Vreme čitanja: oko 14 min.

Terzić: "Ovo sam najviše zamerio Baharu, rekao sam mu - Bahar, ne možeš tako! Zvezda bolje stoji od Nemačke"

Vreme čitanja: oko 14 min.

Poslednji deo Terzićeve ispovesti o njegovih 10 godina na Marakani

  • 4

Peti deo ekskluzivne ispovesti Zvezdana Terzića za Telegraf, o svojih 10 godina provedenih u Crvenoj zvezdi, donosi nam osvrt na poslednje dve sezone u kojima je srpski šampion igrao grupnu fazu Lige Evrope i Lige šampiona.

Istovremeno su osvojene dve duple krune, jedna ide na račun Miloša Milojevića, a druga na adresu Vladana Milojevića koji je na polusezoni 2023/24 zamenio Baraka Bahara.

Prethodno je Bahar izbacio Zvezdu u plej-ofu LŠ i tako kovertirao otkaz Dejanu Stankoviću, a njega je na klupi zamenio pomenuti Miloš Milojević.

Deki je nazvao Miloša i rekao: "Podneo sam ostavku, predložio sam te za naslednika"

- Miloš je znao klub iznutra, bio je pomoćnik Stankoviću, znao je sve te igrače. Mi smo za par dana čekali utakmicu s Partizanom na JNA. Miloš je pametan momak, dobar trener, veliki zvezdaš, zna da napravi igru, tako da je on je bio prvo rešenje, zvali smo ga. Čak smo sedeli tamo kod Mrkele u kancelariji, kada sam ja pitao Dekija koga bismo doveli za trenera. On je predložio Miloša Milojevića. Rekao sam: "Hajde ga nazovi, majke ti, ti popričaj prvi sa njim." I Deki je nazvao Miloša, rekao je "Ja sam podneo ostavku, ja sam te predložio za svog naslednika, evo ti Terza na telefon."

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Odradio je Milojević sjajan posao u domaćim okvirima, prigrlio je oba trofeja, ali u Evropi nije uspeo da dočeka proleće. Tih šest bodova u grupi sa Monakom, Trabzonom i Ferencvarošom bilo je malo.

- Iako smo imali promenljive igre te sezone, odigrali smo dve fenomenalne utakmice kod nas protiv Ferencvaroša i Trabzona. Odigrali smo i dobru utakmicu protiv Ferencvaroša u Budimpešti, međutim razočarenje veliko. Čak smo i protiv Monaka odlično odigrali na Marakani. Ali ona utakminca proti Monaka tamo je bila katastrofa, jako, jako loša. Ta utakmica me podsetila na onu protiv Sasuola kod Grofa Božovića. Ona nemoć u Monaku. Neverovatno. Čak i ta utakmica protiv Trabzona tamo isto je bila jako loša - rekao je Terzić koji je, na pitanje da li je možda baš to definisalo sudbinu Milojevića na leto 2023. godine, dodao:

- Pa ne mogu da kažem da nije. Znaš, nedopustivo je da Zvezda tako loša izgleda kao što je izgledala protiv Monaka tamo i Trabzona u Trabzonu. Nedopustivo je. Mada je Miloš mlad trener. Bez velikog trenerskog iskustva. Pogotovo u velikim utakmicama. I sve to je njemu bila škola. I Miloš Milojević, siguran sam, će se jednog dana vratiti u Crvenu zvezdu kao šef stručnog štaba.

"Ime Partizana uvek mora da izaziva poštovanje"

Partizan te sezone nije bio rival za titulu. Štaviše, crno-beli su završili na četvrtom mestu i nisu čak obezbedili ni grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, gde su posle išli TSC i Čukarički.

Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- Partizan stvarno jeste veliki klub i veliki rival Crvene zvezde je kroz istoriju i klub slavne tradicije, izaziva poštovanje kod svakog sportiste pa i kod svakog zvezdaša ako ćemo biti realni. Nešto se čudno tamo dešava kod njih, biti četvrti u Superligi Srbije nije baš za ponos. Ali kažem, Partizan ima potencijal, ima kapacitet za velike stvari. Pitanje je trenutka kada će se oni organizovati na neki drugačiji način i kada će se vratiti na stare staze slave. Da im ja sad delim lekcije iz moje pozicije nije možda ni primereno. Ja mogu ponekad da prokomentarišem tako neka zbivanja tamo kod njih, ali ime Partizana mora uvek da izaziva poštovanje.

Pred kraj te sezone Zvezda je možda i neočekivano izašla u javnosti i poručila da je platila 13 miliona duga za porez.

- Ja sam ponosan što je Crvena zvezda izmirila kompletan taj poreski dug. Na kraju krajeva, to je naša i obaveza. Kao što je obaveza svakog građanina, fizičkog ili pravnog lica, platiti porez ove države. Problem je jedino što je država godinama gledala kroz prste sportskim klubovima, pa mnogi nisu plaćali. Ali ja sam ponosan što je Crvena zvezda svojim ličnim primerom, upravo zbog toga što se stalo priča, egzistira i u komentarima da je Crvena zvezda državni projekat koji je povlašćen. Evo i na ovaj način ćemo vam pokazati, mi smo 13 miliona evra iz operativnog tekućeg poslovanja odvojili i platili porez Republike Srbije. Neki drugi nisu plaćali ili ne bi platili, pa bi tih 13 miliona evra iskoristili za dovođenje kvalitetnih igrača da bi bili još bolji. Ja sam rekao, hoću da se državi plati sve. Ono što sam posebno ponosan je što je za ovih 10 godina Crvena zvezda uplatila u budžet Republike Srbije 40 miliona evra na ime poreza, 83 odsto naših prihoda mi donosimo iz inostranstva. Mi donosimo novac iz inostranstva i uplaćujemo u budžet Republike Srbije. To govori o Crvenoj zvezdi kao jednoj uspešnoj i odgovornoj kompaniji.

Ako drugi ne plaćaju, tako je mogla i Zvezda. Međutim, Terzić ne gleda situaciju na taj način.

- Mislim da je Crvena zvezda toliko velika da ne želim da se merim sa bilo kim, pa ni sa Partizanom. To što oni ne plaćaju porez, to je njihova priča. Ja hoću da Crvena zvezda plati porez jer je to naša obaveza prema Republici Srbiji. Ne želim da Crvena zvezda kao fudbalski klub liči na te igranke koje se dešavaju u košarkaškim klubovima Zvezde i Partizana. Svakog dana neko prepucavanje saopštenja, kome država dala više para, kome nije. Znači, fudbalski klub Crvena zvezda hoće da bude iznad čitave te situacije. Mora da odiše jednom gospodštinom jer to je naša neka obaveza zbog nekog amaneta koji su nam ostali neki veliki igrači koji su pravili ovaj klub kao što je Rajko Mitić i njegova generacija - rekao je direktor crveno-belih, te se kratko naslonio i na saopštenja kojih je sve manje sa Marakane:

- Pazi, ne kažem ni ja da smo mi sveci i mi znamo da pecnemo, da se oglasimo nekim sopštenjima. Ali mi znamo da to radimo s nekom merom. I to baš kad želimo da strateški dođemo do nekog cilja, da ostvarimo neku našu ideju. Pa nam je to neka alatka za realizaciju tih nekih naših planova. Pa se nekada i oglasimo, pa zatalasamo, pa dignemo galamu, naravno. Ali to kao neke babe, strine, da stalo nešto se prepucavamo, da stalo nešto merimo... Naše je da od Zvezde napravimo veliki klub, ozbiljan klub, da se kvalitetom izdignemo iznad svih naših konkurenata i da se ne bavimo tim stvarima.

"Hteli su da nas zaobiđu kod izbora predsednika FSS"

Zvezdan Terzić, Nebojša Čović Foto: MN Press

Izbori u FSS tada su praktično bili "rešeni", Nenad Bjeković je trebalo da postane prvi čovek srpskog fudbala, dok samu zvezdu tu niko ništa nije pitao. Ipak, na kraju se desio preokret.

- Crvena zvezda kao najveći klub na ovim prostorima naravno da mora da ima uticaj u formiranju fudbalske vlade. A nas su nekako potpuno zaobišli i pokušali su da sve to kreiraju bez Crvene zvezde. I naravno da smo morali da podignemo glas. Zvezda ima svoj stav, ima svoje mišljenje i to mora biti ispoštovano. Kao što mora biti ispoštovan i stav Partizana ili Vojvodine i velikih ostalih klubova. Sve to išlo nekim sporednim putem s čim se Crvena zvezda nije saglasila. Na kraju krajeva, podigli smo glas, stopirali sve to i izgurali ono što smo hteli. A i to je pokazatelj koliko je velika Crvena zvezda - rekao je Terzić i osvrnuo se na sadašnji rad FSS na čelu sa Draganom Džajićem:

- Možete uvek bolje. Ja Džajića jako volim kao čoveka i poštujem za sve ono što je uradio u srpskom fudbalu. Međutim, ja sam bio predsednik FSS. Šta god da radite u Fudbalskom savezu, uvek će vas gledati kroz prizmu rezultata A reprezentacije. Džaba šta god da uradite oko infrastrukture, stadiona, mlađih kategorija, organizacije, trenerske škole, kreiranje novih kadrova, formiranje, uvek vas gledaju samo kroz prizmu rezultata A reprezentacije. Tako da će se i o Džajiću suditi na osnovu uspeha ili neuspeha A reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Priznaje Terzić i da je za klub bilo lakše, kada su u pitanju tekući problemi, to što su 2023. u aprilu osvojili titulu i što su znali da će igrati grupnu fazu LŠ.

- Jeste, ali isto tako smo svesni da pobede u Ligi šampiona donose tri miliona evra, da šest bodova donosi šest miliona evra. Svesni smo da novac koji potrošimo za dovođenje igrača nije trošak, nego investicija. I da 10 miliona evra koje damo za Hvanga i Šerifa nije trošak, nisu bačene pare, nego je to sredstvo da se dođe do što boljih rezultata, plus što će njima cena da poraste. Kao što imamo sad slučajeve da za obojicu imamo mnogo više nego što smo platili za njih. Tako da suština fudbalskog biznisa jeste da stalno morate da investirate. Pre svega u igrače. Naravno i u omladinsku školu i u trenerski kadar, ali pre svega u igrače. I ako Crvena zvezda danas rasproda igrače za 40 miliona, tih 40 miliona treba iskoristi za operativno, svakodnevno poslovanje. Znači mi moramo da vodimo drugačiju politiku. Mi tih 40 miliona evra, ogroman deo tog iznosa, reinvestiramo u nove igrače da bismo imali čemu da se nadamo i u narednim sezonama što se tiče transfera, izlaznih transfera.

"Ovo sam najviše zamerao Baraku Baharu"

Barak Bahar, novi trener FK Crvena zvezda, Zvezdan Terzić Foto: MN Press/Marko Metlas

Tog proleća bilo je izvesno da Milojević neće ostati u Zvezdi, pogotovo što se već pojavila informacija da srpski šampion uveliko pregovara sa Barakom Baharom.

- Barak je najbolji trener Izraela u poslednjih 20 godina. Sve informacije koje smo imali, govorile su da je to trener koji će imati sjajnu perspektivu i kom je trebao izlaz iz Izraela, a nije sazreo za klubove iz velike petorke. I da je dobra šansa da ga sad dovedemo. Ne samo na utakmici protiv Crvene zvezde, kada je Makabi pobedio, nego i pre toga smo imali mnogo informacija oko njega. Ja sam bio u Atini na stadionu Olimpijakosa kada je Makabi pobedio Olimpijakos 4:0, razglavili su ih. Ja nisam vidio takvu demonstraciju moći kao Makabi, kako su nadigral Olimpijakos. I tad sam video da je priča oko Baraka Bahara opravdana priča. I mi smo odlazili kod njega dva puta, izložili naš plan, našu ideju i stvarno smo hteli da on bude projekat na tri godine. Međutim, Crvena zvezda ne da vreme i on je počeo fenomenalno. Međutim, Zvezda jeste kompleksna, on jeste pomalo isključiv, ne prihvata savete sa strane i to je rezultiralo nekim gubljenjem bodova u par utakmica koje su nas doveli da budemo na minus šest od Partizana. Ponavljam, treba biti pošten pa na jedan realan način analizirati Baraka Bahara i njegovih šest meseci u Crvenoj zvezdi - rekao je Terzić i nastavio:

- Međutim, presudio mu je taj poraz u Bernu protiv Jang Bojsa, gde je možda odirala Zvezda najbolju međunarodnu utakmicu, i poraz u derbiju od Partizana koji se ne prašta. Da je te dve utakmice pobedio, a zaslužio je da pobedi, verovatno bi se drugačije priče pričale posle toga.

Ipak, lampica se upalila nešto ranije...

- Pa, pre svega, meni je smetao nedostatak komunikacije sa igračima. On ima takav stil, on prekrsti ruke, gleda treninge i njegovi saradnici vode trening. Igrači su dolazili da mi se žale da ne znaju šta Barak misli o njima, kakva im je pozicija u timu, čemu da se nadaju, koji su njegovi zahtevi. Sa igračima moraš da pričaš, da bi ih držao zadovoljne, da bi imao dobru atmosferu, da bi njima bilo jasno šta rade dobro, šta rade loše, da bi znali oni šta se od njih očekuje. On ima poprilično drugačiji sistem. On malo komunicira sa igračima. Meni je to smetalo. Ja sam mu rekao par puta: "Barak, ne možeš tako. Nemoj da igrači dolaze kod mene na razgovor. Oni treba da dolaze kod tebe na razgovor". On opet kaže: "Ja sam tako izradio sebe i svoj stil rada. Ja teško mogu da se menjam, Evo, hoću malo." Ali sve to bilo je nedovoljno. Zato su oni, pravio se veliki jaz između njega, njegovog stručnog štaba i igrača. Realno nije Zvezda igrala na nivou svojih igračkih potencijala. Nije.

"Razmišljamo dugoročno o zameni za Vladana Milojevića"

To neočekivano iskustvo sa Baharom, priznaje Terzić, nije zatvorilo vrata stranim trenerima u Zvezdi.

Vladan Milojević, Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- Ja nemam tu dozu ksenofobije i to mi smeta jako kad kažu šta će ovi stranci, dajte našu decu i to. Pusti bre tu priču. Globalizacija je u svetskim razmerama uradila svoje. Gledajte najveće klubove sveta, u Realu najmanje Španaca ima, u Mančester Sitiju najmanje Engleza, u Interu najmanje Italijana. I mi sad nekim retrogradnim razmišljanjem vraćamo se iza nas. Pa ne vidim da je trener Real Madrida Španac, niti trener Sitija Englez... Mi treba da se bavimo kvalitetom, da hoćemo kvalitet, kvalitetnog trenera. Naravno uzimajući u obzir sve specifičnosti koje donosi Crvena zvezda koja je jako kompleksna i zahtevna, ali zahtevan je i Olimpijakos i Grčka. Pa ne pametim kada je trener Olimpijakosa bio Grk, nego stalno Portugalac, Španac itd. Tako da ne mogu da kažem da je zatvorio sebi vrata. Ja bih voleo da trener Crvene yvezde uvek bude neki bivši Zvezdin igrač, neki Srbin, ali nećemo robovati tim stvarima. Ja bih voleo, ali moraju i oni da se pojave. Ili mi kao Crvena zvezda da se bavimo produkcijom, stvaranjem takvih trenera.

- Pazite, imamo Miljaša koji će sigurno jednog dana biti trener Superlige negde. Od njega zavisi, od njegovih rezultata, da li će mu to biti odskočna daska za trenera Crvene Zvezde. Ili Miloša Milojevića koji je već bio ovde pa je sada u Dubaiju. Ali razmišljamo i dugoročno ko u nekoj perspektivi može doći kao zamena za Vladana Milojevića. Naravno da moramo dugoročno razmišljati.

Vladan Milojević je bio taj koji je ugasio požar na proleće, uzeo je duplu krunu, a na proleće smo mogli da vidimo nešto drugačiju Zvezdu pod njegovom komandom - ofanzivniju nego u prvom mandatu.

- Nije mi iznadio, ja sam mnogo razgovarao sa njim, ali da to prija i meni, naravno da prija. I on kaže, danas je suština modernog fudbala visoko pritisnuti protivnika. Ali moraš da imaš igrače koji mogu visoko da pritisnu, da ne puca sistem i da ti ne puca iza tvojih leđa. Za to mi trebaju igrači i naravno da ćemo se na takve fokusirati.

"Dug je pod kontrolom, Zvezda bolje stoji nego Nemačka"

Dug kluba je bio neizostavna tema.

Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

- U svakom trenutku mi držimo dug Crvene zvezde pod kontrolom. Šta znači pod kontrolom? On je uvek mnogo, mnogo manji nego što su Zvezdini godišnji prihodi. Kao što imate ekonomske parametre u evropskim okvirima, političkim, gde je važno da, svaka država ima dug, Nemačka ima dug, ali je važno da taj dug ne prelazi jedan godišnji BDP. Evo vidimo da je Nemačka na 0,7, znači 70 odsto svog godišnjeg GDP-a, Nemačka. Znači Crvena zvezda bolje stoji nego Republika Nemačka. Znači mi možemo da rešimo taj dug da svedemo na nulu, ali nije pametno jer bi se osetilo u operativnom poslovanju da bismo kašljucali što se tiče ostvarenja sportskih rezultata.

Priznao je Terzić i na šta je najponosniji kada je u pitanju ovih 10 godina u klubu.

- Naravno sam najponosniji na osam šampionskih titula. Pametni ljudi kažu, rezultat je jedino merilo kvaliteta. Jedino. Sve ostalo je paušalna ocena i neki subjektivni doživljaj da li nekog voliš ili ga ne voliš. Ali rezultati su nešto što ostaje zapisano. Mi smo ovde da bismo isporučili rezultate. Ovo nam je osma uzastopna grupna faza UEFA takmičenja. Mislim, to je stvarno za ponos. Tri Lige šampiona, četiri Lige Evrope i videćemo ove osme sezone da li će biti Liga šampiona ili Lige Evrope. Ali to su rezultati koji će ostati zapisani zlatnim slovima u istoriji Crvene zvezde. I mogu da te voli ili da te ne vole. Ali ovi rezultati će ostati zapisani. I mogu nekad kritičari koje čujem da kažu, a lako je njima u Srbiji da ostvaraju ove rezultate. Ne, mi ne ostvarujemo u Srbiji ove rezultate. Mi smo odigrali za ovih deset godina mojih skoro 100 utakmica u Evropi, zvaničnih, međunarodnih pod UEFA takmičenjima. Skoro 100. I mi smo ovaj koeficijent koji nam omogućuje lagan ulazak u UEFA takmičenja ostvarili na osnovu pobeda i naših rezultata u Evropi, a ne rezultata u Srbiji. Mi smo danas među 40 najboljih klubova u Evropi na ranking listi, ne na osnovu rezultata u Srbiji, ne na osnovu rezultata u Evropi. Mi ovolike bonuse od UEFA-e ostvarujemo ne na osnovu rezultata u Srbiji, ne na osnovu rezultata u Evropi.

A na pitanje da li sebe vidi kao jednog od najuspješnijih sportskih radnika u istoriji srpskog fudbala, odgovorio je diplomatski:

- Ne bih voleo da ja to izgovaram, neka to govore drugi, a rezultati su ti koji će suditi svima nama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    20. jun 2024 | 09:27

    A na kom jeziku si mu rekao?

  • Đuro

    20. jun 2024 | 10:20

    Šta je bre ovo, serija Dinastija.

  • Djordjevic Bec

    20. jun 2024 | 11:43

    Terza Madjija👍💪Samo se ovi njofrini iz jsda javljaju a nemaju Ni Klub ni stadion ☝️Kao Oni posteni🙄😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA