Evo kako sada izgleda tabela UEFA nacionalnog koeficijenta: Srbiji "svanulo" posle pobede Partizana

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 34

Crno-beli ostaju u igri za grupnu fazu

Fudbaleri Partizana ostvarili su veliku pobedu u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, pošto su eliminisali azerbejdžanski Sabah posle poraza od 2:0 u Bakuu u prvoj utakmici.

Ovo je bila istorijska pobeda crno-belih, koji nikada u svojoj istoriji pre toga nisu uspeli da preokrenu poraz od 2:0 iz prve utakmice u Evropi i da prođu dalje.

Crno-beli su tako ostali u igri za plasman u grupnu fazu Lige konferencija, što je od krucijalne važnosti po klub i finansije, ali je ova pobeda velika i kada se gleda nacionalni koeficijent Srbije.

Naša zemlja je prošlu sezonu završila na 11. mestu, što je rekordno mesto za naš fudbal na UEFA listi kada su klubovi u pitanju.

Ali, sve je počelo veoma loše u novoj sezoni, kada smo po prvi put imali pet predstavnika u Evropi, upravo zahvaljujući tom 11. mestu.

Međutim, iz prvih pet evropskih utakmica u kvalifikacijama, naši timovi nisu osvojili ni bod. Tek je Partizan ovim trijumfom doneo 200 bodova (pobeda u kvalifikacijama donosi 1.000 bodova, ali se oni dele na 5, pošto toliko učesnika Srbija ima u Evropi.

FK Partizan, FK Sabah Foto: Nikola Anđić

Vojvodina je već završila učešće, TSC je ponižen od Brage u kvalifikacijama za Ligu šampiona ukupnim rezultatom 7:1, ali će takmičenje nastaviti u Ligi Evrope u grupnoj fazi, dok Čukarički u plej-ofu Lige Evrope igra protiv Olimpijakosa, gde ima ulogu autsajdera, ali i osiguranu grupnu fazu Lige šampiona.

Ali, pošto su poslednjih godina bodove našem fudbalu donosili isključivo Crvena zvezda i Partizan, od velikog je značaja da pored crveno-belih koji će igrati u Ligi šampiona, u grupnoj fazi bude i drugi naš najveći klub koji donosi bodove za koeficijent.

Posle pobede Partizana nad Sabahom Srbija je učvrstila 13. mesto na kojem je trenutno. Od starta sezone pretekli su nas Turska i Švajcarska, a ozbiljno su zapretili Norveška, Ukrajina, Danska, Češka i Grčka, koji imaju jake adute za skupljanje bodova, pa se strahovalo da bi naša zemlja mogla da padne i ispod 15. mesta, što bi oduzelo mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Trenutno Srbija ima 27.375 bodova. Švajcarska nam je već odmakla za 1.300 bodova, ali je ostala i bez dva učesnika od starta kvalifikacija, pa to može da se stigne, dok deluje da su Turci i Austrijanci trenutno nedostižni na 10. i 11. mestu.

Pogledajte i kako trenutno izgleda tabela nacionalnog koeficijenta.

UEFA nacionalni koeficijent Printskrin: kassiesa.net

Nadamo se da će već naredne nedelje, kada Partizan bude odigrao protiv Nordsjelanda, a Čukarički protiv Olimpijakosa, imati prilike da vidimo i napredak naše zemlje na UEFA rang listi.

(Telegraf.rs)

Video: Partizan posle drame i penala prošao u plej-of LK i ušao u istoriju: Ludilo u Humskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simče

    18. avgust 2023 | 09:02

    Blizu je i Poljska, Zato je sinoć sudija oprostio drugi žuti karton Čakli, a vrlo lako dao drugi žuti našem najboljem igraču. Ako nas nije upropastio u utakmici protiv Sabaha, sigurno nas je mnogo oslabio pred utakmicu sa Norvežanima.

  • Ja

    18. avgust 2023 | 09:26

    Svanuce Srbiji stvarno kad se sve vrati na svoje mesto, lopovi u zatvor a cuvari tisine zbog laznih titula na mesto koje zasluzuju a ne silom otimaju.

  • Partizan

    18. avgust 2023 | 08:55

    Uvek mi moramo da cupamo. Za srbiju i hocemo i volimo ali sto za drzavnu mezimicu uvek moramo al ajde castimo ih, dobri smo ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA