Mračna strana Mundijala: "Ljudi su radili pod prisilom u Kataru, bez dana odmora"

 
 ≫ 
  • 0

Nove jezive činjenice koje bacaju senku na najveći sportski događaj ove godine

Mundijal u Kataru koji se čeka sa velikim entuzijazmom u većini zemalja sveta, posebno u zemljama čije su se reprezentacije plasirale na završni turnir, svojom mračnom stranom baca senku na sve lepršavo i radosno što sa sobom nosi ovakva manifestacija. Kultna.

Iz Katara sada stižu nove potvrde o kršenju ljudskih prava radnika koji su godinama bili angažovani na izgradnji i obezbeđivanju mundijalske infrastrukture, pa tako agencija "Asošiejted pres" donosi priču o teškom, gotovo robovskom položaju koji su trpeli radnici tokom rada u ovoj zemlji.

Prema izveštajima organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnal", posebno su na udaru bili radnici ozbezbeđenja koji su bili primorani na "prinudni rad" od gotovo 60 sati nedeljno bez dana odmora, i tako mesecima, neki i godinama! 

Katar međutim nije otkrio detalje zloupotreba radnika angažovanih od firmi podizvođača na Svetskom klupskom prvenstvu i Arapskom kupu 2021, samo je rečeno da pojedine firme nisu ispunile određene standarde u poslovanju.

- Utvrđeno je da tri kompanije ne ispunjavaju uslove u nizu oblasti - rekli su u saopštenju organizatori Svetskog prvenstva.

- Ti prekršaji su bili potpuno neprihvatljivi i doveli su do sprovođenja niza mera, uključujući stavljanje podizvođača na listu za praćenje ili na crnu listu kako ubuduće ne bi mogli da rade na sličnim projektima, uključujući Svetsko prvenstvo u fudbalu, i prijavljeni su Ministarstvu rada za dalju istragu i kaznene mere - dodaje se u saopštenju.

Katar Qatar stadion radnici Foto: Shutterstock

Eksploatacija radnika se, ipak, nastavila u Kataru i posle ovih slučajeva uprkos tome što su organizatori Svetskog prvenstva rekli da su uveli mere zaštite i bezbednosti radnika 2014. godine, četiri godine nakon što je Katar dobio domaćinstvo Svetskogf prvenstva od FIFA.

- Mnogi od radnika iz obezbeđenja sa kojima smo razgovarali znali su da njihovi poslodavci krše zakon, ali su se osećali nemoćnim da išta promene  - rekao je Stiven Kobern iz "Amnesti internešenela".

- Fizički i emocionalno iscrpljeni, radnici su se javljali na dužnost pod pretnjom novčanih kazni, ili još gore, raskidom ugovora ili deportacijom. Uprkos napretku koji je Katar postigao poslednjih godina u pogledu bezbednosti i zaštite na radu, naše istraživanje je pokazalo da zloupotrebe u privatnom sektoru bezbednosti, koje će biti sve traženije tokom Svetskog prvenstva, ostaju sistematske i strukturalne.

Prema izveštajima raznih organizacija za ljudska prava u Kataru je poslednjih nekoliko godina, negde od kada su počeli intenzivni radovi na infrastrukturi za Mundijal, poginulo 6.500 radnika, što je najfrapantnija činjenica koja malo koga zabrinjava.

- FIFA mora da se fokusira na to da učini mnogo više kako bi sprečila zloupotrebe u opasnom privatnom sektoru bezbednosti, ili će turnir dodatno narušiti zloupotrebama - upozorio je Kokburn.

Video: Linč potpaljen besom: Navijači Nigerije demolirali stadion posle neuspeha u kvalifikacijama za SP

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA