UEFA stavila blokadu Sarajevu: "Cvet Srebrenice" zabranjen na dresu

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Moraće da prekriju simbol

Fudbaleri Sarajeva u četvrtak započinju fudbalsku sezonu utakmicom prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencije protiv kazahstanskog Aktobea. Prvi meč se igra na terenu rivala, a sastav iz Bosne i Hercegovine neće moći da istakne simbol na svom dresu.

U Sarajevu su imali plan da se na dresu nađe "Cvet Srebrenice" u znak sećanja na sve žrtve, predlog je prihvatio FS BIH, ali ne i UEFA.

Iako je oprema ištampana i klub predstavio svoju ideju, Evropska fudbalska asocijacija je naložila da se uzvrše hitne promene i da se simbol mora prekriti. Crne trake su dozvoljene.

- Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol "Cvijet Srebrenice". U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol "prekrije". FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promocije ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvet Srebrenice utelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog jećanja na žrtve. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje veran sećanju na žrtve u Srebrenici - stoji u saopštenju Sarajeva.

(Telegraf.rs)

Video: Otac dečaka iz FK Zvezdara, koji je izboden u Sarajevu, pušten je iz bolnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    11. jul 2024 | 13:16

    A ,,cvet Jasenovca" i ostala stratišta još iz drugog svetskog rata i ovog poslednjeg,pa Srpski klubovi po tome ne bi skidali crne trake!!!!!!!

  • arsen

    11. jul 2024 | 15:15

    Rade Krunicu i ostali Srbi koji zaugraju za Bosnjacku ovakvu reprezentaciju ste nula

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA