Partizanov korak ka Ligi šampiona i grupnoj fazi Lige Evrope: Ukrajinci favoriti, mora bolje nego sa Napretkom

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Crno-beli večeras u Lublinu igraju prvi meč drugog kola kvalifikacija za LŠ, koji je višestruko značajan za klub iz Humske

U nekim srećnijim vremenima navijače Partizana bi tresla euforija pred dvomeč sa Dinamom iz Kijeva (20.00, Arena Sport Premium 1), radovali bi se činjenici da im je žreb bio naklonjen i da bi Ukrajinci mogli da budu samo stepenica do raja, plasmana u grupnu fazu evropskog takmičenja, sa tendencijom da se put nastavi ka onom najspektakularnijem - Ligi šampiona. Ipak, u situaciji kada u i okolo kluba iz Humske baš i ne cvetaju ruže, kada se ekipa, pod novim (starim) trenerom Aleksandrom Stanojevićem još uvek traži i ne odaje utisak preterane sigurnosti, a pritisak je ogroman, jer Evropa je stavljena pod "moranje", umesto euforije postoji blaga zebnja, nepoznanica koliko postojići tim zapravo može i da li je elitno takmičenje uopšte prava mera za ovaj Partizan.

Kako bilo, crno-beli bi povoljnim rezultatom sa Dinamom u Lublinu, gde su Ukrajinci, usled ruske specijalne vojne operacije u njihovoj zemlji, inače domaćini, načinili značajan korak za revanš u Beogradu, koji takođe neće biti odigran u savršenim okolnostima (bez publike). Taj korak, u slučaju da bude uspešan, približiće ih konačnom cilju - fudbalskoj eliti, ali i već sada obezbediti ligašku fazu Lige Evrope, sa garantovanih osam mečeva naredne jeseni i ozbiljnom zaradom za srpske uslove.

FK Napredak - FK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Mora sto odsto bolje nego sa Napretkom

Šta crno-beli treba da poprave u odnosu na premijerni meč sa Napretkom u domaćem prvenstvu? Ako pitate trenera Aleksandra Stanojevića i navijače koji su se zadesili uživo ili kraj malih ekrana da gledaju tu muku - sve.

Partizan je protiv Kruševljana, izuzev prvih desetak minuta, izgledao loše, bez energije, bez plana, bez tranzicije u oba smera, agresivnosti, fizički mlitavo, napadački nedorečeno i sve navedeno je upravo izrekao i sam Stanojević posle utakmice, rezigniran činjenicom da tim gotovo nije prihvatio njegove zahteve.

U Lublinu, dan pre meča, konstatovao je da su neke stvari analizirane, ali ne previše, u nedostatku vremena, da se odmah okrenuo Dinamu, verujući u nepisano pravilo po kome se mečevi u Superligi i Evropi drastično razlikuju, nemaju dodirne tačke.

- Ovo će biti sasvim drugačija utakmica, drugačijeg profila. To ne može da se poradi. Nismo se mnogo bavili analizom susreta sa Napretkom, više smo se bavili Dinamom. Pokušaćemo da se prebacimo na drugi ritam utakmice. Važno nam je da ostanemo u aktivnom rezultatu za Beograd - rekao je Stanojević i pogodio u metu kada je u pitanju sam ritam meča.

FK Napredak - FK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Rival iskusan, direktan, fizički moćan

Jer, analizom Dinama, makar kroz kontrolne mečeve sa Šalkeom, Brondbijem, afričkim Memelodijem i Union Berlinom, mogao je da vidi da Ukrajinci igraju za "dve brzine" brže od bilo kod protivnika u Srbiji. Da su izuzetno kompaktni, čvrsti, fizički moćni, da ne "pametuju" previše, već igraju diretan fudbal i sposobni su da u tri ili četiri pasa, sa vrlo malo dodira, osvoje ceo teren i pojave se sa pet igrača u kaznenom prostoru.

- Oni su fizički dominantna ekipa, prilično brza i direktna. Tehnički su kvalitetni. Videli smo stvari koje nas zanimaju. Imaju i određenih mana, ali to ćemo da pričamo sa igračima. Očekuje nas intenzivna utakmica. Dinamo sa mnogo igrača ulazi u protivnički šesnesterac - napomenuo je Stanojević.

Na to će Partizan morati da se adaptira i Stanojević je tim povodom i izvršio neke korekcije, osiguravajući, pre svega, odbranu na desnoj strani sa Natanom De Medinom, koji po vokaciji jeste štoper, ali je tokom karijere, pa i u minulim pripremama, dobijao priliku na desnom beku.

Time je stavljeno do znanja da stručni štab želi da parira snagom, da zatvori prilaze golu tranzicijama, kako iz vazduha, tako i probojima, u igri jedan na jedan, u kojoj je Belgijanac veoma dobar.

FK Napredak - FK  Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Ukrajinci su favoriti

Takođe, opredelio se trener crno-belih za kontrolu prostora ispred odbrane, gde će priliku dobiti Kervin Arijaga kao defanzivni vezni i Gajas Zahid. Obojica igrača su sposobna da zadrže posed, ali i da upute kvalitetan pas unapred iz te zone ka napadačima Kalulu, Severini, Gohu i Saldanji, s tim da će se Zahid, iz druge linije, verovatno često pojavljivati u samoj završnici, dok će Arijaga više brinuti o odbrambenim zadacima.

Sve u svemu, plan je prilično jasan, ali je preksa nešto sasvim drugo u odnosu na teoriju u kojoj sve izgleda jednostavno. Pogotovo kada je na drugoj strani terena favorit - Dinamo iz Kijeva. Satkan od iskusnih igrača, mnoštva reprezentativaca, ali ulog je ogroman i donosi korak bliže ka Ligi šampiona. Deluje kao teška misija, no, i Davidu je bio potreban samo jedan kamen (gol) da sruši Golijata, a mnogi nisu verovali...

(Telegraf.rs)

Video: OFK pobedio Mladost rezultatom 2:0

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki--

    23. jul 2024 | 18:08

    Svaka čast na medijskoj pažnji, da je mezimica u pitanju bio bi prvi naslov... samo tako nastavite a mi ćemo se boriti kako znamo i umemo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA