Jezivi prizori iz Irana pred utakmicu: Suzavcem terali žene od stadiona, FIFA na potezu!

 
 ≫ 
  • 5

Ženama u Iranu je od 1979. godine zabranjen ulaz na fudbalske utakmice, ali su se po naredbi FIFA stvari promenile pre nekoliko godina, međutim novi događaji ponovo brinu fudbalski svet

Fudbalski savez Irana i reprezentacija te zemlje mogla bi da se nađe u ozbiljnom problemu zbog krajnje uznemirujućih prizora koji su se desili pred meč Irana i Libana u azijskim kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 29. marta (2:0).

Pisali smo o tome, oko 2000 žena sa kupljenim ulaznicama ostale su ispred stadiona "Imam Reza" u Mašadu na koji im jednostavno nije bio dozvoljen ulaz odlukom organizatora meča, a nakon što je došlo do negodovanja, policija je biber sprejom i suzavcem sputala i poslednji voljni momenat Iranki da se, uprkos zabrani, nađu na tribinama.

U međuvremenu su se pojavili snimci sa lica mesta, na kojem se vide uznemirene i uplakane Iranke, pojedine su i povraćale usled aktiviranog suzavca od strane policije.

Ovaj događaj je, nema sumnje, novi alarm i za FIFA koja je već jednom, pre četiri godine, morala da naredi iranskim autoritetima da dozvole ženama ulazak na stadione i fudbalske utakmice, što je, istina stidljivo, počelo da se dešava.

Do ovakvog stava FIFA prema Iranu i tamošnjoj Federaciji je došlo nakon što je Iranka Sahar Kodajari preminula od posledica opekotina koje je sama izazvala podmetnutim požarom, zbog straha da će završiti na dugogodišnjoj robiji jer je pokušala da prisustvuje fudbalskoj utakmici.

Ona je navodno 2018. godine bila u pritvoru zbog toga što je prerušena u muškarca pokušala da uđe na stadion.

Njena smrt je izazvala burne reakcije, koje su išle dotle da se pozivalo i na sankcije za Iran i izbacivanje iz svih takmičenja. Sada, posle novog incidenta i zabrane ženama da prisustvuju utakmici, na potezu je FIFA koja bi u najgorem slučaju po Iran, koji se inače glatko kvalifikovao na Mundijal - mogao i da ne ode u Katar.

Prema članu 6 pravilnika u slučaju da neka od reprezentacija odustane ili bude izbačena FIFA će doneti odluku prema vlastitom nahođenju ko će da upadne kao zamena na turnir. Ostaje da se vidi da li će FIFA, u slučaju da izbaci Iran, uvrsti Italiju kao najbolje plasiranu selekciju na svetskoj listi, ili će to pak biti neka od azijskih selekcija koje su završile kvalifikacije iz Iranaca.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    31. mart 2022 | 16:29

    Možda bi istu metodu trebali da sprovodimo uoči večitog derbija na JNA, podelimo redarima suzavce ali oni neće gadjati prave žene, oni će gadjati figurativne žene u crveno belom, oni su mnogo veće žene od pravih, jer su oni duhovno transeksualni🤣🤣👉👌

  • Z

    31. mart 2022 | 18:00

    Ne dirajte Iran, inače će te naftu plaćati u RIJALIMA, hahahaha

  • Pp

    31. mart 2022 | 23:34

    To je ta "religija mira i tolerancije", primer ljudskih prava, demokratije, humanosti i civilizovanosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA