Opasne igre Iranaca: Režim pokušao da kidnapuje fudbalsku legendu zbog podrške protestima

 
 ≫ 
  • 0

Ali Karimi u poslednji čas izbegao klopku, tvrdi njegov prijatelj

Prijatelji bišeg iranskog fudbalskog reprezentativca Alija Karimija (43) tvrde da je režim u toj zemlji pokušao da ga kidnapuje zbog njegove podrške protestima koji su već neko vreme na snazi u toj državi. Karimi živi u egzilu u Dubaiju i nedavno je putem društvenih mreža podržao proteste i kritikovao vlast u Teheranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula u zatvoru posle hapšenja jer nije nosila hidžab.

Zbog takvih komentara Iran je čak izdao poternicu za Karimijem zbog, kako su naveli, "delovanja protiv nacionalne sigurnosti", a sada stižu i informacije, doduše još uvek zvanično nepotvrđene, da je pokušana njegova otmica u drugoj državi.

Karimi je jedan od najboljih i najpoznatijih iranskih fudbalera svih vremena, otud i njegova reč toliko smeta vlastima, u pitanju je igrač koji je 127 puta nosio dres reprezentacije i nastupao je na jednom Svetskom prvenstvu. U karijeri je, pored brojnih klubova, dve godine igrao i za slavni minhenski Bajern.

Jedan od Karimijevih prijatelja, Mehdi Rostampur, je na svom nalogu na društvenim mrežama otkrio detalje vezane za pokušaj otmice Karimija.

Prema njegovoj priči, Karimiju je stigla poruka od jedne "poznate osobe bliske režimu u Teheranu" koja ga je obavestila da takođe želi da pobegne iz zemlje. Potom je ta osoba pozvala Karimija da se sastanu u gradu Fudžairi, 80 kilometara udaljenom od Dubaija, gde inače živi bivši fudbaler.

Poruka o mestu sastanka je poslata preko jednog fudbalera koji igra u Dubaiju i poznaje obe strane, on je bio posrednik, ali je Karimi bio sumnjičav.

- Malo pre dogovorenog sastanka, Karimiju je stigla poruka od prijatelja u kojoj je pisalo "Fudžaira je klopka" - otkrio je ovaj detalj Rostampur, i dodao:

- Ko je poslao poruku da se nađu? Sigurno neko iz državne bezbednosti - siguran je u taj scenario Karimijev prijatelj.

On takođe tvrdi da je ideja Irana bila da posle otmice, natera Karimija da se pojavi pred kamerama nacionalne televizije u Iranu i demantuje sve što je pisao u vezi sa protestima i kritike režima. Tako bi ubedio narod da je ipak na strani vlasti.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA