Vreme čitanja: oko 3 min.

Travnjak na kojem se rodio fudbal: Danas igra Engleska, zemlja u kojoj se nalazi Parkerov komad

M. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istorija fudbala neraskidivo je vezana sa Engleskom, ali rana istorija fudbala, ona koja je dala oblik ovome što danas imamo, zapravo je malo poznata van Ostrva

  • 0

Parkerov komad je komunalni prostor od 10 hektara u blizini centra Kembridža, presečen dijagonalno dvema pešačkim i biciklističkim stazama, na preseku kojih se nalazi jedina ulična lampa na „komadu”, koja nosi ime Reality Checkpoint (Kontrolna tačka realnosti).

Parkerov komad se drži za istinsku kolevku fudbala, zato što su tu prvi put primenjeni Zakoni (ili pravila) Fudbalskog kluba „Kembridž juniversiti” iz 1863. godine — to jest, pravila asocijacijskog fudbala, onoga što mi zovemo fudbalom. Tada je došlo do konačnog razilaženja s drugim oblicima „fudbala”, poput ragbija, koji je otišao u svom smeru.

Priča o ovom „komadu” počinje u 16. veku, kada je bio u vlasništvu Koledža „Triniti”, i kada je dobio svoje ime, po dugogodišnjem kuvaru te institucije, Edvardu Parkeru, koji ga je iznajmljivao od 1587. godine pa nadalje; 1613. „Triniti” je razmenio travnjak sa gradom za drugi plac, ali je ime ostalo.

Pre nego što se na njemu rodio savremeni fudbal, igrao se u prvoj polovini 19. veka tzv. prvoklasni kriket; ali igrao se i fudbal, jer još 1838. master Isusovskog koledža u svom dnevniku pominje odušljevljenje novinom i živahnošću te igre, koju je pred njim igralo 40 studenata.

Parkerov komad, Kembridž, Istorija fudbala Parkerov komad u Kembridžu na ilustraciji iz 1907. godine. Foto: Wikimedia/William Matthison/https://archive.org/details/cambridg00tuke/page/n481

Kembrička pravila su prvi put napisana još 1838, potom 1846, pa 1848, pa 1851, pa onda veoma uticajna 1856, ali su ona iz 1863. bila revolucionarna: tad su reklamirana u novinama kao „novoosmišljena za meč koji će se odigrati” u petak 20. novembra 1863. u 14.15 sati na Parkerovom komadu.

Već 1. decembra, Fudbalska asocijacija, upoznata sa ovim novim pravilima, objavila je svoja, ne u potpunosti iskopirana kembrička, ali preuzeta u ključnim tačkama.

Te ključne tačke su bile zabrana saplitanja protivničkih igrača šutiranjem u potkolenice (tzv. heking) i nošenje lopte rukom, što je na sastanku FA dovelo do raspada organizacije, odnosno otcepljivanja onih koji su bili za heking i za nošenje lopte rukom, što je dovelo do rađanja ragbija (u kojem je ubrzo potom takođe zabranjen heking).

Zanimljivo, savremena istraživanja pokazuju da je na Parkerovom komadu nastala pas-igra, u smislu da se tu začela i prvi put bila primenjena ideja kombinovanja, tj. dodavanja loptom u cilju izgradnje pozicije za udarac koji treba da rezultira golom.

Ako ste mislili da je taj koncept nastao spontano, da je potpuno logičan, i da ga niko nije izmislio, pogrešili ste — nema izgleda ničega logičnog u tome, kombinovanje na terenu se rodilo u glavama jedanaestorice prvotimaca FK „Kembridž juniversiti”.

2000. godine na Parkerovom komadu postavljena je spomen-ploča posvećena pravilima donesenim 1863. godine; maja 2013. je trebalo da bude podignut i spomenik, zapravo dva metra visoki stub sa ispisanim Kembričkim pravilima, čime bi bila obeležena 150. godišnjica događaja, ali nadležni nisu mogli da se dogovore oko toga.

Zato je 2018. podignut spomenik posvećen pravilima iz 1848. i 1856. godine, što je slaba uteha; bilo kako bilo, nakon što se fudbalski klub preselio, Parkerov komad se do danas uglavnom koristi za piknikovanje te rekreativno igranje fudbala i kriketa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA