Odavno nije pitanje da li se namešta u srpskom fudbalu, već koji je sledeći meč "štela"

 
 ≫ 
  • 9

Novi slučaj u kojem se na tapetu UEFA i FSS našao Novi pazar pokazuje ono što se zna odavno, što je bruka čitavog sistema: da nam je elitno takmičenje praktično na granici regularnosti. Da li će se posle drakonske kazne Pazarcima klubovi dalje usuđivati da režiraju utakmice - ostaje da se vidi?

Evropska fudbalska unija (UEFA) je ponovo slala signale Fudbalskom Savezu Srbije, i ponovo je ista poruka, srpskom fudbalu ide na obraz: jedna od utakmica Superlige je sumnjiva. I više od toga. UEFA je gotovo na stalnoj liniji sa našom "kućom fudbala", nažalost sada često zbog toga što ima da prijavi potencijalno neregularne mečeva u kojima i sami igrači uzimaju učešće. Bruka.

Poslednji slučaj sa Novim Pazarom, koji je kažnjen sa 10.000.000 dinara i šest bodova uslovno u naredne dve godine, pokazao je da nam je prvenstvo na ivici regularnosti. Kazna je stigla, izrečena, što znači samo jedno - utakmica je dokazano nameštena!

Navijačima ne trebaju ni UEFA ni Evropol, oni znaju, osete da nešto "debelo" ne valja u Superligi. Da je negledljiva, netakmičarska, da je po nečijoj volji. Zato ih ni nema na stadionima. Pustoš će tek biti na tribinama. Koga zanima fudbal koji to zapravo nije u svom izvornom smislu, već često igra u kojoj se igra za onog kome u datom momentu najviše treba.

Na štetu onih koji bi da se ogreše, mehanizmi za lociranje takvih mečeva danas su, srećom, najbolji mogući, i efikasni u većini slučajeva. Savremena tehnologija kao moćno oružje za praćenje i otkrivanje tokova novca su "modus operandi" službi UEFA i Evropola (od skoro udruženih na istom zadatku protiv nameštanaj utakmica) i nema ni najmanje sumnje da postoji greška.

Nažalost, Srbija je država kojoj ove službe poklanjaju neobično veliku pažnju poslednjih godina.

Podsetimo, samo je prethodne godine na dresu FSS stiglo čak šest prijava o utakmicama elitnog ranga koje su po određenim okolnostima privukle pažnju i krovnom evropskom "radaru" za lociranje anomalija ovakve vrste.

To su bili mečevi:

Mladost - Zlatibor 0:2 (3. mart, 25. kolo)

Mačva - Proleter 3:1 (7. mart, 26. kolo)

Rad - Radnik Surdulica 2:0 (21. mart, 28. kolo)

Novi Pazar - Proleter 5:0 (21. mart, 28. kolo)

Mladost - Radnički Niš 4:1 (2. april, 29. kolo)

Rad - Vojvodina 2:0 (7. april, 30. kolo)

Prijava neke utakmice ne znači da je rezultat te utakmice režiran, stoga nije bilo kazni za ove klubove, ali je sumnja ostala, Srbija je poslednjih godina ostala kritično područje za nedela okolo fudbalskih terena i na samom terenu.

Podsetimo da su nedavno Evropol i UEFA udružili snage ka što efikasnijem lociranju sumnjivih utakmica i otkrivanju počinioca, održali i prvi zvanični sastanak na kome je ispred Fudbalskog saveza Srbije prisustvovao Svetislav Đurović, komesar za integritet takmičenja pri nacionalnom fudbalskom savezu naše zemlje.

Inače, ovom vrlo važnom skupu, prvom u tolikom obimu ove dve organizacije, koji je održan u holandskom Hagu, prisustvovalo je 109 pravnika i pomenutih predstavnika fudbalskih saveza većine država.

Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

Kako je objavljeno na sajtu Evropola, stručni paneli su tokom dana analizirali najhitnije trenutne i buduće pretnje integritetu fudbala i borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa. Oni su razgovarali o temama kao što su operativna saradnja između organa za sprovođenje zakona i fudbalskih službenika za integritet i rano otkrivanje sumnjivih obrazaca klađenja.

Epilog saradnje UEFA, Evropola i u našem slučaju FSS-a mogli smo da vidimo upravo sa kaznom koja je stigla Novi Pazar za nelegalne radnje kojim se srpski fudbal još jednom duboko "pokopao" pred licem Evrope.

Posle novopazarske bruke, i prethodno silnih sumnji u brojne režirane ishode utakmica od Superlige do Prve lige, ostaje samo da se zaključi da više nije pitanje da li ćemo imati još prijava za nameštanje utakmica - već je samo pitanje kada ćemo opet crveneti pred Evropom.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serifovici sever

    5. maj 2022 | 22:06

    Zvezda je ta cije meceve treba gledati ne pod lupu, nego pod mikroskop, na mecevima protiv Proletera u Novom Sadu, Vojvodine u Beogradu, Mladosti u Lucanima i Napretka u Krusevcu uzeli su maksimalnih 12 bodova a zasluzili su 4 u najboljem slucaju. Ali to je jedan od najboljih domacih klubova pa niko nece ( citaj: ne sme) da sprovede istragu u mecevima tog kluba. Da je taj Novi Pazar recimo lider Superlige, pa cesljali bi nadlezni organi sve njihove meceve, cak i one gde nisu pobedili. Treba da se ugledamo na Hrvate, i Grke i da uvedemo strane sudije, da dele pravdu na svim bitnijim mecevima, racunajuci vecite derbije, zavrsnu fazu kupa, kao i plej of/plej aut utakmice.

  • Skorpion

    5. maj 2022 | 21:08

    Nikad necu zaboraviti za prvu namestaljku i kradju koju pamtim, bese to davne 1976-te u Ljubljani. Igraju Olimpija-Partizan, poslednje kolo. U Bg OFK Beograd i Hajduk Split odigrali 1:1 pa Partizanu treba pobeda za titulu. U Bg utakmica zavrsena, svi napustili stadion, igraci se okupase, Splicani seli vec u autobus da krenu za Split a u Ljubljani utakmica jos traje. Srecom po sve Bjeka ga dade u neko gluvo doba noci inace bi zoru docekali.......i tako sta reci, ovi sto se kunu u postenje i idu ispred skustine postase te 76-te prvaci Yuge, "posteno" .........

  • Surduliicanin

    5. maj 2022 | 19:23

    Naravno Toncev i cela ekipa!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA