Grimaldo 3. najskuplje pojačanje Partizana: Nigerijac džekpot, Saldanja vredi svaki cent, ali ima i promašaja

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Peruanac je na treći na listi od šestorice najskupljih koji su nosili ili nose dres kluba iz Humske

Peruanski krilni napadač - Žoao Grimaldo (21), svrstao se u pet najskupljih ulaznih transfera Partizana u 21. veku, ali pojačanje iz Sporting Kristala ipak nije najveće ulaganje kluba iz Humske u poslednjih 15 godina.

Ispred Grimalda su još uvek dvojica fudbalera, dok je Peruanac dolaskom "uskočio" na mesto aktuelanog napadača Mateusa Saldanje, koga je klub iz Humske pazario prošlog leta.

Konkretno, Žoao Grimaldo je sa obeštećenjem od 1.400.000 evra treće najveće ulaganje Partizana u periodu od 15-tak godina, kada su ulazni transferi u Humskoj, početkom 2010. godine. počeli da premašuju milion evra.

Nigerijac ispred svih

Ispred Peruanca su još uvek neprikosnoveni Umar Sadik, koga su crno-beli prvo pozajmili od italijanske Rome, a potom su, posle samo nekoliko meseci, shvativši da su uboli "džek pot", otkupili za 1.750.000 evra.

FK Partizan - FK Rad Foto: Marko Jovanović

Španska Almerija je nekoliko meseci kasnije otkupila 50 odsto prava na napadača za 5.000.000 evra, a onda se Šoancima, kao i crno-belima, "upalila lampica" da bi na napadaču mogli da zarade mnogo više, pa se u Humsku od prodaje drugog dela prava i bonusa slilo ukupno 11.000.000 evra za Sadika. Bilo je to u mandatu sportskog direktora Ivice Ilieva, koji je i najzaslužniji za pronalazak i kupovinu napadača iz Nigerije.

Drugi transfer koji je zasenio Grimaldov je kupovina Sejdube Sume od Slovana iz Bratislave, koja je iznosila 1.600.000 evra. Fudbaler iz Gvineje je prepoznat kao eventualna zamena za Brazilca Leonarda Da Silvu i klub iz Humske je rešio da rizikuje.

Međutim, iako se radilo o najdarovitijem igraču koji je u poslednjih 25 godina kročio u Partizan, Suma je prošao "toplog zeca" kroz pozajmice i osporavanja. Scve dok u mandatu Sava Miloševića nije dobio priliku i sa izuzetno jakim timom, koji su još činili pomenuti Sadik, Zoran Tošić, Takuma Asano, Saša Zdjelar, Bibars Natho u najboljim danima, Vladimir Stojković, Strahinja Pavlović, nije dokazao da vredi... Pomenuta ekipa se plasirala u Ligu Evrope kroz izuzetno jake kvalifikacije i odigrala je neke spektakularne mečeve sa AZ Alkmarom, Mančetesr junajtedom i Astanom.

Partizan je tada napravio kiks, nije prepoznao momenat prodaje, već je igraču dao novi ugovor, ali mu se kod Miloševićevog nasledinika, aktuelnog trenera Aleksandra Stanojevića status ponovo pogoršao i napustio je crno-bele, a da klub nije zaradio.

Brazilac koji nije sa "Aliekspresa"

Rekosmo već da je Grimaldo zauzeo treće mesto na listi najvećih ulaganja i "potisnuo" Mateusa Saldanju na četvrtu poziciju. Partizan je angažovao fudbalera prošlog leta iz japanskog Džef junajteda za 1.300.000 evra i, kako stvari trenutno stoje, pogodio je u metu. Jer, za razliku od sledećeg na listi - zemljaka Eduarda Pašeka, napadača sa "Aliekspresa", Saldanja je sve ono što navijači očekuju od jednog Brazilca - majstrorstvo, energija, ljubav prema igri sa osmehom na licu...

Brazilski napadač posle samo jedne odigrane sezone u Humskoj, u kojoj je čak deo propustio zbog povrede lože, vredi deset puta više i u Partizanu računaju na ozbiljnu zaradu kada ga krajem tekućeg leta budu prodavali.

Peta pozicija je rezervisana za, rekosmo već, još jednog Brazilca - Eduarda Pašeka, angažovanog još davne 2011. godine, u mandatu sportskog direktora Mladena Krstajića. Crno-beli su tada odlučili da rizikuju, platili su Pašeka 1.260.000 evra Sao Kaetanu, ali su "promašili temu", pošto Brazilac ne da nije opravdao očekivanja, već je u najmanju ruku delovao kao rekreativac. Taj transfer se može nazvati fijaskom, jer, gledajući sa ove vremenske distance, to ulaganje je srazmerno današnjem od četiri ili pet miliona evra.

Korejcu se smeši posao u drugoj branši

FK Partizan - FK Voždovac Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Ukoliko se ne popravi, u isti koš će i Jung-Džun Goh, koga je Partizan prošle zime platio Pohang Stilersima 1.200.000 evra. Vezista iz Južne Koreje se solidno predstavio beogradskoj publici, zalučio je u jednom momentu stilom i energijom na Takumu Asana, a onda je počeo pad, koji do dan danas nije zaustavljen.

Goh trenutno robuje višku kilograma, usled čega teško prati ritam na jačim mečevima. Činjenici da ne može da mu se definiše pozicija, jer nije krilo, a nije ni klasični ofanzivni vezni i, ukoliko ne promeni sebe i loše navike u ishrani, kojima se odao u Beogradu, izvesnije je da će ga Partizan pre udomiti u "Mekdonaldsu", koji mu je slaba tačka, nego li prodati i makar vratiti uloženi novac.

(Telegraf.rs)

Video: Iliev treći put na poziciji sportskog direktora Partizana: Na predstavljanju obećao velike promene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA