Još jedna packa za Džaku i Šaćirija: "Kada igraš za Švajcarsku, ne smeš da si jedan posto Kosovar ili Albanac"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 8

Čovek koji je odigrao 64 utakmice za reprezentaciju Švajcarske u najmanju ruku nije oduševljen "čuvenim" nacionalističkim ispadima dvojice fudbalera

Fudbalska reprezentacija Švajcarske snažno je zagazila u novi kvalifikacioni ciklus, i to u Srbiji, gde je autoritativno porazila Belorusiju 5:0 na novosadskom "Karađorđu". Kao što je poznato, ekipa selektora Murata Jakina je "skoknula" do Srbije koja je jedina i mogla da ugosti Beloruse kojima je zbog sankcija UEFA zabranjeno da igraju na svojoj teritoriji.

Kako bilo, Švajcarci su potvrdili visok kvalitet, istakao se trostruki strelac Renato Štefen, ali je jak utisak ostavio i kapiten Granit Džaka sa efektnim golom i asistencijom i time garnirao ubedljivu pobedu gostiju.

U ponedeljak, o nastupu reprezentacije u Novom Sadu na prvom koraku kvalifikacija za Euro 2024, pisao je nekadašnji reprezentativac Kubilaj Turkilmaz, danas kolumnista tiražnog Blika, za koji je izneo svoja zapažanja o svemu što je video na terenu "Karađorđa" od selekcije svoje zemlje.

Zanimljiv je bio njegov osvrt na nešto što se nije desilo u Novom Sadu, ali jeste ranije u režiji problematičnih Džake i Šaćirija. Turkilmaz, koji je poreklom iz Turske, ali je rođen u Švajcarskoj, u autorskom tekstu je kritikovao ranije ispade ove dvojice i njihovo promovisanje Albanije i tzv. Kosova. Smatra da je to nedopustivo kada igraš za zemlju čiji dres nosiš.

Granit Džaka Foto: Matthias Koch / imago sportfotodienst / Profimedia

- Nije u redu da u trenucima slavlja i euforije slaviš tvoje albanske ili kosovarske korene! Tako je bilo 2018. na Svetskom prvenstvu, bilo je toga i u Kataru. Kada igrate za nacionalni tim, niti jedan procenat ne možete da budete Kosovar ili Turčin nego sto posto Švajcarac. Takav sam ja bio. Tako mora da se ponaša svaki igrač - kaže Turkilmaz za Blik.

Dodao je da bi odgovorni u švajcarskom savezu morali da obrate pažnju na ponašanje obojice i da ih sankcionišu ako se to bude ponovilo.

- Nadam se da je direktor reprezentacije Pjerluiđi Tami ukazao Džaki na to što je uradio. Sada je kasno da se reaguje. ali džaka bi morao da zna: ako mu se i najmanji sličan ispad ponovi, kapitenska traka biće mu skinuta - kaže Turkilmaz, koji je za reprezentaciju Švajcarske igrao 64 puta.

Video: Pitali smo Šaćirija zašto provocira srpske navijače: Smejao se i odgovorio, nismo mu ostali dužni

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    27. mart 2023 | 17:11

    Veliki sportisti ne ponašanju se kao uličari na terenu i van terena!!! Bravo za turskog novinara!!

  • Vlada

    27. mart 2023 | 17:59

    Njihova zemlja je Albanija. Kosovo i Metohija je Srbija. To ceo svet zna. Koliko ih je npr. iz Meksika uslo i rodilo se u usa, pa sto ne traze nezavisnost i jos jednu, svoju drugu drzavu i da se spoje sa Meksikom? Malo morgen.

  • Буендија

    27. mart 2023 | 17:04

    Прво што би морало да се промени је да новинари нашу,Србску,репрезентацију називају " орлови". Ми смо "Бели Орлови"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA