Šta se desilo tog 14. juna 1986. i zbog čega Zvezda želi da vrati titulu koja je dodeljena Partizanu?

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 34

U pitanju je skandal koji je tada poprilično uzdrmao jugoslovenski fudbal

Kao "grom iz vedra neba" u nedelju popodne se pojavila vest da je Crvena zvezda odlučila da podnese zahtev za vraćanje titule iz 1986. godine, kada je Sud udruženog rada oborio odluke tadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije i istu dodelio Partizanu!

Reč je o sezoni koju je obeležilo takozvano "Šajberovo kolo", koje je poništeno, a onda ponovo odigrano, dok su klubovi iz svih spornih mečeva kažnjeni oduzimanjem šest bodova. Partizan te 1986. nije želeo ponovo da igra, Zvezda je uzela titulu, dok je Vardar 1987. iskoristio te kazne i takođe postao šampion.

Kada je u pitanju ta titula iz 1986. godine, Partizan je istu osvojio zbog bolje gol-razlike u odnosu na Zvezdu, ali je tadašnji predsednik FSJ Slavko Šajber zbog nameštanja poništio celo kolo.

- Šajber me je tada optužio da sam namestio 17 utakmica Prve i Druge lige! To nije tačno! Namestio sam 18 - svojevremeno je rekao, sada već pokojni, poznati menadžer Velibor Džarovski.

Partizan je odbio da igra ponovljeni meč (registrovan službenim rezultatom 0:3) zbog čega je Zvezda postala prvak. Kasnije je Sud poništio Šajberovu odluku i titulu vratio Partizanu.

FK Partizan, stadion Humska Foto: MN Press

Sledeće godine (1987) titulu je osvojio Vardar, ali je Partizan ponovo pravdu potražio pred sudom, jer je zbog Šajberove kazne za nameštanje prvenstvo počeo sa minusom od šest bodova. A s obzirom na to da je Šajberova kazna preinačena, oni su tražili da im se vrate bodovi. Sud je zatim opet naknadno titulu priznao Partizanu, iako je Vardar 1987. igrao kao prvak Jugoslavije u Kupu evropskih šampiona. Kao i Zvezda godinu dana ranije.

- Zvezda je u UEFA prijavljena da je 1985/86 osvojila titulu Jugoslavije. Kao što je i Vardar prijavljen 1986/87 isto u UEFA. E, kasnije je Upravni sud Beograda dodelio titule Partizanu. Ko je Upravni sud da odlučuje ko će biti šampion? Oni nisu merodavni kada je FS u pitanju. Zna se ko je glavni. U knjigama UEFA, Vardar i Zvezda su zapisani kao prvaci. Kako bi mi inače igrali KEŠ da nismo bili prvaci?

- I dan danas su fudbalski savezi merodavni kod UEFA, a ne sudovi. Koga FS prijavi kod UEFA, oni su šampioni. To je prava istina. Kako Partizan može da prisvoji našu titulu? Sezona je počela sa minus šest bodova i Vardar je jednu takvu sezonu pošteno odradio i bio prvi. Ne mogu da ih shvatim da prisvajaju naše. Kao i Zvezdinu titulu. Kao što je poznato, Partizan je poslednje kolo '86. godine odbio da igra i titula je pripisana Zvezdi koja je igrala KEŠ - rekao je svojevremeno Darko Pančev, u velikom intervjuu koji je dao za Telegraf.

Darko Pancev Foto: Marko Todorović

Šta se dešavalo te 1986. godine, tog 14. juna pred poslednje kolo?

Partizan je za jedan pogodak imao bolju gol-razliku i čekali su Željezničar. S druge strane, Zvezda je gostovala na Koševu protiv Sarajeva. Obe utakmice su počele u 17.00 časova, a pamti se izjava novinara "Tempa" Stevana Zeca da će šampion biti onaj ko kasnije počne utakmicu.

Obe ekipe su imale svoj plan. Za Zvezdu je poslednji meč trebalo da igra Živan Ljukovčan i planirali su da zbog ceremonije opraštanja poprilično otegnu sve. Međutim, sudija Goce Popov nije dozvolio.

S druge strane, od dresa Partizana su se opraštali Živković i Varga, a sudija Beriša Šinasi je dozvolio ono što nije moglo u Sarajevu. Na kraju, meč u Beogradu je počeo 15 minuta kasnije.

Zvezda je na poluvremenu vodila sa 3:0, dali su dva gola i pre nego što su Partizan i Željezničar počeli svoj meč. Ipak, crno-beli su takođe na odmoru imali tri gola viška (3:0).

Zanimljivo, tadašnjem igraču Željezničara Radilu Mihajloviću sudija Šinasi je poništio gol zbog navodnog ofsajda, dok je pomenuti igrač mnogo godina kasnije rekao:

- Mi mlađi nismo znali za dogovor. Borili smo se za plasman u Kup UEFA, Partizan za titulu. Kad sam dao gol u prvom poluvremenu i otišao van terena da se veselim sudija Šinasi mi je dao žuti karton i rekao da ne priznaje gol i da se ne pravim lud uz pitanje zar ne znam što se događa. Ostao sam u čudu. Znam da sam krenuo sa svoje polovine, nije bio ofsajd. Shvatio sam da to nisu bila čista posla.

Zvezda je na početku drugog poluvremena povela sa 4:0, što je rezultat koji je ostao do kraja. Partizan je, pak, svoj četvrti gol postigao 15 minuta do kraja i kako je na Koševu sve već bilo gotovo - i crno-belima je tada bilo jasno da su šampioni.

Pored trke za titulu, jop 10 klubova je navodno bilo umešano u nameštanje. Dinamo je dobio Vojvodinu sa 7:1, gol-razlika mu je trebala za Kup UEFA. Nisu tamo otišli jer su Čelik i Rjeka odigrali 1:1. Rezultat koji je prvima trebao za opstanak, drugima za Evropu.

Hajduk je dobio Dinamo iz Vinkovaca sa 5:3, a tri gola za goste postigao je Davor Čop. Razlog - takmičio se sa Milošem Bursaćem za prvog strelca lige i na kraju je imao dva više (22:20). Dovoljno za transfer u Italiju. Budućnost i Sutjeska su odigrali 5:5 i ostali su u ligi zbog povoljnije gol-razlike u odnosu na rivale.

Nekoliko dana kasnije, Šajber je poništio celo kolo i naredio da se ponovo igra. Uz Partizan, ni Dinamo nije hteo ponovo na teren - ali su poklekli pred pretnjom da će biti izbačeni u niži rang. Iz Humske su tada jasno poručili:

- Ako budemo ponovo igrali to bi značilo da priznajemo učestvovanje u nameštanju!

Zvezda je ponovljeni meč izgubila rezultatom 2:1, Partizan nije izašao na teren i zvanično su izgubili sa 3:0 od Željezničara.

Partizan je u međuvremenu preko Suda udruženog rada vratio tu titulu iz 1986. godine, te je dekretom dobio onu iz 1987. koju je na terenu uzeo Vardar. Naravno, nakon što im je vraćeno tih šest bodova.

Na kraju, Slavko Šajber je uhapšen u Beču 1987. godine jer je pokušao nelegalno da proda zlatne dukate i zbog toga je najuren iz FSJ.

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blaki

    8. jul 2024 | 11:42

    Ja ne znam kada ćete da shvatite da ona nije dodeljena Partizanu,nego je po UEFI i FSJ Crvena zvezda šampion i igrala je u Kupu Šampiona. Druga je stvar što je neki sud udruženog rada koji nema nikakve veze sa sportom dodelio Partizanu po komunističkoj liniji.

  • Ivan

    8. jul 2024 | 11:33

    Bas su nezasiti, sve im je malo. Ako misle da tsko treba, onda nek i navijaci zvezde vrate ime koje su nosili u to vreme. Vidi se da ga zasluzuju jer se ne menjaju koja god generacija da dodje.

  • Zlatko Jordanovic 60. Beograd

    8. jul 2024 | 12:02

    Mogu da citam i da pisem veoma dobro u perfektno svaki dan citam novosti, svaki dan okrecem listove svih novina Blica Kurira Alo pa cak i vreme sporta posto svaki dan igram sah. Ovo sto sad javljaju da Crvena zvezda trazi tu titulu iz 86 to je velika sramota za ovaj klub, i jos veca je titula iz 46 godine gde su time odvojili cak Vojvodinu od Srbije a odlicno znamo zbog cega, mi nikad necemo da imamo vise fudbal kao nekada u kome su reprezentaciju vodili 2 kluba Zvezda i Partizan, u ovo momentu sam na strani FK Partizan je taj klub je ostecen tada za KES, jer je imao tada Partizanovu generaciju beba tako da se zna i da se ne siri mrznja medju navijacima, jer to su isti ljudi iz Srbije i gradjani iste drzave svako dobro zelimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA