Sve o novoj sezoni Superlige: Večiti promenili sastave, šampion više ne ide direktno u Ligu šampiona

 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Šta mogu TSC, Čukarički i Vojvodina?

Posle mnogo peripetija zbog slučaja Kolubara i bojazni kada će takmičenje uopšte i krenuti, dočekali smo vikend ispred nas koji će otvoriti sezonu 2023/24 kada je u pitanju Superliga Srbije!

Mogla je ona da bude istorijska ponovo, ovoga puta u negativnom smislu, jer je stajala tanka linija između odluke da u njoj bude 17 klubova. Da se desilo, odnosno da CAS na neki način nije dokazao nečasne radnje Kolubare, superliga bi postala jedina na svetu sa neparnim brojem timova.

Ovako, gledaćemo sistem na koji smo navikli. Sistem sa 16 timova i osam mečeva po kolu, odnosno ukupno 30 - posle čega kreće standardna podela na plej-of (prvih osam) i plej-aut (poslednjih osam).

Za početak, najvažnije je napomenuti da su Železničar iz Pančeva i IMT novi superligaši. Da će prvih pet klubova obezbediti Evropu. S tim da šampion više neće direktno u LŠ - već će igrati plej-of (poslednji stepenik kvalifikacija) koji donosi sigurnu grupnu fazu Lige Evrope.

Šedrak Čarls Foto: Jelena Grlić/FK IMT

Vicešampion će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona u stazi pratilaca, treći i četvrti kvalifikacije za Ligu Evrope, dok će petoplasirana ekipa u kvalifikacije za Ligu konferencija. Naravno, ako osvajač Kupa ne bude u TOP 5, to znači da će četiri ekipe iz SL u Evropu.

Dva tima ispadaju iz SL kao i prethodne sezone, 13. i 14. će igrati baraž sa 3. i 4. iz Prve lige Srbije.

Prvo kolo donosi dva derbija, Crvena zvezda - Vojvodina i TSC - Partizan, dok je prvi večiti derbi u 9. kolu koje je po rasporedu 27. septembra. Onaj prolećni na Marakani na programu je 2. marta.

Raspored 1. kola:

FK Crvena zvezda - Vojvodina Foto: MN Press/Marko Metlaš

Subota:

Čukarički – Radnički Niš (18.55)

Spartak – IMT (18.55)

Voždovac – Javor (21.00)

TSC – Partizan (21.00)

Nedelja:

Napredak – Železničar (18.55)

Novi Pazar – Radnički Kragujevac (18.55)

Crvena zvezda – Vojvodina (20.00)

Ponedeljak:

Mladost Lučani – Radnik (19.00)

Kada govorimo o prvom favoritu za osvajanje titule, nema sumnje da je to Crvena zvezda koja deluje moćno i koja je poprilično ojačala ekipu u odnosu na prethodnu sezonu.

FK Crvena zvezda - FK Fiorentina Foto: Mileta Mirčetić

Barak Bahar je stigao umesto Miloša Mlojevića, dok su Omri Glazer, Piter Olajinka, Marko Stamenić, Žan Filip Kraso, Miloš Degenek, Edmund Ado i Uroš Kabić novi fudbaleri. Uz napomenu da će ih biti još do kraja prelaznog roka, Kao i da su se Vladimir Lučić i Zoran Popović vratili sa pozajmice, a da je Jovan Šljivić prekomandovan u prvi tim sa Kostom Nedeljkovićem.

S druge strane, Marakanu su napustili Miloš Borjan, Strahinja Eraković, Aleksandar Pešić, Radovan Pankov, Veljko Nikolić, Nikola Stanković, Nemanja Motika, Nenad Krstičić... Slavoljub Srnić i Marko Gobeljić takođe su na izlaznim vratima.

- Ne volim lažnu skromnost i to što doseže iz komunizma, da nema jake Zvezde bez jakog Partizana. Uz dužno poštovanje Partizana kao kluba, u ovom momentu Partizan nije konkurentan. Ono što je problem Zvezde jeste slaba liga. Napravili smo dobar tim, očekivanja su velika. Videli ste protiv TSC-a, vicešampioni su, nisu tri puta mogli da pređu centar. Šta očekujemo od ostalih kad dođu na Marakanu? Onda u Ligi šampiona igramo, gde je svemirski brod i igrači. A naša liga spora i neatraktivna. jako će biti teško da se prebacimo iz druge u turbo brzinu. Treba nam jaka liga, jako takmičenje - rekao je nedavno direktor crveno-belih Zvezdan Terzić.

FK Crvena zvezda Foto: MN Press/Marko Metlaš

TSC kao vicešampion, utisak je, ima nešto slabiju ekipu u odnosu na prethodnu sezonu. Pre svega zbog činjenice da su prvog špica Petra Ratkova prodali Salcburgu za pet miliona, dok se Luka Ilić vratio u Holandiju. Takođe, Aranđel Stojković je pojačao Partizan koji je platio klauzulu od 150.000 evra, a Stefan Vukić je završio u Vojvodini. Kao i rezervni golman Nenad Filipović u Čukaričkom.

Kada su u pitanju dolasci, Miloš Pantović je plaćen 300.000 Voždovcu i predstavljaće opasnost za rivale po krilu. Otkupljen je ugovor Nikole Kuveljića, Marko Rakonjac i Uroš Milovanović su stigli na pozajmicu, Zvezdi je za Petra Stanića plaćeno 200.000 evra.

Čukarički je prethodne sezone završio na trećem mestu sa identičnim brojem bodova kao TSC, a zbog činjenice da će igrati grupnu fazu LE ili LK odlučili su se da ovog leta ne prodaju previše - već da ojačaju tim.

FK Čukarički, Milutin Vidosavljević Foto: FK Čukarički

Na Banovo brdo su stigli pomenuti Filipović, Nikola Ćalasan, Vukašin Jovanović, Filip Samurović, Luka Subotić, Hoze Mario, Nikola Stanković, Mateo Anlivi, a sa pozajmica su vraćeni Bojica Nikčević i Milutin Vidosavljević.

- Svi se pojačavaju, ali Zvezda nema konkurenciju. Možemo da pričamo šta god hoćemo, oni su u LŠ, doveli su ozbiljne igrače, trenera, golmana... Opet su prvi favoriti za titulu, ali borićemo se na terenu sa njima. Izdvojio bih TSC. Partizan ne treba otpisivati, mislim da je njihova greška to što kasno dovode igrače - rekao je direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević.

Aldo Kalulu, FK Partizan Foto: FK Partizan

Partizan je prošle sezone propustio priliku da igra kvalifikacije za LŠ, teško da će slično ponoviti i ove. Pogotovo ako se pogleda ideja kluba da se "roster" ojača.

Najzvučnije pojačanje je Mateuš Saldanja, Brazilac koji je Nefčiju plaćen 1.3 miliona dolara, i koji menja Rikarda Gomeša. Podsetimo, prvi strelac lige je nedavno otišao u Katar.

Tu je i promena na golu crno-belih. Sa Kipra je stigao iskusni Aleksandar Jovanović, dok je Aleksandar Popović otiša u Dunajsku Stredu.

FK Partizan, Promocija novih dresova Foto: Nikola Tomić

Novi igrači Partizana su i Aldo Kalulu, Nikola Antić, Nemanja Nikolić, Ksander Severina, Aleksandar Šćekić, pomenuti Aranđel Stojkvoić i Frenk Kanute. Humsku su napustili još Igor Vujačić, Slobodan Urošević, Patrik Andrade, Hamidu Traore, Ljubomir Fejsa... Takođe, i dalje se ne zna šta je sa Fusenijem Dijabateom koji više ne želi da igra za crno-bele, ali je pod ugovorm.

Na nedavno pitanje da li je Partizan možda malo potcenjen, zbog svega onoga što se dešavalo u SL prošle sezone, trener Igor Duljaj je rekao:

- Iskren da budem niti čitam niti slušam. Imam oči, mogu da vidim šta imam, a šta nemam. Neka nas otpisuje ko god hoće, možda je to i dobro. Ne znam šta da vam kažem. Ne opterećujem se.

FK Vojvodina Foto: MN Press

Vojvodina je prethodnu sezonu završila na petom mestu, prva je odigrala zvaničan meč u novoj, doduše protiv APOEL-a u kvalifikacijama za LK (izgubila 2:1), a nema sumnje da će i ove biti glavni kandidat za neko od TOP 5 mesta.

Prema rečima predsednika Dragoljuba Zbiljića, Novosađani se nadaju drugom mestu.

- Ako bude sve kako treba, ove sezone bi trebalo da završimo na drugom mestu, naredne da budemo egal sa Zvezdom, a onda 2026. godine da titula dođe u Novi Sad i ovde ostane duže vreme. Tačnije, i ove sezone ćemo da probamo da osvojimo titulu. Ja prosto ne mogu da razumem Čukarički i TSC po tom pitanju, a čak ne čujem ni iz Partizana da neko kaže da idu na titulu. Ispada kao da je zabranjeno da neko javno kaže da sme da napadne Crvenu zvezdu. Da preciznije odgovorim, mi idemo na titulu, borićemo se sa Zvezdom koliko budemo mogli, ali ove sezone bismo bili veoma zadovoljni i drugim mestom - poručio je Zbiljić.

Pretrpela je Vojvodina određene transformacije kada je u pitanju sastav, pogotovo što se tiče odlazaka. Kabić je prodat Zvezdi, Jovan Milošević se preselio u Štutgard, Mirko Topić u Portugaliju, u klubu više nkisu ni rezervni golman Nikola Simić, vezista Veljko Simić, napadač Nemanja Nikolić, štoper Ljubisavljević...

Andrija Radulović Foto: FK Vojvodina

Vukić je došao na poziciji špica, mada se u narednim danima očekuje i stranac. Andrija Radulović je stigao iz Zvezde, Crnomarković i Kajević kao slobodni igrači...

Biće zanimljivo videti i koliko može niški Radnički sa novim trenerom Nikolom Trajkovićem, kao i Radnički KG i Voždovca koji pretenduju za plej-of. Spartak ima novog trenera Aleksandra Keržakova, Rasim Ljajić je poručio da će NOvi Pazar biti još jači, Napredak je uvek tu...

(Telegraf.rs)

Video: MaxBet ostaje premium betting partner Evrolige u Srbiji i Crnoj Gori do 2026. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA