat je uvek najbitniji.

U nastavku i ono malo napadačkog arsenala Partizan je sveo na minimum, Tome u prilog i činjenica da su crno-beli prvi udarac ka golu Zoaran Popovića uputili u 58. minutu preko Arijage, dovoljno govori o tome kako je domaćin igrao u napadu.

Sa druge strane, Železničar je bio konkretniji, više "na lopti" i opasniji pred golom domaćina, preteći reko Ćurića (pokušaj glavom posle prekida), odnosno Kneževića čiji udarac je završio van okvira gola.

Đorđe Jovanović Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Stanojeviću je bilo jasno da mu tim izbiljno pati na terenu, da igrači stoje daleko od protivničkih fudbalera, da kasne, te je Stjepanovićem i Lazarevićem pokušao da zatvori prilaze golu, pre svega po desnoj strani, gde je Ezeh "ubijao" Đurđevića celu utakmicu. Pomerio Zahida nekoliko metara unapred, međutim, nije bilo previše efekta.

Pomenuti Ezeh je u 68. minutu umakao i Lazareviću, koji je pokušao da ga zagradi, ali je kasnio sa startom, a i fudbaler Železničara se pozicionirao tako da dođe do kontakta, potom i pao. Igra je prekinuta, gosti su tražili jedanaesterac, pa je sudija Miloš Milanović proveravao, a potom i pokazao da nema osnova za kazneni udarac.

Morao je Stanojević ponovo da poseže za osveženjima, pa je na teren poslao i Goha i Nikolića, nešto kasnije novajliju Žoaa Grimalda koji je debitovao. Malo toga se promenilo u odnosu snaga i dalje je Železničar držao posed i tražio način da makar ublaži prednost.

Imali su gosti još jedan solidan pokušaj pteko Grgića, ali se ni oni nisu proslavili u nastavku sa ofanzivnim potencijalom, odnosno rešenjima u završnici. U smiraju meča su ostali i sa igračem manje pošto je Lazar Romanić dobio direktan crveni karton zbog nesmotrenog starta nad Gohom.

Ipak, Železničar je došao do prilike da makar ublaži prednost, pošto je Kervin Arijaga skrivio jedanaesterac nad Grgićem, dosuđen posle interevencije VAR, ali je golman Aleksandar Jovanović odbranio udarac pomenutom fudbaleru nad kojim je kazneni udarac i dosuđen.

Video: Stanojević utučen posle novog debakla od Dinama iz Kijeva u Humskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majda

    4. avgust 2024 | 20:04

    sad Natko igra u namjestenom prvenstvu..a u evropskoj utakmici ne igra..e moj stanoje sta ti tirana sve nardejuje..stidis li se imalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA