"Džaka je sve samo nije Švajcarac": Poznati švajcarski komentator na udaru zbog rasističke opaske

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 13

Mediji u Švajcarskoj su posvetili veliki prostor ovoj izjavi poznatog komentatora

Jedan od najpoznatijih švajcarskih fudbalskih komentatora Saša Rojfer (51) našao se pod udarom javnosti i pojedinih medija zbog komentara koji je dao na račun kapitena nacionalnog tima Granita Džake. Rojfer, koji radi za Švajcarsku nacionalnu televiziju (SFR), a komentarisao je i mečeve "Sajdžija" u Kataru, tokom snimanja dokumentarnog filma se izlanuo i rekao nešto što je zasmetalo određenim krugovima u ovoj državi.

- Granit Džaka je je mnogo toga, samo nije Švajcarac - glasi sporna opaska Saše Rojfera koja mu se "omakla" dok je pred kamerom, u intervjuu sa ekipom filma, pričao o reprezentaciji i učešću na Mundijalu. Konkretno, u tom trenutku pitanje na koje je odgovarao odnosilo se upravo na Džaku i na njegovu ulogu u ekipi, o tome kakav je kao ličnost i tako dalje.

Reč je inače o dokumentarcu originalnog naziva "The Pressure Game".

Ova izjava se navodno pojavila u "sirovom materijalu", da bi nakon intervencije ili samog Rojfera ili njegove TV kuće - ona izbrisana.

- Tokom grubog rezanja materijala, izjava je nenamerno, ali na pogrešan način upotrebljena u drugom kontekstu, i tako je lažirana celokupna izjava Saše Rojfera - pokušali su da opravdaju ovaj ispad svog zaposlenog iz SFR-a.

Ni ekipa filma ni Sašina TV kuća, ni sam komentator, nisu potvrdili da je sporna rečenica izrečena, ali to nisu ni demantovali, prenose švajcarski mediji.

Portal "Blick" je pokušao da dođe do odgovora na ovu škakljivu temu upitom na adresu kuće nacionalne televizije za koju dugi niz godina radi Rojfer.

Evo i kakav su odgovor dobili:

- Saša Rojfer nikada nije dao nikakve rasističke opaske ili komentare o poreklu Granita Džake, ali je govorio o njemu kao o fudbaleru i kao lideru. Ovako je Saša Rojfer klasifikovao svog lidera kao kapiten u timu na drugačiji način u jednosatnom intervjuu. Takođe je naglasio da je fudbalska reprezentacija Švajcarske samo zahvaljujući njemu i njegovim kvalitetima tako uspešna.U prvoj verziji filma izvučena je izjava iz konteksta jer bi mogao biti pogrešno shvaćen. Zato je Saša Rojfer povukao celu izjavu - rekla je Suzan Švaler, glavna urednica Sporta na nacionalnoj televiziji.

granit džaka Foto: Tanjug/ap

Rojferova urednica je na kraju dodala da je Saša odličan komentator i poznavalac sporta i da će nastaviti da radi za ovu TV kuću.

Čitav slučaj je došao i do Fudbalskog saveza Švajcarske gde su, za sada, zadovoljni onim što su čuli od uredništva SFR-a povodom sporne izjave Rojfera.

- Primeli smo k znanju objašnjenje SRF-a o celokupnom kontekstu ove izjave i primećujemo da zbog toga citat gubi na oštrini. U isto vreme, međutim, želimo da jasno stavimo do znanja da mi iz Fudbalskog saveza pratimo sve izjave i komentare odakle god da dolaze, a koje naše reprezentativce dovode u pitanje zbog njihovog porekla - najoštrije osuđujemo i ne prihvataju. Četrdeset posto svih ljudi koji žive u Švajcarskoj imaju migraciono poreklo. Reprezentacija je odraz našeg društva i izuzetno smo ponosni što smo sa ovom reprezentacijom i našim kapitenom Granitom uspeli da godinama uspešno predstavljamo našu zemlju na međunarodnom nivou - poruka je FS Švajcarske.

(Telegraf.rs)

Video: Džaki zabranili da priča o Srbiji: PR Švajcarske napravio frku posle pitanja Telegrafa u miks zoni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA