Ko se još seća Abramoviča: Čelsi sa američkim gazdom potukao sve transfer rekorde u istoriji fubala

 
 ≫ 
  • 7

Da li će sve ovo biti dvoljno i za trofej pokazaće vreme

Engleski Čelsi obara sve dosad poznate transfer rekorde u svetu fudbala. Januarski prelazni rok je pokazao da je klub iz Londona u ovom momentu platežno najmoćniji klub sveta, osim, možda, Ronaldovog Al-Nasra koji leži na nafti i bukvalno iz državnog budžeta uzima koliko mu se prohte. Ako to poželi.

Čelsi je ove sezone na pojačanja potrošio rekordnih 629 miliona evra!

To je i novi svetski rekord po količini potrošenog novca na nove igrače u jednoj sezoni od strane jednog jedinog kluba. Do sada je šampion u tom pogledu bila Barselona koja je u sezoni 2017/2018. potrošila "samo" 380 miliona evra.

Priča o aktuelnom Čelsiju je priča o velikim, ogromnim brojkama u svetu fudbala.

Zamislite tek ovaj podatak: Čelsi je ove sezone potrošio više novca na kupovinu igrača nego svi klubovi Bundeslige zajedno. Toliko i o čelsiju, ali i o odnosu moći Premijer lige Engleske i ostalih.

Samo u januaru, menadžment kluba, koji posle preuzimanja od Romana Abramoviča vodi Amerikanac Tom Boli i njegovi saradnici, dao je zeleno svetlo da se realiziju transferi čak osmorice fudbalera!

Samo na Enca Fernandeza iz Benfike Čelsi je dao 121 milion evra, time je, za kraj pijace i kao pečat na demontraciju sile, oboren klupski rekord. Enco je ujedno najskuplji igrač u istoriji Premiejr lige Engleske, najskuplje plaćeni vezni igrač i najskuplje plaćeni Argentinac u istoriji fudbala.

Za Veslija Fofanu iz Lestera plaćeno je 80 miliona evra, na Ukrajinca Mihaila Mudrika iz Šahtjora 70 miliona.

Enco Fernandez, Svetsko prvenstvo Najskuplje plaćeni Argentinac u istoriji fudbala, Enco Fernandez Foto: PA Images / Alamy / Profimedia

Kupljeni su još Malo Gusto (Lion, 30 miliona), Noni Madueke (PSV, 35 miliona), Benoa Badiašil (Monako, 38), Žoa0 Feliks (Atletiko, pozajmica bez prava otkupa, 11 miliona), Andrej Santos (Vasko da Gama, 12 miliona), David Datro Fofana (Molde, 12.5 miliona).

Pre starta sezone, dok je još Tughel komandovao, Čelsi je za veliki novac doveo Rahima Sterlinga, Marka Kukurelju i Pjer-Emerika Obamejanga za ukupno 130 miliona evra.

Podsećamo da je nekadašnji vlasnik Čelsija, najsupešniji i najtrofejniji u istoriji kluba, ruski milijarder Roman Abramovič, bio je primoran da proda klub usled sankcija koje je Britanija uvela ruskim državljanima, a posebno oligarsima, nakon što je izbio rat u Ukrajini.

Roman Abramovič Roman Abramovič / Foto: Mark Pain / Alamy / Alamy / Profimedia

Čelsiju je tada pretila i suspenzija iz Lige šampiona i Premijer lige da nije bio prodat, pa je na kraju prihvaćena ponuda američkog milijardera.

Novi vlasnici su za kupovinu Čelsija platili 2,5 milijardi funti.

Boli i njegovi saradnici možda imaju silan novac kao najjači adut da se uspostavi dominacija do koje je nekada na isti način došao Roman Abramovič. Da li će mu to biti dovoljno da ponovi uspehe kluba u eri ruskog oligarha - pokazaće vreme.

Video: Šta je sve Roman Abramovič učinio za Čelsi: Od proseka napravio velikana

(Telegraf.rs)

Video: Igrač Bostona video Sombor shuffle na delu: Jokić ga zaludeo, pa dao koš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    1. februar 2023 | 17:31

    Džaba im lova, očigledno nemaju pojma o fudbalu a karma je čudo, vraća im se za pnašanje prema Abramoviču

  • Serbe

    1. februar 2023 | 17:16

    Divno. Koji su na tabeli?! 😂

  • Pile

    1. februar 2023 | 18:44

    Super taman da budu sedmi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA