≫ 

Zašto Delije mrze Piksija? Sukob počeo pre 15 godina, kulminirao pre 10 na Marakani

Sramni transparent viđen je na severnoj tribini upućen legendi Zvezde i aktuelnom selektoru Srbije

  • 77

Crvena zvezda je u jednom od boljih derbija u poslednjih nekoliko godina savladala Partizan u finalu Kupa i došla do druge uzastopne duple krune. Poslednja generacija koja je to uspela bila je baš generacija kada je predsednik bio Dragan Stojković Piksi.

Legenda Zvezde i aktuelni selektor Srbije, koji je našu reprezentaciju na veličanstven način odveo na Svetsko prvenstvo u Kataru i vratio veru u reprezentativni fudbal, dočekan je sramno na svom stadionu.

U svojoj kući, gde je proveo najlepše godine karijere kao igrač, gde je Zvezdi kao igrač doneo dve titule i jedan kup, a kao predsednik dve uzastopne duple krune 2006. i 2007.

Međutim, sukob koji je imao sa pojedinim vođama navijača, koji datira iz perioda kada je bio selektor, očigledno i dalje nije rešen, pa je Piksi u svom prvom pojavljivanju na Marakani na Zvezdinoj utakmici posle 15 godina, dočekan od strane severne tribine kao neprijatelj.

- Nikad nije bila tvoja, ti nikad nisi bio naš, decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara - glasio je transparent severa uz japanski pozdrav na kraju, što je jasno aludiralo na to da je transparent posvećen Piksiju, koji je veliki deo svoje karijere proveo u Japanu uz znak precrtane kafe, što aludira da Piksiju na Marakani ni kafu ne sme da popije.

Upravo ta jedna kafa na Marakani pre tačno 10 godina bila je posebno problematična da se mržnja Delija prema Piksiju dodatno pojača. Naime, Piksi je tada ugošćen u Red kafeu na Marakani od strane tadašnjeg predsednika Vladana Lukića, nakon čega su u kafić upale vođe Delija i poručile mu da nije dobrodošao na Marakani.

Posle te neprijatnosti, Piksi sve do sinoć nije bio na stadionu Zvezde, kada je ponovo doživeo novu neprijatnost, a Zvezdini navijači digli jedan od najsramotnijih transparenata.

Iako 90 odsto Zvezdinih navijača na stadionu nije prihvatilo taj transparent, niti skandiranje posvećeno Piksiju da "vrati pare", sramota je ostala za sva vremena, kao i kada je svojevremeno tako transparentom izvređana još jedna legenda Zvezde - Dejan Savićević.

Šta Delije zameraju Piksiju?

Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

Iako je tokom svog predsedničkog mandata ostvario najbolje moguće rezultate u domaćem takmičenju - dve duple krune za dve sezone, Piksiju se najviše zamera da je nakon svog mandata ostavio u klubu loše finansijsko stanje, te se navodno Zvezda od toga nikada nije oporavila.

Ono što je tu kontradiktorno, jeste činjenica da je Nebojša Čović, u finansijskoj analizi koja je rađena posle odlaksa Vladana Lukića 2012. godine, Piksijevu vladavinu ocenio najvišom mogućom ocenom u odnosu na sve ostale predsednike, uključujući i Dragana Džajića, čiju vladavinu navijači Zvezde ocenjuju kao najbolju moguću u tom periodu.

Istina, Piksi nije uspeo da se domogne Lige šampiona, ali je imao tu nesreću da je u žrebu prvo 2006. dobio Milan, koji je kasnije te sezone i osvojio takmičenje, i to nakon što je pomilovan od strane UEFA da može da igra u Evropi, uprkos dokazima o nameštanjima u Italiji zbog čega je i kažnjen oduzimanjem bodova, dok je godinu dana kasnije Zvezda nesrećno ispala od Rendžersa, koji je takođe kasnije te sezone igrao finale Lige Evrope.

Zvezda je u Piksijevoj vladavini bila i nadomak evropskog proleća, ali je i tada nesrećno ispala nakon što je Strazbur u sudijskoj nadoknadi dao gol preko Kevina Gameira i srušio snove navijača Zvezde.

Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

Među navijačima Zvezde vlada mišljenje da je Piksi Zvezdu ostavio u dugovima oko 20 miliona evra, dok Piksi tvrdi da je Zvezdu spasio od propasti. Pričao je u ranijim intervjuima da je od prethodnog rukovodstva nasledio kredite, kao i nepovoljne ugovore igrača gde su bili sklopljeni nepovoljni procenti po klub sa pojedinim menadžerima. Interesantno je da su tada mnogi igrači koji su prodati u eri Piksija imali 50/50 ugovore, pa je Zvezda dobila samo polovinu novca od ukupnih transfera, što se kasnije videlo i u finansijskom izveštaju koji je objavljen 2012. godine u analizi koju je vodio Nebojša Čović.

Takođe je Piksi govorio da je zatekao dug od 11 miliona evra, a da je napustio klub sa približno sličnim dugom, što je u suštini potvrdio i naslednik Piksija na predsedničkom mestu Toplica Spasojević, koji je posle analize istakao da je dug oko 12 miliona evra.

Međutim, neke razmirice se očigledno neće rešiti i nažalost, tu će najviše trpeti iskreni navijači Zvezde, koji će se crveneti svaki put kada navijačka grupa udari na Zvezdinu legendu i mnogima jednog od idola.

Da i među Delijama ima različitog mišljenja o Piksiju moglo je da se vidi i nakon dočeka reprezentacije iz Portugalije posle plasmana na Mundijal, kada ga je dočekao jedan od legendarnih starijih vođa, Ljubomir Krle Stanković, koji ga je izgrlio i izljubio.

Ostaje nada da Piksi neće više biti saplitan i "bušen" od strane Delija pred Mundijal u Kataru, gde bi Srbija konačno mogla nešto ozbiljnije da uradi i da prvi put prođe grupu posle 24 godine, kada je još Piksi igrao za tu istu reprezentaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baster

    27. maj 2022 | 12:37

    Teši me to da većina nas zna da su taj transparent istakli Terzićevi plaćenici iliti zvezdine ,,Velje nevolje". Verovatno ih pixi nije hteo plaćati,pa zbog toga i mržnja prema legendi. Idemo do finala na SP!

  • Pfk

    27. maj 2022 | 12:35

    Mrze ga jer nisu dobijali onoliko koliko su tražili. Oni odavno nisu navijači nego firma.

  • Zvezdaš

    27. maj 2022 | 12:34

    Zna se zašto ga mrzi, nije dao čovek da mu mafijaši sa severa sastavljaju ekipu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA