Telegraf u Lajpcigu: Zvezda traži senzaciju u gradu koji je ime dobio od lužičkih Srba

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Momci Baraka Bahara juriće novo iznenađenje

Nastavlja se grupna faza najelitnijeg evropskog klupskog fudbalskog takmičenja - Lige šampiona. Očekuje nas pregršt zanimljivih mečeva i pravih poslastica za ljubitelje fudbala, a svakako da će u Srbiji u centru pažnje biti duel nemačkog RB Lajpciga i Crvene zvezde.

Izabranici Baraka Bahara gostovaće u sredu od 21.00 na "Red Bul Areni", što neće biti ni malo lak zadatak za crveno-bele. Saksonski klub važi za velikog favorita, kako u ovom meču, tako i kada je reč o prolasku grupe, ali ipak, pitaju se valjda nešto i fudbaleri aktuelnog srpskog šampiona. Ipak, ono o čemu treba govoriti, jeste istorija...

FK Crvena zvezda - FK Javor Foto: MN Press/Marko Metlaš

RB Lajpcig - "klinac" među klubovima u evropskom vrhu

Klub koji danas nosi ime RB Lajpcig, ili u originalu "RasenBallsport Leipzig", osnovan je ne tako daleke, 2009. godine, na inicijativu kompanije Red Bul. Lajpcig je tada otkupio mesto u petoj ligi Nemačke, od Markanštada, i to sa idejom da u najkraćem mogućem periodu uđu u najviši rang nemačkog fudbala - popularnu Bundesligu.

Već u prvoj sezoni, Lajpcig je kao prvoplasirani, iz pete lige izborio plasman u četvrti rang takmičenja. Ipak, nisu im baš "cvetale ruže" u naredne dve godine, s obzirom na to da su se dosta mučili. Posle dve neuspešne sezone, uspeli si da izbore plasman u viši rang, i to bez poraza. U sezoni 2013/14, izborili su plasman u "Cvajtu", i to kao drugoplasirani.

A onda, 8. maja 2016. godine, "bikovi" su izborili dugo čekani plasman u Bundesligu. Već naredne sezone, izborili su i plasman Ligu šampiona, a nisu se tu zaustavili, jer su godinu dana kasnije, napravili neverovatan uspeh, plasmanom u polufinale najelitnijeg klupskog fudbalskog takmičenja u Evropi, gde su na kraju poraženi od PSŽ-a.

I danas, Lajpcig važi za jedan od najjačih klubova u Nemačkoj, i sada već možemo reći da je standardni učesnik Lige šampiona.

Ipak, grad Lajpcig, ima itekako bogatiju i dužu istoriju.

Lajpcig Foto: Stefan Ziese / akg-images / Profimedia

Grad Lajpcig - metropola lužičkosrpskog na raskršću carskih i kraljevskih puteva

O Lajpcigu ima štošta da se kaže. Ovaj grad važi za osmi po veličini u Nemačkoj, i nalazi se u saveznoj državi Saksoniji. Leži na ušću čak tri reke - Beli Elster, Parta i Plajsa, a ono što je itekako značajno jeste da se nalazi na 160 kilometara jugozapadno od Berlina, prestonice Nemačke. Lajpcig broji nešto manje od 600.000 stanovnika, prema popisu iz 2020. godine, a zajedno sa Haleom, formirabpoznatu konurbaciju Lajpcig - Hale. Ipak, ono glavno o ovom zanimljivom gradu, tiče se istorije.

Lajpcig je poznat još iz doba Svetog rimskog carstva, kada je važio za poznati trgovački grad. Tada, grad se nalazio na samom raskršću dve najpoznatije trgovačke rute - "Puta kraljeva" i "Puta careva".

Ono što je posebno interesantno, jeste da je Lajpcig dobio ime po staroj lužičkosrpskoj reči "lipsk", koja je opisivala mesto na kojem rastu lipe. Prvi pisani trag o ovom gradu u Saksoniji, pojavio se 1015. godine, dok je status grada, zvanično prvi put dobio 1165. godine, kada mu ga je dodelio Oto II, markgrof od Majsena. Iste te godine, u Lajpcigu je održan i prvi sajam, što grad svrstava među one sa najdužom sajamskom tradicijom na Starom kontinentu.

Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji ovog grada, bila je Bitka kod Lajpciga, koja se desila od 16. do 19. oktobra 1813. godine. Na jednoj strani bilo je Prvo francusko carstvo, a na drugoj Ruska Imperija, Austrijsko carstvo, Pruska i Švedska. Mnogi istoričari, upravo ovu bitku smatraju za najveću bitku pre Prvog svetskog rata. Ipak, ona je ostala upamćena u istoriji, kao bitka u kojoj je Napoleon doživeo jedan od svojih najvećih poraza, nakon čega je bio primoran da se povuče ka Francuskoj.

Red Bul Arena, Lajpcig Foto: motivio / imago sportfotodienst / Profimedia

Usledio je i period vladavine nacista u Nemačkoj, kada je viđen i veliki progon jevrejske zajednice. U takozvanoj "Kristalnoj noći" 1938. godine, zapaljena je i sravnjena sa zemljom neomavarska sinagoga, najstarija, ujedno i najznačajnija sinagoga u gradu tada. Narednih godina, usledio je i veliki progon jevrejskog stanovništva u koncentracione logore, a ključni događaj za grad tokom rata, odigrao se 1943. godine. Tog 4. decembra, avijacija britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva, bombardovala je Lajpcig sa više od 1000 tona eksploziva. Tada je izazvan i veliki požar, koji vatrogasci nisu mogli da obuzdaju, ali je i uprkos tome, značajan deo grada "preživeo", za razliku od Drezdena, koji je sravnjen sa zemljom.

Nakon Drugog svetskog rata, grad je imao velike probleme, u vidu smanjenja populacije, i zatvaranja mnogobrojnih fabrika. To je trajalo sve do početka 2000. godine, kada je počeo oporavak grada. Razvijene su nove grane indistrije, renovirane su značajne građevine, a uz to je i modernizovana saobraćajna infrastruktura.

To je rezultovalo time da Lajpcig postane jedan od najznačajnijih ekonomskih centara u Nemačkoj, a ujedno i najbrže rastući grad u državi.

Ono što je vrlo zanimljivo, jeste da Zvezda itekako poznaje Lajpcig. Naime, crveno-beli su uspeli da osvoje jedan pehar u Lajpcigu, i to ne tako daleke 2004. godine, kada su savladali Briž i Verder za "Trofej Lajpciga".

Ovog puta, crveno-beli se neće boriti za trofej. Biće ovo "bitka" za senzaciju, a aktuelni šampion Srbije, nada se baš tome - senzaciji.

Jedno je sigurno - biće itekako zanimljivo.

(Telegraf.rs)

Video: Duljaj surovo iskren: Nije PFK - Pomozite fudbalskom klubu, smenite me, ali dajte igračima hleba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    24. oktobar 2023 | 18:52

    Znači, kako istorija kaže, srbi su opet domacini.

  • Bane

    24. oktobar 2023 | 18:37

    Bio je to turnir povodom otvaranja stadiona izgradjenog za potrebe Svetskog prvenstva 2006. godine, umetnutog u skoljku starog stadiona, tako da se moze slobodno reci da je Zvezda otvorila stadion u Lajpcigu. Prirodom posla prisustvovao sam tim utakmicama sa Brizom i Verderom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA