Kao nekad, veliki bum iz Italije: Pet klubova iz "Kalča" u završnici evro takmičenja

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Kako god da se završi sezona evropskih klupskih takmičenja, Italijanima će ona biti znak da je preporod stigao

Zlatno doba italijanske Serije A je odavno prošlo, ali, ovo danas, ovaj uzlet perjanica fudbala na Čizmi može biti baš ono što se toliko dugo čekalo. Što je čekao romantičarski deo fudbalskih poklonika, svojevremeno "navučen" na izveštaje sa Apenina, danas i dalje sa istim osećajem prema "Kalču".

Povratak italijanskih timova na evropsku scenu desio se u velikom stilu.

Rezultati su tu, ne lažu. U sportu su oni jedino merilo, i kažu, za sezonu 2022/2023. čak pet klubova Serije A nalaze se u samoj završnici evropskih takmičenja. Najviše od svih ostalih liga Evrope.

Milan, Inter, Juventus, Roma i Fiorentina - svi su i dalje živi!

FK Inter - FK Benfika Foto: Tanjug/AP

U eri moćnih Engleza, u eri redovnih kandidata za trofej u dva najjača evro takmičenja Barse, Reala i Sevilje, Bajerna, Pari Sen Žermena, u eri kada se ulaže ogroman novac na sve strane, italijanski klubovi su isplivali.

Da ne bude zabune, velike investicije u italijanske klubove ponovo su počele da pristižu, pretežno je to američki kapital (šest klubova su pod patronatom američkih vlasnika), otud i ovakav bum na evrosceni ove sezone.

Nema dileme da su Inter i Milan već najveći pobednici, pobili su sve prognoze sa početka sezone, priredili pravo malo sportsko čudo. Malo je onih koji bi se kladili na to da će jedan od dva milanska giganta dogurati do polufinala Lige šampiona, a kamoli oba.

Važna činjenice je da će Italija imati sigurno jednog finalistu najjačeg takmičenja (Inter i Milan se sastaju u polufinalu), a moguće oba finalista Lige Evrope.

dušan vlahović Foto: Tanjug/Ap

U drugom po jačini takmičenju Roma i Juve su prošli sito i rešeto, a ukoliko preskoče i naredne prepreke (Bajer i Sevilja) gledaćemo sveitalijanski okršaj za prestižni evro trofej na "Puškaš Areni" u Budimpešti.

Konačno, same završnice domogla se i Fiorentina. Jedva, posle 0:3 protiv Leha u jednom momentu revanša. Viola je u nastavku meča relaksirala navijače, sa dva gola potvrdila prolaz.

Dalje može mnogo, prepreke nisu bauk, štaviše, klubu čije boje brani trojica Srba smeši se lep završetak ove priče.

Srbi i Serija A su definitivno dobitna kombinacija. Ima neka tajna veza uspeha srpskih fudbalera i generalno igrača sa ovih prostora i klubova iz "Kalča". Nekad Dejo sa Milanom, Juga sa Juventusom, Deki i Miha sa Lacijem, pa Deki sa Interom, danas Matić sa Romom, Vlahović i Kostić sa Juventusom, Terzić, Milenković i Jović sa Fiorentinom - čekaju slavu.

Tu im je, pred vratima.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA