≫ 

Vreme čitanja: oko 16 min.

Terzić: "Znao sam da će sve da se polupa u Partizanu ako izgube derbi i da će ih biti strah od velike Zvezde"

Vreme čitanja: oko 16 min.

Pogledajte četvrti deo ispovesti generalnog direktora Zvezde, kada je shvatio da je Stanković pravi trener za crveno-bele, zašto je jedva čekao kraj meča protiv Makabija, a govorio je i o Dinamu

  • 20

Rasla je Crvena zvezda tada u svakom smislu, te 2018. i 2019. godine, a generalni direktor Zvezdan Terzić je posle pet godina u klubu konačno mogao da se pohvali da je crveno-bele postavio na stabilne noge.

Tri titule, nokaut faza Lige Evrope, dve Lige šampiona, finansijska stabilnost... Sve su to stvari koje su bile misaona imenica samo par sezona ranije. Malo ko je verovao da Zvezda može da se vine toliko, nakon što je 2014. bila pred katancem.

Baš u prvom delu svoje ispovesti za Telegraf, Terzić je pričao kako se klub spasio i prodisao posle dva transfera, u drugom se dotakao one sezone 2016/17 koju želi što pre da zaboravi i za koju tvrdi da je poklonjena Partizanu, dok je treći deo rezervisan za ulaske u LŠ i detalje vezane za to vreme, odnosno da su im sobe u Parizu bile ozvučene.

"Na poluvremenu protiv Bajerna shvatio sam da je Stanković za Zvezdu"

U smiraj 2019. godine je ispred sebe takođe imao delikatan zadatak, da nađe zamenu za Vladana Milojevića - čoveka koji je sa klupe i doneo Zvezdi pomenute uspehe.

Stanković Dejan, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

- Pa dobro, bilo je normalno da ide, pre ili kasnije svako mora da ode. Samo pitanje je da donesete pravu odluku i koga da dovedete umesto njega. Meni je Dejan Stanković kliknuo kao ideja, došao je ovde u poluvremenu utakmice protiv Bajerna na Marakani. Odigrali smo jako loše. I kaže: "Terza, mora ovako, ovako, ovako." Tu smo ostali 10 minuta, pričali smo i video sam da dobro gleda fudbal, da ima nešto. Video sam u njemu strast i energiju, ali i fudbalsko razumevanje kako treba. I ne znam kada je to bilo, oktobar, novembar, mesec 2019. kada je Milojević definitivno rekao: "Idem, ovo je ponuda koja se ne odbija, molim vas, pustite me." Iako ima ugovor. I ovaj, ja kažem ovim mojima, Mrkeli i Tozi, da bih zvao Dejana Stankovića?

- Dakle, nije imao tada ni licencu, nikad nije bio trener, nikad, nikad, nikad. Ja ga zovnem, on kaže da bi došao. I ovaj, ja mu kažem, imaš plus 11 u odnosu na Partizan. Prvi smo na tabeli. Bićeš šampion čak i ako ništa ne znaš. A uz nas je lako biti trener. Jer mi smo već organizovan sistem. Dobra ekipa. Novac. Sve imamo, sve imamo. Dobri igrači. Samo nemoj da pokvariš nešto. A ne možeš da pokvariš uz nas koji sve znamo i uz ovako dobre igrače. Brzo smo se dogovorili i Deki se brzo uklopio kao trener. Formirali smo dobar stručni štab. Odradio je dobre pripreme. Dete je Zvezde, on zna da se nosi sa pritiskom, sa teretom, i tako dalje. Naravno, ima i on svojih nekih grešaka i čovek se uči dok je živ. Naravno, i ja koji sam stariji od Dekija 10-12 godina svaki dan učim, a ne on koji je bio početnik. Ali dali smo mu šansu, verovali smo u njega, stali smo iza njega i Deki je to izgurao - rekao je Terzić i dodao:

- Hteo sam da budemo kao klub prepoznatljivi, ne samo po tome da stvaramo dobre igrače, nego i dobre trenere. Da stvaramo dobre sportske radnike. Tako sam i Marina kao potpunog početnika doveo i Marin će biti jedan od najboljih sportskih radnika, sigurno. Tako sam i sa Dekijem Stankovićem imao ideju. Tako stvaramo igrače. Ali mi smo toliko dominantni u Srbiji da nemamo problem da dovedemo početnika za trenera, pogotovo nekog koji je jako talentovan kao što je Dejan Stanković.

Negde u tom periodu iz kluba je otišao Marko Marin, a u međuvremenu je Zvezda odradila sjajnu stvar kada je u pitanju Agrobanka i taj teret.

- Taj slučaj Agrobanke je napumpan od strane opozicionih medija, ne znam, iz nekih razloga. Mi smo Agrobanku platili, naš dug, više nego što je Agrobanka prodala inostranom fondu svoj dug. Znači, u čitavom tom nekom paketu, fondovi su otkupljivali sporna potraživanja od poverilaca. Znači, Crvena zvezda je pretplatila svoj dug. Mi smo platili, sad ne znam tačno koliko u procentima od realnog duga, a inače se prodavao taj dug za duplo manji novac. Tako da bilo kakva insinuacija da je bilo ko pomogao Crvenoj zvezdi je laž. Neka uporede za koliko su se otkupljivali dugovi Agrobanke od strane fondova.

Taman što je Zvezda stala na noge, usledio je žestok udar - korona! Naravno da se to odrazilo i na finansijsko stanje u klubu.

Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- Jako teško, jako teško. I to su dve jedine godine kad je Zvezda poslovala sa minusom. Sve je stalo, market igrača je stao. Te dve godine nismo imali transfera uopšte, a mi svake godine prihodujemo između 10 i 15 miliona evra u proseku. Mi smo tu izgubili između 20 i 30 miliona evra za te dve godine zbog korone. Samo od transfera. Plus što mi svake godine prihodujemo po pet miliona evra od ulaznica. Mi smo i tu izgubili 10 miliona evra od ulaznica. Znači, ogroman novac smo izgubili zbog korone. Kao i svi klubovi u Evropi ostalo. To se meri u milijardama. FIFA izdala onaj "official statement" gde su rekli da je, ne znam, da li šest ili deveti milijardi dolara izgubljeno u svetskim okvirima zbog korone.

- Na sve to se namestilo da odlučujuću utakmicu za ulazak za Ligu šampiona, protiv Omonije, smo odigrali 1:1, izgubili na penale, a oduzeto nam je pravo da igramo revanš na Marakani. To ljudi zaboravljaju. Igrali smo samo Ligu Evrope te godine. Inače, da smo imali pravo da posle 1:1 na Kipru imamo revanš na Marakani, mi bismo imali LŠ. Ogroman je to udarac bio, već smo kalkulisali novac, imali smo dobar tim, bili smo ubeđeni da ulazimo u Ligu šampiona. Međutim, zbog korone nismo. I tu je izgubljeno 10-15 miliona evra.

Za crveno-bele je sreća bila to što je tim bio formiran, a Stanković je tih +11 koje mu je Milojević ostavio i te kako iskoristio.

- Zvezda je bilo organizovan sistem i nije tu bilo problema. Dominantno smo i tu sezonu, nije bilo velikih igračkih promena i te godine smo dominantno pregazili domaće prvenstvo. Nema, Crvena zvezda je stvarno dominantna u srpskim okvirima. Naravno, nema opuštanja i mislim da sam baš za Telegraf nedavno rekao da mora doći trenutak kada Crvena zvezda neće biti šampion. Prosto, desiće se. Desiće se neka smena generacija, ne pogodi se dobro sa selekcijom novih igrača, ne adaptiraju se na vreme, napravi se neki zaostatak u bodovima, dođe dobra generacija Partizanu ili Vojvodini i prosto ne može da stigneš, da nadomestiš taj gubitak bodova negde i desiće se jedne godine da ne budeš šampion. Kao što je Bajern izgubio ovu sezonu posle toliko, toliko, godina dominacije. Pojavio se neki Bajer Leverkuzen, namestile se kockice, par loših utakmica Bajerna i gubitak sezone. Znači ja sam svestan da će se to desiti i u Crvenoj zvezdi jednog dana, ali naša misija da taj trenutak odgodimo što dalje, da se okitimo sa što više šampionskih titula.

- Da budem iskren ja sam svake godine zabrinut, ja sam i sada zabrinut. To što ja imam samopouznanje i širim dobru energiju i naravno da je Crvena zvezda favorit, ali uvek jedan kamenčić u cipelu treba staviti da te žulja i da te opominje, da nema opuštanja i da nema potcenjivanja protivnika. Jer kažem, fudbal je đavolja igra. Desiće se jedna sezona da ćemo izgubiti titulu. I zato treba preduprediti sve stvari da se to ne desi.

"Ako dobijemo derbi, ući će im voda u uši! Biće ih strah od velike Zvezde i sve će da se polupa unutar Partizana"

U Humsku je u međuvremenu stigao Aleksandar Stanojević, te prve sezone je već bio u debelom minusu, dok je u drugoj imao +5 pred večiti derbi. Činjenica je da su crno-beli bili nikad bliži prekidu Zvezdinog niza.

Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- Stanojević je odličan trener, ima neverovatnu energiju, ima jednu dobru koheziju sa svlačionicom, sa igračima. Sigurno je da je bilo jako napeto te sezone. Međutim, pobegli su nam pet bodova u jednom trenutku i na polusezoni smo imali minus pet. Ja sam tad rekao, ako ne budemo šampioni, podnosim ostavku i odlazim iz kluba. A sam bio siguran da ćemo biti šampioni. Imali smo najbolji tim i udavićemo ih. Znao sam da imamo 28. februara derbi na Marakani, da ćemo ih pobediti. Prići ćemo na dva boda. Njima će ući voda uši. Strah ih je od velike Crvene zvezde i tamo će sve da se polupa unutar Partizana.

Dosta toga je bilo na kocki kada je u pitanju Zvezda. Da je Partizan dobio taj derbi (crveno-beli slavili sa 2:0 golovima Ohija i Kataija), teško bi se +8 stiglo do kraja.

- Ali smo ih pojeli u tom meču trkom, fizikom, kvalitetom, nisu mogli centar da pređu. Stvarno smo ih ubili i mi smo znali, tako smo i razgovarali s igračima, morate da uđete, da ih pojedete i ako dođemo na minus dva, više titula ne dolazi u pitanje. Ne može da se neko trka sa Zvezdom dugoročno, kad smo kvalitetniji. Mi smo znali da ćemo sve pobediti, oni nemaju taj kvalitet, njih je nosio neki zanos, nešto. Ali kada su u toj utakmici oni osetili da smo mi toliko bolji od njih i igrači Partizana izgube samopoznanje. I to je potpuno prirodno bilo. Mi smo znali, računali smo na to, u direktnom duelu da pokažeš njima da si bolji i oni izgube samopouzdanje. I onda doživljavaju sa strahom i Napredak.

Otkrio je Terzić i zašto Ohi nije ostao duže na Marakani, iako su ga navijači zavoleli - a i on klub. Uporedo je tresao i mreže.

- Ali Dejan Stanković nije računao na njega. Zašto? Svojim kvalitetima se nije uklapao u to što je Deki tražio. I Deki ga nije stavljao. Mi smo ga dobili džabe, odigrao je tu godinu dana, Deki nije računao na njega u narednoj sezoni, trčkarao je sa strane, nama stigla ponuda od Bronbija za milion evra i mi smo ga prodali.

Zvezda je uporedo sjajno gurala u Evropi, drugo mesto u grupi, 1/16 finala Lige Evrope i onaj čuveni dvomeč protiv Milana (2:2, 1:1).

- Stvarno smo dobro ih izgledali. I posebno ta utakmica na San Siru bila jako, jako dobra. Drago mi je što je Aleksandar Čeferin zajedno sa Zoranom Lakovićem bio na toj utakmici. Gledali smo i oduševio se. Šteta što nije bilo publike zbog korone, bez gledalaca se igralo, a smo stvarno dobro izgledali. Deki ima tu dozu samopouzdanja gde je izašao jako visoko i napao je Milan. Obe te utakmice. I ubedio je igrače da moraju da veruju u pobedu.

"Kod Dragovića smo računali na zvezdaštvo i srpstvo, Prijović nije bio blizu, Arnautovića želim i ove godine"

Aleksandar Dragović, FK Crvena zvezda Foto: MN Press/Marko Metlaš

Te zime se kao pojačanje pominjao i Duško Tošić.

- Ma nije to baš tako kao što mediji pišu. Duško Tošić jeste moje dete, ali nije bila realna priča. Kao što je i oko Birmančevića. Nije to bila realna priča da ga želimo. Pogotovo što smo imali već pre toga dogovor sa navijačima da bivši igrači Partizana, koji su igrali u seniorskoj konkurenciji, ne mogli igrati u Zvezdi. Tako da više su to bile medijske spekulacije nego realnost.

Tošić nije stigao, ali je Zvezda dobila kapitalca u finišu sezone: Aleksandar Dragović je rekao DA!

- Pa to je slično kao dolazak Marina. Malo je ko verovao da igrač tog rejtinga u najboljim godinama, on je sa 29 godina došao, takođe može da dođe u Zvezdu. Mi uvek računamo na to zvezdaštvo, na to srpstvo, na taj patriotizam, na tu želju da se dođe da se igra na Marakani pred Delijama, da osvete tu atmosferu, da uzmu šampionsku titulu i negde to upali, negde ne upali. Naravno da smo dobili, prevazišli smo svoje mogućnosti finansijske kad smo dovodili te igrače. Ne može, ja često ponavljam, ne može da se dobije na lutriji dok se ne kupi loz. Ne može, sve što vredi to mora da se plati. Dolazak Dragovića je bio pun pogodak. I što se tiče imidža Crvene zvezde, i što se tiče igračkih kvaliteta, igara koja vam pruža, pomoć i njegov doprinos u osvajanju svih ovih trofeja, i što su drugi igrači osetili taj njegov profesionalizam, taj nemački mentalitet koji ima i mnogo se od njega naučili.

Otkrio je Terzić i šta se dešavalo sa Markom Arnautovićem i Aleksandrom Prijovićem koji su se, takođe, pominjali kao pojačanja.

Marko Arnautović Printskrin: Instagram/fudbalskisavezsrbije

- On je naša dugogodišnja želja, Marko Arnautović. Ja bih voleo da ga dovedemo i ove godine, ali videćemo koliko je to realno. On ima još godinu dana ugovor u Interu. Neprimerno da govorim kolika mu je plata, ali on ima otvorena vrata u Zvezdi kad god poželi. Što se tiče Prijovića, više je tu bilo medijske spekulacije nego što smo bili blizu stvarnom dogovora.

Zbog odlične sezone, pogotovo zbog tog dvomeča sa Milanom, Stanković je počeo da dobija ozbiljne ponude.

- Imao je ponude, imali smo razgovore. Samo rekao sam tada da ne može u novembru mesecu da trener napušta Zvezdu zato što je dobio ponudu. Pa onda nismo veliki klub. Okej, mi imamo razumevanje za neke potrebe, ali Deki ti si finansijski situiran, ne gori ti, ne rešavaš egzistenciju, novembar mesec, usred sezone da te puštamo. Neozbiljno sa pozicije iz našeg ugla velikog kluba. Tako da smo to završili na način da mu nismo dozvolili.

"Pitanje je trenutka kada ćemo se sresti sa Dinamom, sukob Stankovića i Borjana me podsetio na reči Grofa Božovića"

Zvezdan Terzić, Vladan Milojević, Miodrag Božović, Dejan Stanković Foto: FK Crvena zvezda

U svom drugom pokušaju da se domogne Lige šampiona, Stanković nije uspeo da "prebaci" Zvezdu preko Šerifa. Ipak , ono što je zanimljivije jeste to da smo ostali uskraćeni za prvi duel srpskog šampiona i zagrebačkog Dinama posle rata.

- Voleo bih iz sportskih razloga da se sretnemo, ne bih voleo iz političkih razloga, mislim da bi to po automatizmu imalo više neku političku dimenziju, da bi se više pričalo o tim stvarima nego o samom fudbalu. Tako da iz tog razloga ne bih voleo da igramo sa Dinamom, iz sportskog bih jer je to nešto što bi bilo kao jagoda na torti, da je Crvena zvezda najveći klub u ovom regionu. A dobro, pitanje je trenutka kad ćemo se sresti. Moramo se sresti. Čudom smo se izbegavali u ovim kvalifikacijama u svim prethodnim sezonima i u periodu koji je pred nama sigurno da ćemo se sresti. Pa ćemo videti.

Te sezone 2021/22 Zvezda je bila silna u Evropi, osvojeno je prvo mesti u grupi i izborena osmina finala LE. Međutim, u domaćem prvenstvu su se gubili bodovi, čak pet od Radnika iz Surdilice tokom jeseni.

- To se dešava i Bajernu, to se dešava i drugim klubovima, prosto trenutak opuštanja, opterećenosti ili praženja u Ligi šampiona ili Ligi Evrope i fizičkog i emotivnog, potcenjivanja protivnika, uslovi, teren koji je oranica, loše se uđe u meč, minuti prolaze, nervoza hvata, prosto to se dešava. U Evropi stvarno smo dobro igrali. I Deki je tu pokazao da je odličan takmičar. Naši igrači su bili na visini. Osmina finala prvi put. Stvarno smo dobro izgledali te sezone u Evropi. Dobro se trčalo. Deki to dobro namestio. Igrači su bili za ponos.Liga šampiona je potpuno druga dimenzija, jako je teško, pogotovo ako dobijete grupu kao što smo imali u godinama kad smo mi igrali Ligu šampiona. Ali to je opet i jedan motiv da mi budemo jači, bolji, da dovedemo još bolje igrače, da budemo konkurentni i to će biti naš cilj i ove sezone.

Nezaobilazna tema bio je i sukob između Stankovića i Borjana u smiraj jesenjeg dela sezone.

Dejan Stanković, Milan Borjan, FK Crvena zvezda Foto: FK Crvena zvezda

- Dešavaju se sukobi, samo je tu u pitanju prag tolerancije i koliko su jedan i drugi šmekeri da to amortizuju, da ne dođe do tih situacija. Mislim, Deki je impulsivan, Borjan je tada odgovorio kako je odgovorio i došlo do tog nekog sukoba, ali to se dešava svuda, u svim klubovima. Tako da ne treba to predimenzionirati, prosto u žaru sportske borbe se dese takve stvari. Posle toga je sve prošlo i kraj.

- Ja se sećam baš priče Grofa Božovića kada je govorio. Kaže: "Ja menjam jednog igrača, mog, Srbina, kada sam bio trener Rostova. Ništa mu ne ide, sve po zlu, ja ga menjam i on ide preko terena i priča o meni. Vidim neke neprimerene reči, ide, ide i ja ga menjam. Ja vidim on ide prema meni, vidim celi stadion to čuje. I ja se okrenem na drugu stranu i kao nešto menjam nekog, znaš kao, a on pravo na meni, a ja kao levo, još levo i on sedne na klupu, baca tu i dalje. I ništa prođe to njega. Završili, mi pobedili utakmicu. Sutradan, on kod mene na vrata kući. Izvinite, izvinite. A ja kažem: Ne znam o čemu ti pričaš, ja ništa nisam ni čuo ni video." A to je šmekerski, razumeš? I taj koji mu je to govorio, jedno je dobro stvorenje, dobar sportista. I u tom trenutku, kada je puls na 200 kod jednog i kod drugog, lako dođe do incidenta. E, tu treba biti šmeker pa to ishendlovati.

- Svedoci smo koliko puta veliki trener menja velike igrače, pa on baca flašu, neće da pruži ruku. Ne mogu sad da dave jedan drugog za vrat. Tako da i u tom kontekstu treba sagledavati. Naravno da to treba izbegavati, to je nedopustivo, to treba osuditi. A prosto to se dešava. Mi možemo da pričamo sada iz jedne mirne pozicije, to je nedopustivo. Kad sedimo ovako, pijemo vodu i tako dalje. A kada je puls na 200, kada je u žaru te borbe, poluvreme utakmice, loš rezultat, negativan. I svaka reč izaziva eksploziju nezadovoljstva kod neke druge strane. Tako da, dešava se.

"Protiv Makabija sam jedva čekao kraj, znao sam na poluvremenu da nećemo proći"

A na pitanje kakav je puls kod čelnika Zvezde bio tokom meča sa Makabijem u Beogradu, Terzić je priznao jednu surovu istinu.

Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- Dva različita polovremena. Ja sam očekivao 100 odsto prolaz posle prvog polovremena. I dok je bilo 1:0, mi smo bili bolje ekipa, kvalitetnije igrači imamo. Vodili smo 1:0, vodili 2:0. I kod 2:1 sam rekao, nema veze, pobeđujemo. Međutim, toliko smo pali u nastavku, toliko smo bili loši, bezidejni, bez kreativnosti, bez snage, da sam samo čekao kada će kraj. Toliko smo mirno prihvatili taj autogol Pavkova. Ja sam znao, i da uđemo u produžetke, mi ne možemo ništa. Ne znam šta se desilo s ekipom na početku drugog polovremena.

- Kad uđe tako, nije to košarka, pa da možete napraviti tajm-aut, da zamenite igrače. To je fudbal, nešto se loše desilo u poluvremenu. Naši igrači su potpuno nespremni izašli iz tunela na početku drugog poluvremena. I to se videlo odmah otpočetka.

Na kraju, Stanković je otišao iz kluba.

- Nisam ja tražio, on je sam rekao: "Imate moju ostavku, nisam ispunio cilj i razišli smo se na korektan način. Okolnosti su bile takve, neka loša atmosfera se napravila, veliko razočarenje je bilo posle te utakmice da... Verovatno je on bio umoran, potrošen i rekao je ne mogu i vreme je da se ide.

Zašto baš Miloš Milojević, zbog čega nije ostao i pored duple krune, šta mu je najviše smetalo kod Baraka Bahara, o poštovanju koje ima prema Partizanu, ali i o stanju duga, Terzić je govorio u petom delu ispovesti koji možete čitati sutra.

(Telegraf.rs)

-

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan Grobari Jug 1945. Srbija

    19. jun 2024 | 10:53

    I nama je svima jasno da si covek sa poternice i da nema zakona za ljude poput tebe, ti si covek koji je svog sina zaposlio u FSS da drzi VAR i time je tebi obezbedio fantomske golove, FK Partizan je preveliki klub da bise uplasio crvenog zla koji od 45 godine ima politiku iza sebe, svima jasno kako ste dobili Partizan sa vasim sudijom Ilicem koji je unistio Zeleznicar fantomskim penalom, al nicija nije gorela do zore nece ni vasa jer FK Partizan ce vratiti sve sto ste pokrali na terenu i van njega.

  • Aleksandar

    19. jun 2024 | 10:45

    Čovek prica kao da je za deset godina osvojio dve Lige Sampiona,a ne sedam puta prvenstvo u kome se pobednik zna pre pocetka prvenstva.Prezimio dva puta u Evropi i ima gol razliku u LŠ sa ogromnim ulaganjima -30 !

  • Srbija

    19. jun 2024 | 11:27

    Zašto si Terziću,ulazio u svlačionicu OFK Beograda na poluvremenu kada je OFK Beograd vodio na poluvremenu vodio sa dva nula i kako ste uspeli da za poluvreme date šest golova,kako tebi zastari predmet za kriminal a mene hoće da uhapse za sto dinara, zašto si bio na poternici Interpola,i još mnogo desetina zašto, i zato ko boga te molim ne ispiraj više narodu mozak,jer narod vidi sve i sve se zna,doći će đavo po svoje jednom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA