Nisu samo Srbi uznemireni zastavom "Velike Mađarske": I Hrvati negoduju, bura i u Rumuniji

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 9

Mađarski fudbalski savez pravda spornu zastavu idejom da ona simbolizuje poštovanje istorijske Mađarske i solidarnost sa navijačima preko granice

Fudbalski Savez Mađarske je proteklih dana prilično iznenadio idejom da na mečeve kvalifikacija za Euro 2024, bilo da su u pitanju dueli kod kod kuće ili na strani, navijači ove reprezentacije pronose zastavu takozvane Velike Mađarske. U pitanju je istorijska mapa Mađarske koja je pre Drugog svetskog rata zauzimala daleko veću teritoriju od današnje, pre gubitka 70% prostora koji danas zauzima. FS Mađarske je čak objavio da je UEFA prihvatila predlog da se unošenje te zastave dozvoli na stadionima, međutim to baš ne odgovara pravoj istini.

FS Mađarske je od UEFA tražio da se kontroverzna zastava "Velike Mađarske" ne tretira kao politički simbol, a potom je i objavio kako im je krovna eropska fudbalska organizacija izdala takvo dopuštenje.

UEFA je vrlo brzo dala svoju stranu priče koja se sasvim sigurno nije dopala Mađarima, ali jeste njihovim najbližim susedima Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji koje su se najviše osetile ugroženima "ekspanzionističkim" potezima severnih komšija.

- Želimo da pojasnimo da UEFA ni u jednoj fazi nije odobrila korišćenje takvih zastava ili transparenta. Štaviše, kao što je pomenuto u našem pismu, prisustvo takvih banera može dovesti do disciplinskih posledica, razlog za koji vam toplo preporučujemo da preduzmete neophodne korake kako bi se izbeglo isticanje ovih zastava/transparenata na bilo kojoj utakmici UEFA - stav je Evropske fudbalske federacije.

fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Objava Mađarskog Saveza je izazvala burne reakcije u regionu zbog zastave koja, osim današnjeg prostora Mađarske, obuhvata i teritorije Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. Mađarska je od 2002. godine pokrenula ideju o povratku na stare granice, a sada tu ideju pokušava da ističe na utakmicama. Međutim Mađari kažu da sporna zastava "simbolizuje poštovanje istorijske Mađarske i solidarnos sa navijačima preko granice2, i ništa drugo.

- Fudbalski savez Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA-e i FARE-a u vezi s dozvolom za prikazivanje istorijskih simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao ni na pesme navijača - poručili su Mađari.

Ipak, UEFA je vrlo rigorozna za ovakvu vrstu promocije i zasad pomenuta zastava neće biti vidljiva na stadioninma na kojima budu igrali fudbaleri naših severnih komšija.

Ogorčeni su, osim u Srbiji, i u Rumunji čiji su delovi teritorije takođe "upisani" na mapu "Velike Mađarske". Pojedini rumunski političari su se već oglasili i poručili UEFA da uopšte nije svesna što znači zastava "Velike Mađarske".

Hrvatski mediji navode da je sve zapravo "velika prevara u mađarskoj kuhinji".

- Pa kako bi predsednik UEFA-e Aleksander Čeferin dopustio da Mađari uzurpiraju deo njegove Slovenije, ili primera radi, Zvonimir Boban, svoje Hrvatske? Mađari su, zapravo, sami na svoju ruku objavili da su dobili dopuštenje, a UEFA sada sve demantuje - piše Večernji list.

Srbija je u grupi G kvalifikacija za EURO 2024 sa Mađarskom, te Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom. Prvu utakmicu naš tim igra protiv Litvanije na Marakani u petak od 20.45, a potom u ponedeljak gostuje Crnoj Gori.

Srbija i Mađarska će svoj prvi meč u kvalifikacijama imati sedmog septembra na Marakani, dok je duel u Budimpešti na programu 14. oktobra.

Video: Da li su ikad neki gostujući navijači uradili ovo na Marakani?! Mađarski ultrasi s koreografijom

(Telegraf.rs)

Video: Elšnik komentarisao težak poraz Zvezde od Intera od 0:4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA