Piksi najavio promene: "Činim sve za dobro srpskog fudbala, onaj ko me nasledi imaće bogatu trpezu"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 11 min.
  • 14

Selektor Srbije odgovarao opširno na mnoge teme pred meč protiv Mađarske

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi održao je opširnu konferenciju za medije, na kojoj je pričao o predstojećim kvalifikacionim mečevima na kojima će Srbija igrati protiv Mađarske na Marakani 7. septembra i tri dana kasnije na gostovanju protiv Litvanije.

Piksi je u uvodnom delu pričao i o kadrovskim problemima i igračima na koje nije mogao da računa zbog povreda, ali mu je drago da se vraćaju glavne napadačke igle, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović. Takođe je najavio i određene promene u defanzivnom delu tima.

Takođe, istakao je da je prezadovoljan što su mnogi naši igrači ovog leta promenili klub i napravili iskorak u karijeri.

- Golman Petrović kome je data šansa da debituje za A tim, danas je postao član Čelsija, vrlo sam ponosan na to. Imamo Babića koji je otišao u ruskog giganta Spartak iz Moskve, Jovića koji je otišao u Milan, Terzića i Ratkova koji su otišli u Salcburg, Erakovića koji je u Zenitu, Račića koji je u Sasuolu, Tadića koji je glavni igrač Fenerbahčea, Samardžića sa Interom gde je bila stativa, ali sam ubeđen da će on već sledeće godine promeniti klub. Mnogo toga interesantnog se desilo u ovom prelaznom roku, mnogi naši igrači su promenili klubove, što je za ponos, jer mislim da su koraci unapred u njihovim karijerama.

Koliko ste do sada zadovoljni učinkom u smislu bodova i igre?

- Možemo biti zadovoljni bodovnim saldom i pozicijom, iako može biti bolje, a moglo je biti i gore. Verujem da može bolje, drago mi je da ćemo sada imati veoma važne igrače ovoga puta za naš stil igre, očekujem da budemo bolji. Pozicija je dobra, želimo da nastavimo, nas zanima pozicija broj 1 i 2, da se kvalifikujemo za Euro, neće biti lako, ali moramo da verujemo u svoje snage i kvalitet koji imamo.

Marakana, Kup Srbije Foto: Telegraf.rs

Protiv Mađara bez publike?

- Svaka kazna ma kakva bila, predstavlja tužan događaj, jer niko ne voli da bude kažnjen. A što se tiče domaćeg i gostujućeg terena, mislim da uslovi su sada isti, nije toliko bitno. Imate VAR sobu i iste uslove da pokaete da ste bolji. Žao mi je što neće biti publike, ali koliko sam čuo biće dece. Moramo da korigujemo ponađanje, ako je nešto zabranjeno onda je zabranjeno, nije lepo kad ste kažnjeni, ali šta je tu je. Ne možemo da utičemo na to. Mi se trudimo da budemo dobar primer, igrači i  Savez, da pokažemo fer plej, mi možemo da šaljemo poruke i apelujemo na neke stvari i mislim da je to dovoljno sa naše strane.

Derbi u grupi pa Litvanija?

- Ono što je u fudbalu važno, jeste da se skoncentrišete na izazov koji je ispred vas. Ono što se priča unapred i gde se upisuju bodovi unapred, to je navijačka stvar, a ljudi koji se bave ovim poslom gledaju malo drugačije, oono što nas sada zanima je Mađarska, o Litvaniji ćemo razmišljati kada se odsvira kraj. Potpuni fokus i mobilizacija je za meč sa Mađarskom.

Kako protiv Mađara?

Lajpcig - Ajntraht Frankfurt Foto: Tanjug/AP

- Imaju izuzetno kvalitetnog trenera Marka Rosija, koji ih je preporodio. Respektujemo ih zbog rezultata koje su napravili, imaju igrače svetske klase, kao što je Soboslai, ovo je i derbi naše grupe, jer su svi rekli da smo mi glavni favoriti i slažem se sa tim. Pripremićemo se najbolje što možemo, analiziraćemo, igrači će dobiti najpotrebnije informacije, a mi moramo da budemo fokusirani na našu igru, uz sav respekt prema Mađarima, koji se moraju poštovati.

Koliko vam otežava izostanak Saše Lukića?

- Nisam srećan kada je neko od igrača povređen, to svima pravi problem, ali pošto je vezni igrač, mislim da ćemo uspeti da nadoknadimo taj nedostatak, imam apsolutno poverenje u igrače koje sam pozvao, tako da verujem da će taj nedostatak da se popuni onako kako očekujem. Igrali smo meč u Budimpešti koji je bio prijateljski, ali ništa se neće promeniti, znam kakva je utakmica bila, zbog rivaliteta, stadiona, publike,  a i mi smo ušli ozbiljno u meč. Ali to nije bila takmičarska utakmica. Važan meč, oni će biti potpuno spremni i motivisani, Srbija takođe, očekuje nas sigurno zanimljiva utakmica. Da će menjati nešto taktički to ne verujem, igraju u poznatom sistemu, tu neće biti iznenađenja.

Planirate li promene u taktici u defanzivnoj liniji.

Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: Nikola Anđić

- Ne bih da pričam o sistemu i taktici, to će se preneti, ne bih da vam pričam neistine, a da onda bude nešto drugo. Da će biti promena, pretpostavljam da hoće, što se tima tiče. Nećemo sigurno šutirati na gol samo, pokušaćemo da ispravimo neke stvari. Ne mogu individualno da govorim i okrivljujem nekog, ali da mora da bude bolje, mora, tako da će biti nekih promena. Tražimo najbolje rešenje, ali ne treba kritikovati samo odbranu. Jedan tim da bi bio ozbiljan mora da zna i da se brani i da napada. Mogu da kažu golman je kriv, ali nešto se pre toga desilo da je dovelo do egzekucije. Verujem da ćemo pronaći rešenje. I krilni napadači i oni u sredini moraju da učestvuju u odbrambenim zadacima, jer igrati presing i tražiti od igrača da budu na protivničkoj polovini 90 minuta, to je opasno, morate da znate kada treba da se branite, ali da se branite timski. Nadam se da ćemo pronaći rešenja.

Na prethodnom okupljanju ste imali problem sa napadačima, sada to nije slučaj?

Fudbal Svetsko prvenstvo SP Katar Srbija - Švajcarska Aleksandar Mitrović I Dušan Vlahović Foto: Tanjug/AP

- Ono što me raduje, u ovom prozoru su igrači u takmičarskoj formi, kako traži jedna utakmica. Sa Bugarima sam bio zabrinut, jer je termin bio loš, znao sam u kakvom su stanju bili igrači, plus povrede gde smo bili bez Vlahovića i Mitrovića, to je bio zabrinjavajuči momenat, naravno da nismo bili na nivou, ali kada vidite neke statističke podatke, sve je na strani Srbije, a mi smo se izvukli u poslednjoj sekundi. Krajnji rezultat je bio drugačiji, onakvi kakvi smo bili dobro smo prošli, to je bio odličan rezultat za nas kako je moglo da se završi.

- To junsko takmičenje u svim utakmicama se pokazalo koliko je loše uticalo na neke selekcije, gde su favoriti gubili. Igrači su posle prvenstva imali slobodno vreme bez treninga, pa ih vraćate u trening, to je i fizički i mentalno teško povratiti formu, ta neka bojazan moja se ispostavila da sam bio u pravu. Bilo je samo da se pregura i da pobedimo, na kraju je ispao dobar rezultat i 1:1. Moraš biti bolji, da pokažeš lice iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Nadam se jer ćemo sada da budemo relativno kompletni, dva napadača nam se vraćaju, pomno smo pratili utakmice i Fulama i Al Hilala i Juventusa, pričao sam sa obojicom telefonom, to je nešto što me raduje, da ćemo ih imati 100 odsto, i najvažnije je da više ne osećaju bolove, Vlahović u preponskom delu, a Mitrović u stopalu. A imate i drugu stranu, da igrate za oko, ili da igrate manje dopadljivo, a da pobedite.

Šta vam je bitnije, tabela ili igra?

- U ovom momentu mi je tabela, jer je to jedino merilo na kraju, meni je želja da dominiramo, da budemo ekipa koja se pita i rešava svoju sudbinu, ali na kraju svi kažu samo je rezultat važan. Ako je tako igraćemo tako, da što pre uzmemo bodove i približimo se cilju. Ja volim lep fudbal, znam da može da bude najlepša igra, kada ga igraju majstori onda je najlepša stvar, a kada ga igraju dunsteri, onda gubite vreme. Veoma važan ciklus, imamo dva protivnika, potpuna mobilizacija za meč sa Mađarima i idemo da je rešimo u svoju korist.

Stefan Mitrović iz Zvezde se vratio?

Stefan Mitrović Foto: MN Press

- Svi oni koji vole fudbal i prate fudbal, ova jesen će biti bogata trpeza, imamo reprezentativne nastupe, septembar, oktobar i novembar, sa klupskog stanovišta takođe, Zvezda je napravila veliku rekonstrukciju, velika ulaganja i očekivanja u ligi šampiona, imamo i Čukarički i TSC u grupi. Imaćemo na Marakani poslastice, gledaćemo velike klubove kao štos u Mančester Siti, Lajpcig i jang Bojs, želim da ovo bude uspešna jesen za srpski fudbal, kako reprezentativno, tako i na klupskom nivou. Svima želim uspeha, što se malog Mitrovića tiče, pitao me je neko pre 10 dana, ovaj Mitrović mi se sviđa kako igra, prošle sezone nisam video da igra tako. Rekao sam niste ga videli jer nije igrao. U tom sistemu koji je naš šampion igrao, praktično nije bilo mesta, a sada sa novim sistemom i promenom svih taktičkih sa novim trenerom, pokazao je veliki napredak i verujem da će biti još bolji. Kao nagrada svemu tome. A ne zaboravite da je on debitovao, ja sam mu dao šansu još ranije. Ima još zanimljivih igrača, ali on je s razlogom na spisku, kada zovem igrače onda je to zbog moje fudbalske filozofije, nikakvo klubaštvo, nikakve molbe i prijateljstva, već samo zbog mog ubeđenja.

U konstelaciji igre našeg šampiona, ako igrate u tom sistemu gde imate Ivanića, Kataija, Bukarija, gde ćete da stavite Mitrovića. Zato sam i tom gospodinu objasnio da zbog sistema ga nije bilo, igrao je na mahove, on je koliko vidim u startnoj postavi i sviđa mi se kako igra. Sviđa mi se Lučić kako igra, isto koji je debitovao u Americi, nećemo da prejudiciramo, ali to je to, to su ti mladi igrači. Očekujem i tog Kabića, samo se bojim da neće imati minutažu. Očigledno je talenat neviđenih razmera, pratićemo i gledaćemo, pa ćemo donositi odluke. Na skeneru su nam još neki mladi igrači iz inostranstva koji imaju naše pasoše, pa ćemo videti da se i njima pruži šansa, od njih zavisi da će pristati ili ne.

Osvrnuo se zatim Piksi na igrače koje je ostavio Srbiji i istakao da veruje da radi dobar posla za naš fudbal.

Dragan Stojković Piksi Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Drago mi je da sam obavio razgovo sa Ratkovim, koji je veliki talenat, on je faktički još dete, ali ponašanje, profesionalni odnos, zrelost u razgovoru, mi govori da ćemo imati bisera u budućem periodu u reprezentaciji. Ako ste primetili, činim sve za dobro srpskog fudbala, da ta budućnost bude svetla i onaj ko bude došao na moje mesto, da na trpezi ima dovoljno hrane da može da uživa. To je moje viđenje i stil rada, ne želim da napravim neku grešku, ubeđen sam da radim dobre stvari za srpski fudbal, kao da ću biti 100 godina selektor. Ali onaj ko dođe posle mene imaće dobar materijal da kroji odelo.

Upitan je i o tome što nema mnogo vremena da radi sa igračima na treninzima?

- To je veliki minus, ali svi selektori imaju taj minus, nemaju ni drugi selektori više vremena. Sećam se da smo u martu imali dan i po. To sam iskoristio maksimalno, jer smo i na dan utakmice imali trening, što nije uobičajeno. Pa kad se igra, u 9 uveče, nekako sam uspeo da iskoristim maksimalno koliko sam mogao, jer te neke ideje morate da pokažete na terenu, ne samo pričom, jer koliko god igrač zna, uvek mu je potrebno da mu se kaže šta i kako treba da radi. Najvažnije je da oni svi dođu, imaćemo oporavak trening, imaćemo posle analizu šta smo uradili, šta je bilo dobro i šta nije bilo i imaće prezentaciju od mene po potanju Mađarske, to je i u opisu posla, da date informacije, ali nikako previše informacija. Jer ja nisam neko ko voli da "davi ljude", već se koncentrišem na najvažnije. Imaćemo večeras radni dan, a onda sutra ćemo da radimo na stvarima koje treba isprativi, a nisu bile dobre u Bugarskoj, a da neke stvari koje smo radili dobro ponovimo. Da završnica bude bolja i da budemo pametniji i spremniji u zadnjoj liniji.

Đuričić ne može da igra, planitere li naknadno nekoga da zovete?

FK Panatinaikos Foto: Jonathan Moscrop / imago sportfotodienst / Profimedia

- Nisam razmišljao o novom pozivu. Ono što sam dobio, video sam izveštaj, pošto se radi o prvom nivou povrede zadnje lože, ne može da se razmišlja da on bude spreman i ne nameravam da popunjavam spisak dodatno. Imamo dovoljan broj igrača za teren i klupu - rekao je Piksi i dodao da se i dalje razmišlja samo o prvom

- Dosta bodova u igri, svaka utakmica je važna, mnogo važna, svaka predstavlja izazov i šansu da se približiš cilju, ta šansa treba da se iskoristi. Septembar je jako važan, ali i oktobar, idemo utakmicu po utakmicu i verujem da ćemo skupiti dovoljno bodova za EURO.

Da li su i vama zanimljive ponude iz Saudijske Arabije?

- Pored nekih ponuda koje sam imao, u startu sam rekao da ne želim niti da pregovaram, niti da razgovaram, jer sam pod ugovorom sa Savezom, jer ne dolazi u obzir da pregovaram iza leđa oko nečega što će verovatno doći. Gledao sam Itihad protiv Al Hilala, Mitrović koji je dao tri gola, a onaj prvi je fudbalsko umeće, sama atmosfera i teren, kvalitet trave, publika, stadion... moramo to malo više sa poštovanjem da gledamo. Iako nije liga na nivou liga petica, ali su na dobrom putu da napreduju. Još su na početku, ali interesantno tržište, ako vidite imena koja su otišla, pored finansijskog aspekta, vidim da igrači se bore, daju maksimum.

- Drago mi je da u takvom šampionatu imamo igrače koji će predstavljati Srbiju. Negde sam čitao koliko je dobro što su oni tamo. Ali jedna stvar mora da bude jasna, kada izađete na teren, morate da trčite i da se borite, a pošto se radi o ozbiljnim momcima, ne verujem da će propustiti tu šansu, već da će se još više boriti. I te kako im je stalo do uspeha i da pokažu zašto su tamo. To su lični izbori u koje ne treba da se mešamo i ja im čestitam što su otišli. Da sam igrač, i ja bih otišao, da budem iskren.

(Telegraf.rs)

Video: "Neću ni tabelu da gledam do februara": Savo Milošević predstavljen u Partizanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    4. septembar 2023 | 13:26

    Nalupetao se za sve pare kojima ga plaćaju! Šta je on novo i spektakularno uradio u reprezentaciji?! Koji su to ekstra igrači koje je on lansirao? Samo priča prazne priče, a naš fudbal tone li tone...

  • Dobrogaznam

    4. septembar 2023 | 14:49

    Nit je bio igrač a selektor još manje , jedino što je činjenica je da mnogo voli pare ..teška stipsa..kome on plati piće...doktori ga leče...

  • Ekonom

    4. septembar 2023 | 14:58

    Pored tvog ,činjenja dobra, nama loše i netreba ,nemoj molim te da nam više činiš dobro..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA