Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta Partizan dobija angažovanjem Mujakića i Arijage? Čvrstina, brzina, stabilnost i balans

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dvojica igrača započeće zapravo neophodnu rekonstrukciju poslednje linije, koja će biti sprovedena u delo u dva prelazna roka

  • 25
Kervin Arijaga Foto: Profimedia

Ako izuzmemo nešto raniji dolazak Đorđa Jovanovića, koji bi prirodno trebalo da pojača konkurenciju u napadu i uslovno na vreme pripremi Partizan za odlaske Sameda Baždara i Mateusa Saldanje, angažovanjem štopera Nihada Mujakića iz Ankaragučua i Kervina Arijage iz Minesote započela je zapravo velika tranzicija u defanzivnom bloku crno-belih. Trener Aleksandar Stanojević, zajedno sa klubom, jednostavno mora da sprovede u delo, jer je pomenuta linija tima bila i najporoznija tokom protekle sezone.

Činjenica je da odbranu ne igra samo poslednja linija, da se blok pravi od napada, međutim isto tako je fakat da je Partizan, i pored neverovatne sezone golmana Aleksandra Jovanovića, primio preko 50 golova u svim takmičenjima, što se ne pamti.

Upravo je iz tog razloga i sam Stanojević označio poslednju liniju kao urgentnu, odnosno prioritet za "remont" i da je od prvog dana po povratku na klupu crno-belih skauting bo usmeren u tom pravcu.

Targetirane su pozicije levog beka, gde Partizan ima samo jedno rešenje u Nikoli Antiću, bez alternative čakiz iz omladinske škole, odnosno mesto levog štopera. Uz napomenu da je od prvog dana koncipirano da taj novi igrač mora da bolje da se služi levom nogom, jer Svetozaru Markoviću, jedinoj svetloj tački u protekloj sezoni, prirodnija je desna strana, ali je silom prilika pomeren na levu.

S obzirom na činjenicu da se pregovori sa Stanojevićem trajali duže od očekivanog, i sam trener je negde verovatno već pravio konstrukciju tima, razmatrao moguća rešenje, pa se Nihad Mujakić nametnuo kao prvi izbor već u prvim radnim danima trećeg mandata trenera.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa iskustvom igranja i na zapadu i na istoku Evrope, trebalo bi crno-belima da donese taj nepohodni balans u poslednjoj liniji, ali i brzinu, prenosni i pas između linija, kao i opciju da po potrebi odgovori i kao levi štoper u formaciji sa trojicom igrača u poslednjoj liniji, ali i kao levi bek, gde je takođe korišćen i u Ankaragučuu i u nacionalnom timu BiH.

Dolazak Mujakića zapravo je samo deo procesa rekonstrukcije odbrane, jer u načelu tinja ideja da se u letnjem prelaznom roku angažuje i pomenuti levi bek koji bi pojačao konkurenciju, a naredne zime i desni bek. Jer, neke pozicije u poslednjoj liniji su prenatrpane (tri desna beka i četiri desna štopera) i Partizan naprosto mora da vodi računa, mora da ili proda ili pošalje neke od igrača na pozajmice kako bi rasteretio i budžet, odnosno otvorio vrata novim rešennima.

Nihad Mujakić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Osigurač" stiže iz MLS lige

Što se Kervina Arijage tiče, dolazi takođe na insistiranje Aleksandra Stanojevića, koji ga prati i poznaje iz vremena kada je bio trener u Turskoj. Još tada se Stanojević trudio da ga dovede u Konjuspor, međutim, nije došlo do dogovora, ali se u međuvremenu promenio stav samog igrača koji je poželeo da MLS ligu zameni nekim od evropskih takmičenja.

Arijaga je korpulentan zadnji vezni (191 centimetar), sa velikim radijusom kretanja, pokrivanja prostora, brzinom koja je možda i netipična za tako visokog igrača i agresivnošću, neophodnoj u ispomoći poslednjoj liniji, sigurnom pasu... Arijaga je takođe u nekim situacijama korišćen kao štoper u formaciji sa trojicom igrača u poslednjoj liniji, no, u Humskoj će biti na "radnom mestu" u veznom redu, koje mu je prirodno i zadatak će mu biti da predupredi svaki eventualni problem pre nego što sama odbrana izvrši korekciju.

U toku naredne sedmice, Mujakić i Arijaga će se priključiti novim saigračima u Partizanu. Štoper će odraditi i nekoliko dana u Sloveniji, dok će zadnji vezni stići sredinom naredne sedmice i konkurisaće za turnir u Moskvi. Njihovim angažovanjem crno-beli su samo "otvorili knjigu" rekonstrukcije, koja će u tekućem, ali i narednom zimskom prelaznom roku doneti značajnije promene i neki drugačiji Partizan...

(Telegraf.rs)

Video: Stanojević brusi Partizan: Svima prilika da se pokažu, rez je pred Moskvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxxx902

    22. jun 2024 | 09:01

    Ali "Mujakic i Arijaga"... 😂😂😂

  • bg

    22. jun 2024 | 09:01

    Nista ne dobija,dva panja dosla a uprava ne slusa navijace

  • После

    22. jun 2024 | 09:49

    Звездине навијаче називају Турцима и Албанцима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA