"Želim da navijači vide da nam je stalo": Aleksandar Stanojević govorio o promeni pravila, pripremama, timu...

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 15 min.
  • 11

Opširno je govorio strateg Partizana

Nekoliko dana pre početka sezone u Superligi Srbije javnosti se obratio novi-stari trener Partizana Aleksandar Stanojević. Tema je bilo mnogo, od starta sezone, preko priprema i pojačanja, do pravila o bonusima o kojima se toliko govorilo tokom poslednjih nekoliko dana.

Na samom početku izlaganja istakao je da je pred ekipom period adaptacije na njegov način rada.

- Dobar dan svima, eto kada smo završili taj prvi deo priprema, ali smo morali i kasnije da nastavimo kao pre da bismo sve odradili kao prema planu. Ove nedelje radimo pojačano da bismo došli do nivoa. Ja sam imao problem sa intenzitetom, pojačali smo u Slovoneiji, ali neki nisu mogli to da isprate. Čak i u Rusiji smo... Četiri, pet, šest igrača je otpadalo, tako da nam treba period adaptacije. Ne tražimo alibi, ali nismo se još našli u potpunosti što se tiče rada. Tek sada se polako shvatamo.

Kaže da je sve to normalno jer sa novim trenerom dolaze i novi zahtevi.

- Kad dođe novi trener, novi zahevi, treba vam uvek vremena, nismo se još skroz našli, treniraćemo i na utakmici ako treba kao na pripremama, imamo pet izmena, imamo danas dva jaka treninga, juče smo imali i sutra isto. Videćemo ne znam, vreme će pokazti kako će biti. Nismo u potpunosti na nivou na kom treba.

Zatim je upitan o promeni pravila o bonusima i tu je jako opširno izneo svoj stav. Istakao je da je odluka protivpravna i nenormalna i da bi neko ko je doneo istu samoincijativno trebalo da istupi i to kaže.

- Jeste, znate šta, ako pričamo o bonusima, a ja ne znam kako, ja sam se promenio zbog hiljade tih stvari, malo slabije pratim medije i portale i komentare, ne znam kako su ispratili u kom kontekstu, ali za mene je to nenormalna stvar koja se desila, mogao bih vas da pitam. Ne pričamo o bonusima, o tome da li smo za bonuse ili ne, igrač od 23 godine da bude bonus? To na svetu ne postoji. Nije normalno, koja je perspektiva, razumem da ima 18 godina. Ja nemam problem sa bonusima, neke igrače od 16 i po sam stavljao da igraju, suština je to ako hoćeš dobro srpskom fudbalu. Stopiraj da nemaš strance, pa igraj sa Srbima, ako pričamo o reprezentaciji, imate uspeha samo u kadetskoj selekciji gde nema bonusa, gde nemate glomaznu ligu.

- Imate situaciju gde godinama imate bonuse, nemamo uspehe mlade reprezentacije, znate svi za rezultate koje su pravili. To je nešto što... O bonusima mora da se priča sa stručne strane, prave se spinovi da su svi klubovi bili za bonuse, koliko znam kada se desila ova odluka, nisu bili svi klubovi, predsednik Zajednice je poslao poruku da treba da se glasa, ja nisam video da je bilo glasanje, moraš sa potpunom pravnom i krivičnom odgovornošću da doneseš odluku. Ko je doneo odluku? Ko je doneo nenormalnu odluku? Da li je imao podršku od nekoga, za takvu odluku moraš da imaš podršku, ne možeš da doneseš protipravnu i nezakonitu odluku.

- Pričao si o bonusima... Pričali smo mi o skraćivanju lige, pa jesmo li je skratili? Ja sam pravio ovde tim u skladu sa propisima prelazni rok, ne bi pustili Miličića, možda ne bi pustili neke igrače, ušli smo u ludilo, ko je doneo odluku? Ko je dobio podršku, ko odgovara za to? Zašto mi kao Partizan, ne postoje samo Zvezda i Partizan, ko sprečava drugi klub da koristi bonuse? Ne zalažemo se da ne može bonus ispod 23 godine, stavi 10 bonusa ako hoćeš, dovedi trenera koji će raditi sa strategijom kluba, pa budi razvojna ekipa.

- Ne možeš da odrediš, mi nismo protiv bonusa, ali na vreme, po zakonu i propisima, nije se radilo po zakonu, po propisima, niko ne odgovara, prolazi ovako, ko je IO, ko je predsednik Saveza, ko je podrška. Neka izađe i kaže, to je protivpravno, šta je suština moje priče, šta ja da očekujem kao trener jednog kluba, kada se donese protivpravna i protivzakonita odluka u interesu kluba, šta da očekujem? Kada budemo pričali o intenzitetu faula u 16 metara, kao što je bio u derbiju koji je okrenuo sezonu, zbog čega neki trener izgubi posao, promeni mu se život. Šta da očekujem kad bude pitanje da li je intenzitet dovoljan, da li je bio ili nije, kad on tebi u startu ne poštuje propise i zakonske norme. Kad bude procena onda smo mi u problemu, ja se borim da svaki klub ima osnovnu stvar za funkcionisanje, da imamo jednakost, da bude po zakonu i propisima, da budemo svi isti, da li će neko imati veću podršku ili veći budžet ili će imati neke druge stvari, ne ulazim u to, dajte nam osnovne stvari da možemo da funkcionišemo.

- Da li mislite da je to normalno da se to desilo da doneseš takvu odluku koja je protiv pravna, pitam vas kao ljudi, da li se nekad desila ovakva odluka koja je protivzakonita i protiv pravna. Nij samo to poenta pirče, ne znaš šta će se sutra desiti u drugim okolnostima, mi smo tu zabrinuti u drugim okolnostima. Znam gde sam došao, ali sam dobio uverenje da će osnovne stvari biti poštovane striktno i zato sam došao. Nismo ni krenuli sezonu, ja ne znam ko je doneo odluku, ko je deo IO koji je doneo, da javno kaže ja sam doneo protivpravnu odluku. Da izađe i kaže, ja sam doneo. Niko nije hteo da potpiše što je bilo na zajednici svih klubova kada je trebalo da se glasa, ne znam da li je neko potpisao, ko je to u IO i ko je doneo odluku, možeš da ubiješ čoveka i ne odgovaraš. Ja tako gledam, ovo je život i sve, za mene su to nenormalne stvari, znam kako i šta, ali nisam očekivao da se ovo desi. Ili je to vama toliko normalno da se preko toga pređe, navikli smo i normalno je. Ne znam, možda ja grešim, možda ja drugačije gledam.

Zatim je govorio i o tome zbog čega se vratio u klub.

- Znam zašto sam došao i kako, nisam prvi put pa da ne znam. Dobio sam uverenje da će osnovne stvari biti striktno poštovane. Nismo počeli sezonu i dobili smo ovakvu odluku. Ja ne znam ko je dneo odluku, neka izađe i kaže 'Ja sam doneo protivpravnu odluku'. Niko to nije potpisao na Zajednici. Sutra možeš da ubiješ čovek i ne odgovaraš. Za mene su ovo nenormlane stvari. Nisam očekivao da se ovo desi ili je vama ovo normalno pa da se pređe preko toga. Možda ja grešim.

- Niko neće da preuzme odgovornost, recite mi ko je taj. Neko mora da potpiše nešto što je protivpravno, mi se borimo za jednakost. Mi to nemamo, to nam je pokazano. Više nije pitanje za bonus šta treba ili ne, to je pitanje za stručne odbore. Ja se za to zalažem. Ko je preuzeo dogovnost, da li predsednik Savez, da li je on potpisao taj papir, uz čiju saglasnost, podršku. Ja ću uvek reći šta mislim, uvek ću se boriti za interese mog kluba ili ekipe. Šta može da nam se desi sutra. Kada je crno na belo sve, oni jednostavno urade kako su želeli...

Upitan je da prokomentariše i sličnu situaciju sa strancima iz 2021.

- Ne znam šta se promenilo, to su pokušali tada da učine, ne znam kako su smeli, kako mogu, koja je vrsta podrške. Tada nije bilo normalno da u polusezoni menjate broj stranaca. Moj prvi mandat kada smo ušli u LŠ imao sam samo Klea i devet igrač iz omladinske škole. Ovo nije normalna situacija, a prošla je kao normalna. Ne dam da radimo stvari koje nisu normalne, sportske i prirodne. Stvari koje su crno na belo, ti moraš da utičeš.

Posebno mu smeta što se stranci računaju kao bonusi.

- Imate igrača od 23 godine i stranca koji ne igra za repku, to je za mene paradoks. Prva stvar koji ne zaslužuje ni za koga ne znači stavljate. Ako je većina, struka podržava, onda podržavamo i mi. Ja prvi podržavam ako imate kvlaitetnu decu da igraju, ako nemaš to je tvoj problem. Imate Mađare, tebe savez podstiče da guraš mlade. Ti kao klub to odlučuješ. To je rasprava gde će klubovi doneti odluku. Ali da ne skrećemo sa teme, suština je da moraš raditi po propisima.

Zatim je govorio i sumnjivoj situaciji iz večitog derbija prošle sezone.

- On (Pavle Ilić) dobije nagradu da sudi sledeći derbi, a najbolji zvanično sudija dobije zabranu da sudi sledeći derbi. Ko to odlučuje, čija je to odluka i podrška. Ko odlučuje da najbolji naš sudija UEFA. Jovanović ne sme da sudi Partizan - Zvezda, naš najbolji sudija ne može da sudi, a sudija koji je direktno uticao dobija da sudi sledeća dva. Ako je najbolji treba da sudi makar jedan derbi, ne mora svaki. Ja se lično borim za te stvari, da se ove stvari reše i budu normalne. Da budemo jednaki u svim odnosimo, svi klubovi, jednak tretman.

- Ja sam rekao da sam došao treći put, nisam došđao da bih bio na istom. Imaćeš sigurno jednak tretman, svi klubovi pto se tiče usšenja i propozicija, to je prvi uslob. Rerkli smo mi da ne znamo da utičemo na odnose bratskih klubova, da li ma nekih opdnosa, što se potencira, na to nemoćžeko da utičemo jer je svako odgovoran za sebe. Mi na to ne moćžemo da uitičemo, rekli su mi ljudi. Mi ćemo uticati da igrači imaju novac, na ostalo ne mogu. oslednja tsvar je da ćemo se pojačati u svakom smislu, to mi je rečeno. To je nešto što je rečeno, dve nedelje sam pregovaraom nisam htepo da odđem dok nije uvereno da će to ićoi u tom rpavcu. Treći put nisam hteo da dođem na isto đtpo mi se dešavalo. To bi bio proaz za mene. Verovao sam kada sam došao da može,m os tim da se izborimo, a znam da je kub sve uradio da pokuša da bude sve po zakonu, bio sam prisutan. Ali to ne zavisi o vas u nekom trenutku.

Nije želeo da ulazi u polemiku da li će u svakom meču tim morati da igra na tri gola više zbog svih stvari.

- Nismo mi sada... Ne idemo mi u tom razmišljanju, ne tražim alibi na početku. Sad mi smo tu neki... Ima drugih klubova, svi igramo fudbal i trudimo se i želim samo jednakost u tim nekim odnosima. Prvo mi imamo ogroman budžet i tu smo već u startu u prednosti u odnosu na neke druge klubove. Ne bih ja pozivao da smo mi u nekim problemima, za srpske uslove imamo odličan budžet, nemojte da bude da ja kukam. Mi samo pričamo da neke stvari budu za sve iste. Da ne interpretirate pogrešno.

Stanojević ističe da ne vidi benefite od dosadašnjih pravila o bonusima u Srbiji.

- Koliko godina su bonusi, već šest sedam godina lutamo, a nisam video benefite. Ne znam da li u A reprzentaciji igra neki bonus na EP. To je neko moje lično mišljenje i za skraćenje lige i za sve... To nema veze, postoji stav, klub. Mi moramo da se pohvalimo da smo imali pet klubova u Evropi, malo je liga u koje imaju toliko. To je dobra stvar za srpski fudbal, imali ste direktnog učesnika u LŠ... Ja bih istakao i te neke dobre stvari, iako mislim da bi bolje bilo da se smanji liga i da igraju najbolji igrači pa ti pravi strategiju prema potrebama. Imamo primere u Evorpi koji to rade? Ne znam. Ako budemo zemlja razvojnog puta nemoj dozovliti deset stranaca, ali mi dajemo igračima EU pasoše da igraju takmičenje. Gde smo onda mi? Imaćemo osam stranaca i dva bonusa? Koja je poenta, ako ćeš da razvijaš naše igrače stavi tri igrača, ali ako hoćeš da se takmičiš daj sve neograničeno. Moramo da znamo sve, gde smo i kako smo. Nećemo mi da budemo protiv, mi smo protiv samo načina na koji se neke odluke donose da ne budu protivpravne. Mi smo sami rekli za sledeću godinu nema problema.

Prelaznim rokom je i više nego zadovoljan

- Zadovoljan sam novajlijama, Mujakićem. Doveli smo igrače koji su neophodni, levi štoper, zadnji vezni, drugi levi bek. To su tri pozicije na kojima smo morali, to je klub uradio fenomenalno na početku priprema, izašlisu mi u susret. Sada želim da dovedeem neke igrače po mom ukusu. Sa Arijagom smo dobili dosta, brzinu. Mujakić takođe, iskusni levi bek, malo nas je poremtila povreda Živkovića jer je ofanzivno rešenje bio, pa smo zato doveli naknadno Lazarevića isto, ali smo doveli i bonusa. Bili smo primorani, nismo znali jer smo se spremali da budu dva bonusa. Doveli smo zato Đurđevića iz Voždovca. Pregovori traju sa igračem iz sredine. šestica ili osmica Sa Đakovcem se nismo dogovorili, nastavili smo u tom pravcu, tražimo i krilo, imamo mlada i samo i dva klasična - Severina i Kalulu. Fale nam dva igrača za takmičenje, dakle vezni igrač i bočni, krilo. Ako ode neko naravno, ako klub dobije ponude vezane za Saldanju. Sada klub ne želi da ga proda, neće da ga puste do određene cene... I Zubairu koji je mlad igrač, potencijal, može biti reprezentativac, donosi brzinu i prodnornost i sa njim sam zadovoljan.

Pratio je i pripreme prvog rivala u kvalifikacijama za LŠ kijevskog Dinama.

- Sa Brondbijem smo gledali i uživo, oni su nivo otprilike Dinamo Moskva, intenzitet i direktnost. Težak protivnik, sigurno da će biti izuzetno zahtevma utakmica, videli ste nas u Rusiji. Takva utakmica nas očekuje, sada ipak imamo dve utakmice, kod nas i njih.

Ističe da je ekipa bila bezopasna u Rusiji.

- Fali na malo intenziteta, malo više prodornosti u napadu, prve tri utakmice. Bravo ne računam. Dinamo Moskva i CSKA smo bili potpuno bezopasni, malo nas je bilo u protivničkoj trećini. Disciplina igre dobija na konturi, fali nam kretnji bez lopte i igra u oba pravca, za to je potrebno adaptiranje na moj način treninga. Nismo se još našli. Nisu uvek tu bili svi igrači, videćemo kada ćemo se naći.

Dodao je da će ekipa raditi na prekidima.

- Radićemo na ofanzivnim prekidima, prvo da rešimo prioritete, da prvo nas rešimo pa da te detalje koliko možemo da rešimo u narednom periodu, vrlo je to važan segment.

Prvi rival u Superligi je Napredak.

- Očekujemo, gledali smo ovo što su igrali u Sloveniji, imaju organizovanog trenera, prva utakmica iz priprema je najteža. Mi moramo da uđemo do koske da idemo iznad maksimuma, ne smemo o Kijevu da razmišljamo. Kakvi ćemo biti ne znam, odavno mi se nije to desilo. Nadam se da ćemo krenuti sa neviđenom energijom, da li ćemo biti dobri ili sa amplitudama ne znam. Nisam dovoljno iskusan da kažem šta možemo da očekujemo.

Sviđa mu se poboljšanje infratrukture u odnosu na prošli mandat

- Imate dosta novih stadiona, to je fenomenalna stvar. Ja sam navijao da igramo u Loznici, ja sam oduševljen time, Leskovac, Kruševac, Zaječar. Ja sam iskreno navijao da igramo na nekom drugom stadionu. Uživali smo u Rusiji, za svakog igrača je to dobro, ambijent, to je fenomenalna stvar. To svima odgovara, ima dosta klubova koji su se podigli, biće interesantno.

Takođe, on se dotakao i svega što je doživeo dok je prethodni put bio u Partizanu. On je upitan o tome što se "bavio mnogim stvarima van terena".

- Ja ne volim, nije u redu da se bavim nečim čime nisam zadužen. Ja mislim da na ovo imam pravo, ja neću pričati ni o suđenju ni o stvarima bilo koje vrste. Smešno je pričati iste priče kao prošli put kada sam bio. Ja kada sam došao, tražio sam da se fokusiram na moj posao. Ovo za posao je vezano za moj posao, direktno utiče na mene. Fokusiran sam na ekipu, uvek ću reći šta imam, idem do koske, biće spinova, znam da su me na bandere kačili. Jednu stvar mora da zna svaki navijač Partizana, a to je da idem do koske, do kraja, nisam ja juče došao u Partizan.

- Ja sam od 13 godine u Partizanu, i ja idem do koske. Neka niko ne postavlja pitanje za motive, razmišljanje i odnose, da li sam nečiji ili čiji, ili sam uradio nešto zbog nekoga. Samo nemoj to da dovodiš u pitanje. Da li igramo dobro? To da, da li sam radio za mafiju, menadžere, za ovo, ono, nemoj da slušaš spinove. Medije i komentare za razliku od ranije ne pratim jer sam fokusria na ekipu. Biće i ovoga, a i onoga to znam. Ne sumnjaj da ću biti do kraja u svakom segmentu i ne prati sve spinove. Da ne moram da se objašnjavam i dokazujem nekome. Fino sam prošao moju karijeru ovde od 13. godine, nema potrebe da radim nešto što nije moje lično uverenje.

Na kraju je upitan i da prokomentariše situaciju oko navijača.

- Mi smo onomad pobedili Soči na navijače, na energiju, gubili smo dva puta. Mene brine jedino Dinamo, jer nećemo imati podršku navijača. Ja ne bih voleo da pričam o osetljivoj temi, glupo bi bilo pričati o tome koliko bi nam značili navijači. Nije trenutak da ja o tome pričam, ne znam kako će biti, šta će biti, ne znam šta da očekujem. Teško je ući u ovu borbu ako nemaš podršku ljudi koju su uz klub. Neću da patetišem i pozivam, biće kako će biti. Moje kao trenera je da svojim odnosom i načinom dobijemo poverenje navijača da budu uz nas. Moj zadatak je to. Igre, rezultati i kvaliteti. Da mi donesemo neku fudbalsku priču, da ne pričam da je neko protiv nas. Želim da navijači vide da je nama mnogo stalo da izađemo pozitivni iz svega. Svima je jasno šta bismo mi voleli - zaključio je Stanojević.

(Telegraf.rs)

Video: Fali nam sedam dana treninga, ali bićemo spremni za Dinamo: Stanojević sumirao pripreme Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    15. jul 2024 | 14:37

    Šta kaže,,nismo se još našli " pa,, naćete " se oko Mitrovdana kada Zvezda bude bežala 7-8 bodova,neka ste se ,,našli" u priči oko bonusa !!!!!!

  • Већ вам стало

    15. jul 2024 | 14:37

    а још нисмо ни кренули.

  • Baxter88

    15. jul 2024 | 14:40

    Ma stalo je i meni da probam da vozim F1 i baaas bas imam veliku zelju, znaju to svi moji al ja jedva odem i na karting...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA