Šta povratak Vladana Milojevića donosi Zvezdi i da li je ovo najveći problem koji ga čeka na Marakani?

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 15

Naslediće Milojević najskuplji tim, ali ne smemo da zanemarimo činjenicu da ga nije on selektirao

Epizoda Baraka Bahara u Crvenoj zvezdi neslavno je završena, na veliku radost navijača srpskog šampiona koji već duže vreme žele da vide leđa izraelskom slučaju. I ne samo navijača, verovatno i samih fudbalera i uprave kluba!

Ostaće njegovo angažovanje upamćeno kao jedno od najgorih odluka crveno-belih u novijoj istoriji, iako početak mandata nije nagoveštavao takvo nešto. Međutim, gledajući iz ove perspektive, sve oko njega je bila "šarena laža", fino upakovana.

Iako su sa Makarane celu jesen uveravali javnost da Bahar ima podršku kluba, u fiudbalskim krugovima je jasno moglo da se čuje nezadovoljstvo samih igrača kada je u pitanju izraelski trener. Nikada nije javno obelodanjeno, ali Baharov rad i samo ponašanje, odnosno nedostatak emocije, verovatno su jedan od glavnih razloga što je najskuplji tim Zvezde u istoriji podbacio.

Odluka čelnika kluba da umesto Izraelca dovedu Vladana Milojevića je stoga i logična, pre svega zbog činjenice da znaju šta dobijaju. A dobijaju čoveka koji je sinonim za rad, ali onaj kvalitetan.

Još kada je Milojević svojevremeno dolazio na Marakanu 2017. godine, sadašnji sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević je, na pitanje Zvezdine vrhuške da im da savet, jasno rekao da je Miloje pravi čovek za njih i da nije sreo osobu koji toliko radi i posvećuje pažnju svom poslu.

FK Crvena zvezda, Totenhem Foto: A. Nalbantjan

Milojević je za sve one godine u Zvezdi to i dokazao, samo što se njegova priča na Marakani sada dosta razlikuje od one koju je imao pre šest i po godina.

Tada nije imao ništa, ali bukvalno! Na prvim pripremama čak ni startnu postavu. Pojedini igrači koje je hteo da dovede su zaobilazili Zvezdu u širokom luku zbog teške situacije. Na kraju je uspeo da "sklopi" tim koji je od tog trenutka krenuo da dominira i ispisuje stranice istorije.

Za razliku od 2017. godine, Milojević sada dobija, već smo rekli, najskuplji tim u istoriji Zvezde. Samo što će to verovatno biti gorući problem za pomenutog stručnjaka iz prostog razloga što nije sam selektirao ekipu. Otuda ćemo tokom zime gledati i određene promene u igračkom kadru Zvezde.

To što Milojević donosi sa sobom je upravo ono što je Zvezdi nedostajalo tokom jeseni - emocija i osećaj pripadnosti klubu! Ne samo posao, mada je fudbal uglavnom i postao biznis. Opet, "nije u šoldima sve."

FK Crvena zvezda, Barak Bahar Foto: MN Press/Marko Metlaš

Doneće Milojević i sam rezultat, u to nema sumnje, jer je svih ovih godina u Zvezdi pokazao da zna da igra na njega. Doduše, pitanje je koliko će crveno-beli igrati baš atraktivno, ali to im, s druge strane, ove jeseni ništa nije donelo.

Pogotovo u defanzivnom smislu, gde se srpski šampion naprimao golova kao nikada do sada. Ukupno 18 u Superligi na polusezoni, dok su za celu prethodnu 19 puta vadili loptu iz mreže. Kao i onu pre nje, dok su u sezoni 2020/21 kapitulirali samo 20 puta.

Duvala je promaja u odbrani sa svih strana, Baharova ideja je olako pročitana i rivali su kažnjavali svaku grešku. Voždovac i Radnički Kragujevac su im dali po tri gola, Partizan, Čukarički i Javor po dva, dok je poražavajuće to što je Zvezda svoju najzvučniju pobedu ove jeseni ostvarila protiv Novog Pazara (2:1). Bez trijumfa u LŠ, bez trijumfa protiv Partizana, TSC-a i Čukaričkog.

Milojević i čvrsta odbrana su sinonim jedno za drugo, a Zvezdi je ta stabilnost pozadi preko potrebna i dobiće je dolaskom novog trenera.

Vladan Milojević, Milan Borjan Foto: MN PRess

Verovatno i najvažnija stvar koju će Zvezda dobiti jeste jasno iskristalisan tim. U svakom kolektivnom sportu, pa tako i u fudbalu, mora da postoji grupa oko koje se gradi igra. Možeš u sastavu da imaš 25-30 vrhunskih igrača, gde svi zaslužuju da se nađu u startnih 11, ali bez 15-16 glavnih nema uspeha.

Milojević je to znao u prvom mandatu i prilikom biranja startne postave, uglavnom na evropskim mečevima, dilema je možda bio samo jedan igrač. Ostalih 10 si mogao u snu da pogodiš. A Bahar? Bahar nijednom nije izveo dva puta identičnu postavu, često je menjao i po nekoliko fudbalera u startnih 11.

Da ne bude zabune, neće Milojević vratiti samo one stare stvari u ovu ekipu Zvezde - mada su one očigledno najpotrebnije. Za sve ove godine od odlaska sa Marakane, trudio se da upije fudbalske novitete i unapredi svoj sistem kako bi u datom trenutku našao najbolji.

Da će morati da zasuče rukave, u to nema sumnje, a konačan presek na proleće daće odgovor da li je Zvezda pogodila što ga je vratila. Pre svega zbog činjenice da povratnici u Zvezdu kroz istoriju uglavnom nisu ostvarili rezultate iz prvog mandata.

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta je Bahar rekao na konferenciji na pitanje vidi li sebe na Marakani: Nije znao da je smenjen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARČIBALD

    21. decembar 2023 | 13:27

    A što je Milojević otišao? Podsetite se. A sad je kao spas ? Pa nije.

  • Coa

    21. decembar 2023 | 12:28

    Donosi nam ,ružan i defanzivan fudbal,očekujem mnogo penala i navlačenje od strane sudija ,u evropi igranje na nerešeno pa na penale i takoo

  • Old delija

    21. decembar 2023 | 12:44

    Koliko godina nismo pobedili na jna svi ovi sto se pominju su bili tu , apsolutno sam protiv milojevica , posto je barak ispao covek pa ih nije odrao mogli su platiti nekog poznatog a da nije nas .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA