Derbi sivilo pripalo Zvezdi za 101 minut ničega: Nazire se novi prvak, Vigov slučajni gol presudio Partizanu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 8 min.

Loš fudbal

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan u 169. večitom derbiju 1:0 golom Aleksa Viga i sada su pobegli crno-belima 16 bodova na tabeli. To je u prvenstvu kakvo je Superliga naravno teško dostižna prednost pa ekipa aktuelnog prvaka već večeras može da otvori šampionski šampanjac koji je već negde stavila da se hladi.

Ali i Zvezda i Partizan, ovakvi kakvi su bili večeras u još jednoj antireklami domaćeg fudbala, trebalo bi da se dobro zamisle kako misle u Evropu i bilo gde sa ovakvom igrom, ovakvim pristupom koji je sve samo ne moderan fudbal i ono što se očekuje od dva najbolja tima u Srbiji. Loš, negledljiv sadržaj, na momente je bilo i mučno gledati meč u kojem je bilo svega samo ne dopadljive igre, taktičkog nadmudrivanja, trke i dobrih poteza, ali zato jeste svega onoga čega što ljude tera sa srpskih stadiona.

I gol odluke je slika i prilika ovakve utakmice - desio se slučajno.

Sreća je već u 5. minutu pomazila Crvenu zvezdu i njenog debitanta u derbijima Aleksa Viga čiji je argentinski temperament proključao kada je, ni on ne zna kako, matirao Popovića, uz "pomoć" Uroševića od koga se lopta odbila, promenila pravac i u paraboli propala preko nespremnog Popovića.

Pogledajte taj trenutak, ispostavilo se presudan u 101 minutu ništavila koji su priredili Zvezda i Partizan.

Zvezda je imala još jednu jedinu šansu do kraja utakmice i to je sve što bi trebalo da se zna o igri aktuelnog šampiona koji će već tamo negde u septembru igrati sa evropskim alama u najboljem takmičenju na svetu. 

Bukari je tada iskreirao za Kataija, ovaj uhvatio šut tačno na penalu ali je tukao pravo u Popovića kome je u toj situaciji više pomogla činjenica da je bio dobro postavljen nego što je to bio plod njegove reakcije.

Partizan u prvom poluvremenu gotovo da nije pokazao ništa, tek jedan bezopasan udarac Natha i po koji trk Meniga i Dijabatea koji se završavao udarom o defanzivni blok Zvezde, i to je bilo sve sa napadačkog repretoara gostiju iz Humske večeras.

Nastavak je doneo mučne scene, teške za gledanje, prekide i zbog navijača i zbog igrača, kartone, čarke, koškanja, znatno bolji Partizan i užasno izdanje Zvezde koja je jedini udarac ka golu imala duboko u nadoknadi vremena (Pešić u kontra ugao Popovića) i to sa igračem više.

Zbog prenervozne reakcije, najbolji strelac crno-belih Rikardo je zasluženo dobio crveni karton u 90. minutu, isto kao što je i Pešić morao da bude isključen zbog vrlo neopreznog i opasnog starta nad Belićem posle kojeg je igrač Partizana ostao bez svesti, na kraju i morao napolje. Nesigurni arbitar Živković je napadaču Zvezde pokazao samo žuti karton.

Partizan je u poslednjih dvadesetak minuta uspeo da preuzme inicijativu i da prilično iseče sve napadačke težnje crveno-belih, koje je u dve kritične situacije spasio Milan Borjan. Najpre je vrhovima prstiju skinuo sjajan šut Uroševića, potom se instinktivno postavio baš tamo gde je Rikardo uputio silovit udarac. Zvezda je uspela da se odbrani i tada zahvaljujući svom taličnom čuvaru mreže.

Sa igračem manje u dodatnih 11 minuta koliko je produžen meč, niko ništa niti je mogao, niti je umeo, niti je imao snage i energije da bilo šta promeni na terenu. Zvezda je preko Pešića imala tu jednu jedinu šansu, a Partizan je izgubio dah...

Za kraj, samo treba konstatovati posle 101 minuta ničega na našem najvećem stadionu - ne ponovio se nikad ovakav derbi.

U NASTAVKU MOŽETE POGLEDATI KAKO JE DERBI OPISAN IZ MINUTA U MINUT

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:0

(Vigo 5)

98. minut - Prvi konkretan pokušaj Zvezde stigao je tek sada! Sa igračem više, u kontri, Pešić je probio i putirao u kontra ugao. pored gola...

95. minut - Zvezda je sada uspela da malo otera goste sa svoje polovine ali osim toga ništa večeras igrači zvezde ne mogu da postignu. Vrlo loša partija aktuelnog prvaka.

92. minut - Sudija Živković produžio je derbi za čak 11 minuta!

91. minut - Epilog velike gužve na centru bili su crveni karton za Rikarda, žuti za Erakovića i Baždara.

88. minut - U igri je i Zvezdin tinejdžer Jovan Mijatović, kome je ovo ujedno i debi u derbiju.

86. minut - Novi prekid, zbog novog sudara igrača. Milunović sedi dok mu glava krvari, Sveta Marković je bolje prošao u tom duelu. Već pet minuta se ukazuje pomoć štoperu Zvezde.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, 169. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

84. minut - Borjan je opet Zvezdin spasilac! Snažno je šutirao Rikardo, dvojcia igrača su u tom momentu ležala posle sudara glavama, no uspeo je napadač Partizana da iskreira sebi poziciji i silovito uzdrma golmana crveno-belih. Velika, možda i najbolja šansa za crno-belih.

74. minut - Četvrta izmena kod Partizana je mlađani Jović. Duljaj je povukao razigranog Meniga.

72. minut - PREKID! Uh, strašan sudar Belića i Pešića, obojica su bez svesti u ovom trenutku... Hitro su utrčale lekarske ekipe oba tima. Nadamo se najboljem za obojicu. Pešić je vrlo neoprezno išao ovde i zaradio je žuti karton za start, mada je, ruku na srce, morao biti strože sankcionisan. Belić je izašao, Traore će umesto njega.

69. minut - Brzopotezna kontra Partizana, najbolja akcija gostiju večeras. Rikardo je hitao po desnom krilu, uočio Meniga u sredini, usledio je centaršut ka Holanđaninu koji je iz voleja poslao loptu dvadesetak cantimetara pored stative. Borjan je bio ukopan. Bolji, konkretniji Partizan u poslednjih nekoliko minuta.

66. minut - Opasan, opasan udarac Uroševića! Fenomenalno je tukao kapiten Partizana sa dvadesetak metara iz punog trka, ali je Borjan vrhovima prstiju sprečio najgore po svoj tim. Najatraktivniji potez u durgom poluvremenu, definitivno.

65. minut - Dvostruka izmena kod Partizana, Duljaj je uveo Živkovića i Baždara, izveo je Kolorada i Živkovića.

64. minut - Udarac Kolorada, prvi šut u okvir gola u nastavku, ali direktno je ovo išlo u Borjana.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, 169. Večiti derbi Foto: MN Press/Ivica Veselinov

62. minut - Napad Partizana prekinut zbog ofsajda... Natho je gurnuo pas kroz odbranu Zvezde za Rikarda koji je bio iza leđa defanzivne linije domaćih.

52. minut - Ponovo prekid - ovog puta zbog bakljade Partizanovih navijača. Čitav stadion je u dimu. Potrajala je pauza nekoliko minuta... I dalje su uslovi za igru otežani.

50. minut - Partizan sad nema kud, moraju crno-beli rizičnije na polovini Zvezde da napadaju, to i rade u nekoliko poslednjih minuta, ali tu leži i opasnost od kontri Zvezde. Upravo se iz jedne takve akcije izrodila tranzicija domaćih, potom i korner, posle kojeg je Katai lobovao Popovića ali i prebacio gol - no već je bio u nedozvoljenoj poziciji.

46. minut - Odmah uzbuđenje na startu drugog dela meča, Pešiću se ukazala velika šansa, popović je krneuo da interveniše međutim akcija mu je prekinuo zbog ofsajda.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, 169. Večiti derbi Foto: Nikola Tomić

TOK MEČA

45. minut - Igraće se još četiri minuta. Tempo igre je opao pred kraj poluvremena.

41. minut - Opasna napad Partizana koji su kreirali Dijabate i Natho, ovaj ubacio pred gol gde su se u žestokom skok duelu sudarili Rikardo i Vigo. Novi prekid derbija, ukazuje se pomoć napadaču Partizana i strelcu jedinog gola.

39. minut - Nove čarke, sad pred Zvezdinim golom... Borjan je petljao, Rikardo mu gotovo oduzeo loptu međutim uspeo je Zvezdin golman da nekako izvuče ćar za svoj tim. Delovalo je da tu možda može biti i elemenata za penal. Prišao je Dragović Rikardu, razmenili su nekoliko reči ova dvojcia irgača, mrke poglede pa je ponovo sudija Živković morao da interveniše.

32. minut - Popović je sada spasio Partizan! Kataiju jse lopta "namestila" na volej posle centaršuta Bukarija, tačno na penalu je bio Zvezdin najbolji igrač odakle je tukao, ali direktno u dobro postavljenog golmana Partizana.

27. minut - Čarke kod ugla odakle je Kanga trebalo da izvede korner. Našao se na udaru Grobara Zvezdin fudbaler, pa se sklonio radi svoje bezbednosti što se nije dopalo Nathu koji je ušao u raspravu sa Gaboncem. Pritrčali su i ostali igrači, čas posla se tu napravila gužva no sudija Živković je iskontrolisao ovu situaciju.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, 169. Večiti derbi Foto: MN Press

23. minut - Lako su grači zvezde došli u priliku da ugorze gol Partizana, brzo su osvojili prostor preko Bukarija koji je odigrao ka Kataiju, a ovaj, gotovo neometan, šutirao preko gola sa 17-18 metara. Lako je ovde moglo biti velikih problema po goste.

20. minut - Žuti karton upisan je Rodiću, startovao je uz upotrebu prekomerne sile na Dijabatea s leđa. Partizan bez šanse, ali ni Zvezda nije bogzna koliko pokazala dosad. Istina, crveno-beli imaju punu kontrolu igre i prostora.

FK Crvena zvezda - FK Partizan  169 derbi Foto: MN Press/ Ivica Veselinov

16. minut - Malo toga vredno pomena se desilo posle gola Zvezde, crveno-beli ne rizikuju, ali ni ne dopuštaju komšijama da se razmahnu u igri i uspostave dužu kombinatoriku.

7. minut - Prvi pokušaj Partizana, Natho je probao sa dvadesetak metara ali Boejan je bio spreman.

5. minut - GOL, 1:0! Vigo! Zvezda vodi. Argentincu će verovatno biti pripisan ovaj gol, jer je uputio centaršut sa desne strane, lopta je u dizanju zakačila Uroševića i prevarila Popovića. Na kraju, ispao je to efektan lob, za veliko slavlje domaćeg tima. Bivši igrač River Plejta se zaneo u slavlju, okrenuo se ka južnoj tribini i simuliroa "rafal" ka navijačima Partizana. Definitivno će se taj njegov potez dopasti pristalicama Zvezde.

 1. minut - Počeo je 169. večiti derbi, pred blizu 25.000 gledalaca. Možda ih ima i više. Navijači sa severne tribine ispalili su ogroman broj raketa i pirotehnike pa je na terenu trneutno otežana vidljivost.

igor duljaj Foto: MN Press

Navijači Partizana i ovog puta u dve frakcije pružaće podršku fudbalerima, jedna je na "jugu", druga na istočnoj tribini.

navijači Partizana na istočnoj tribini Grupa Partizanovih navijača na istočnoj tribini Foto: Telegraf.rs

SASTAVI

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Vigo, Dragović, Eraković, Rodić, Mijailović, Kanga, Mitrović, Katai, Bukari, Pešić.

PARTIZAN: Popović, Filipović, Marković, Vujačić, Urošević, Kolorado, Belić, Natho, Dijabate, Menig, Rikardo.

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    3. mart 2023 | 20:54

    Kao vatreni navijač Zvezde, pitam trenera Milojevića i dir. Z. Terzića, ko ovde ima 13 bodova više. Najgora utakmica Zvezde u poslednjih 20 godina. Vi, ovakvi hoćete da idete u ligu šampiona.

  • Nenad

    3. mart 2023 | 21:10

    Ja sam Zvezdas ali ovo je katastrofalna igra Zvezde gde na svom terenu nismo napravili ni jednu pravu sansu u drugom poluvremenu protiv ovakvog Partizana pa se prosto pitam gde je nestala ona leprsava igra Zvezde.Sa ovakvom igrom i sa ovakvim trenerom u Ligu Sampiona nema sta da trazimo.

  • Fare

    3. mart 2023 | 21:16

    Vi ovo nazivate Derbijem?? Ovo je žalosno jadno i bedno! Znate li vi kolike pare zarađuju ovi indijanci od igrača??? Pa Beogradska zona za ovo Premijer liga???!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA