Očajni Partizan u nadoknadi slavio nad Napretkom: Saldanja junak crno-belih u 93. minutu!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 20

Tim iz Humske od 67. minuta imao igrača više, ali je prvu pravu akciju za pobedu odigrao pred poslednji zvižduk

Nikada Partizan nije znao sa Napretkom, ni u vremenu kada je "drmao" srpskim fudbalom, a kamoli sada kada je godinama unazad egal sa ostatkom Superlige, a tezu potvrđuje i mukotrpna pobeda nad Kruševljanima u nadoknadi meča - 1:0.

Da apsurd bude veći izabranici Aleksandra Stanojevića su bili "gosti" na svom terenu, od 67. minuza su imali i igrača više pošto je isključen Miloš Tošeski, ali su generalno odigrali očajan meč bez prave šanse u drugom poluvremenu sve do isteka vremena kada je Mateus Saldanja skinuo Sizifov teret sa celog tima.

Sve što je bilo vredno pažnje u prvom poluvremenu "gostovanja" Napretku na stadionu u Humskoj, na koji su prvi put posle godinu dana kročili i navijači crno-belih, Partizan je prikazao u prvih desetak minuta utakmice.

Tada je bio ekstremno agresivan, na nosioca lopte, na prostor u kome bi rivalski rim osvojio posed, tada je lako probijao dupli blok i dolazio u priliku da ugrozi Kruševljane, stvarajući dobre situacije pred golom rivala, da bi posle toga ušao u egal, u dosadu i bezidejnost iz koje se nije iščupao do završnice prvog dela.

Sa dva najavljena bonusa - Đurđevićem i Trifunovićem na istoj strani, bez maštovitijeg organizatora igre od indisponiranog Goha, Stanojevićev tim je na početku utakmice delovao sasvim dobro, motivisano, "namešteno" i defanzivno i ofanzivno, da bi potom dospeo u "ravnu liniju".

U tom početnom periodu, crno-beli su prvo pogodili prečku preko Šćekića, posle akcije Trifunovića i Goha, a zatim su se nekoliko minuta hranili loptama Kervina Arijage preko odbrane Napretka i došli do dve ili tri dobre prilike (Kalulu, Trifunović, Goh).

I, pilo je vodu dok se Napredak iz srednje nije spustio u nisku zonu i počeo da "seče" te pasove, zatim i izlazi u tranziciju, koristeći nemoć nekolicine igrača crno-belih u prvoj liniji odbrame, najpre Saldanje i Goha, a potom i sporije vraćanje vezista koji su se dodatno umarali bez pomenute pomoći najisturenijih igrača.

Kako je vreme odmicalo, tako je Napredak uspevao da se oslobodi "kandži" favorita, pomeri linije ka sredini terena i u periodu posle 20. minuta bude tim koji kontroliše posed i ritam meča bez većih problema. Uspeli su i Kruševljani da zaprete, prvo preko Bubanja, kasnije Marinkovića, ali su sve lopte išle u zonu Jovanovića, ne stvarajući mu veće probleme.

Ofanzivno, čak i kada bi vezao nekoliko napada, Partizan je imao očigledan problem u individualnom kvalitetu, jer nije imao igrača koji će probiti jedan na jedan ili nekoga, sem Arijage, ko će uputiti direktan završni pas.

Pokušao je Stanojević da prodrma ofanzivce, u jednom momentu je zamenio i pozicije Kaluluu i Trifunoviću, pokazao Gohu, sa vidljivim viškom kilograma, da izađe više ka golu Napretka, no, nije vredelo.

Muke su s vremena na vreme "prekidane" nekom akcijom koja bi prošla, poput one iz 33. minuta kada su, ponovo posle pasa Arijage, Goh i Trifunović uspeli da pronađu prostor za udarac.

Odnosno, koji minut kasnije kada se, u nedostatku lopti, Saldanja izvukao na bok, umakao čuvaru i asistitrao ka Šćekiću, ali je udarac veziste bio sublimacija celog poluvremena - sporo, mlitavo, bezidejno.

Uvideo je i Stanojević da sa startnom postavom neće dalje od igračkog i rezultatskog egala sa Kruševljanima, pa je u poluvremenu izvršio dve korekcije, Očajnog Goha je zamenio Nemanja Nikolić, dok je umesto Šćekića priliku pružio Gajasu Zahidu, ne bi li eventualno iz druge linije dobio kvalitetniji pas za napadače.

Međutim, ništa specijalno se nije promenilo ni u odnosu snaga niti u ofanzivnoj potentnosti crno-belih, Štaviše, na početku nastavka je, iako pod blažim pritiskom, Napredak bio opasniji tim, bliže tome da postigne gol nego li Partizan.

Tome u prilog i sjajan udarac Bastajića, iskosa sa leve strane, koji je golman Jovanović odbranio krajnjim naporom. Isti igrač je pokušao u nekoliko minuta kasnije, pošto je ispala odbrana crno-belih na desnoj strani Napretkovog napada, usledio je centaršut i pokušaj pomenutog fudbalera koji je završio pored stative.

U odnosu na prvi deo, kada je imao maker jedan period u kome je delovao kompaktno, crno-beli u nastavku nikako nisu mogli da se "sastave", napadali su stihijski, tako se i branili, ne odajući ni u jednom trenutku utisak favorita.

FK Napredak - FK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Sve što je u 20 minuta nastavka Partizan uradio ofanzivno svelo se na jedan pokušaj Nikole Antića iz slobodnog udarca, koji, naravno, nije pogodio ni okvir gola. Ni tada, ni u prethodnih 15 pokušaja otkako se vratio u Humsku.

Tračak nade za crno-bele javio se u 67. minutu kada je nesmotrenim i potpuno bespotrebnim startom na sredini terena Miloš Tošeski zaradio direktan crveni karton zbog starta na Vukašinu Đurđeviću, koji je zamalo izbegao teže posledice.

Kada je igra nastavljena, Stanojević je ponovo "presložio" vezni red, uveo je na teren Natha umesto Arijage, kao i Stjepanovića kao zamenu za Trifunovića, Ostavio je izraelca sa mladim vezistom na poziciji zadnjeg veznog, dok je Zahida pomerio unapred i priključio ga Severini, Nikoliću i Saldanji.

Ali, Partizan je i dalje imao jasan problem u organizaciji napada, kao i u kretanju bez lopte, jer je Napredak i sa igračem manje u polju nekako uvek dolazio do "druge lopte" i vazduha za život u momentima kada je trebalo nadomestiti brojčani nedostatak.

Prividno, Partizan je napadao, ali u realnosti svi ti napadi su bili sve samo ne organizovani i smisleni, nekada sa prevelikim brojem dodira (Zahid), a podatak da crno-beli u drugom delu do udarca Natha u 83. minutu nisu imali ozbiljniji pokušaj ka golu, svedoči o ofanzivnoj nemoći tima Aleksandra Stanojevića.

Trka sa vremenom u poslednjih pet minuta regularnog dela donela je prvu pravu akciju kada je Nikolić, posle pojavljivanja na pas iz dubine, ostavio povratnu loptu Zahidu, koju je Norvežanin "ispalio" na južnu tribinu.

Takođe i nekoliko kornera, koje su crno-beli izborili, nisu dali ni tračak nade, jer su defanzivci Napretka, u saradnji sa golmanom Savićem, sjajno branili kazneni prostor i svaki put uspevali da intervenišu.

Pet minuta nadoknade donelo je nervozu, istina više na klupi nego na terenu, a onda je jedna akcija konačno upalila. Bila je to završniica nadokande, Stjepanović je dao izuzetan pas Nathu, koji je uspeo da šutira pod faulom, a sve je pratio Mateus Saldanja, koji je zakucao loptu u mrežu i spasao crno-bele kiksa već u 1. kolu takmičenja.

(Telegraf.rs)

Video: Vazura o novitetima na stadionu u Humskoj: Biće ih još u narednom periodu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOBA

    19. jul 2024 | 22:06

    Pun stadion ludih navijača,al zamalo,ovi sa Arene ne prikazuju tribine gde je šačica grobara,časovi ljubavi,nema dve hiljade navijača

  • Igor Duljaj

    19. jul 2024 | 22:46

    Gde ja stadoh ti produži.

  • Дража

    19. jul 2024 | 22:40

    Прва текма и Станоје ће одмах да кука!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA